10 tipp, hogy nyugodtan mehess étterembe a gyerekkel!

2018. június 20.

Szaladgáló, visítozó gyerekek, törött poharak és tányérok, hisztizés és hangzavar - a szülők legrosszabb élményei egy étteremben eltöltött ebédről vagy vacsoráról. Íme néhány tipp, hogy nyugodtan mehess csemetéiddel étterembe.

10 tipp, hogy nyugodtan mehess étterembe a gyerekkel!

Itt a nyár és a gyerekek otthon maradnak az iskolából, óvodából, bölcsödéből, de vajon hogyan oldjuk meg mi szülők, hogy elkölthessünk egy kellemes ebédet vagy vacsorát a családdal? Gyerekkel tényleg lehetetlen étterembe menni vagy létezik néhány olyan tipp, amivel megregulázhatjuk rosszalkodó csemetéinket. Íme a Városliget Café jó tanácsai, amely a város szórakoztató és pihenőparkjában méltán pályázhat a gyermekbarát hely címére.


1. Válasszunk gyermekbarát éttermet, amely fel van készülve a legfiatalabbak fogadására is! Ne legyen gond az etetőszék, a gyermekjátékokat tartalmazó játszósarok és természetesen gyors legyen a kiszolgálás, hogy ne kelljen túl sokat váratni az éhes kicsiket és nagyokat egyaránt.

2. Ha olyan étterembe megyünk, ahol különálló boxokba is beülhetünk, ezt válasszuk, hiszen így a gyerekek kevésbé zavarják a többi vendéget. Előnyös lehet az is, ha az étteremnek több helyisége van, így elkülöníthetőek a különböző elvárással érkező vendégek, így például a gyerekes családok az üzleti vacsorára érkezőktől.

3. Azt sem árt megnézni, hogy mennyire kompatibilis a vendéglátóhely berendezése a csemetékkel, a fehér damasztabroszos, kristálypoharas teríték, nem biztos, hogy illik a kicsi kezekhez. Válasszunk inkább bisztró jellegű éttermet, ahol a papíralátét és a strapabíró berendezés nem sínyli meg, ha a gyerekek kiöntenek valamit az asztalon.

10 tipp, hogy nyugodtan mehess étterembe a gyerekkel!

4. Étkezés előtt fárasszuk ki a csemetéket! Ha egy kellemes szaladgálós, fogócskás délután után vagyunk, esetleg már végignéztük az összes állatot az állatkertben, akkor biztosak lehetünk abban, hogy már nem igen lesz kedve futkározni az étteremben a gyereknek, inkább csendes rajzolgatásba kezd. Természetesen ne feszítsük túl a húrt, mert a végtelenül fáradt gyereknél a várakozás hisztibe és sírásba csaphat át.

5. Érdemes olyan étteremben ebédelni vagy vacsorázni, ahová nem gond, ha magunkkal visszük a babakocsit, a gyerek futóbiciklijét, a korcsolyát, esetleg velünk tart a család kedvence. A nagyobb gyerekeket például kiválóan leköti, ha rájuk bízzuk a kutyus felügyeletét az étteremben. Ma már számtalan kutyabarát hely létezik, így válogathatunk kedvünkre.

6. Kicsi gyerekeknél fontos, hogy vigyázzunk a sérülésekre. A gyerekbarát éttermek általában ügyelnek arra, hogy forró tányérban ne szolgáljanak fel a kicsiknek, legyen etetőszék, ahonnan biztonságban elérhetik az asztalt és könnyű poharakat, szívószálat is tartanak. Ha szülőként, mi kérünk forró tányérban felszolgált fogást vagy bort, koktélt iszunk talpas pohárban, helyezzük a legtávolabb a babától ezeket az asztalon.

7. Minden szülő tudja, hogy a rosszaság elsősorban az unalomból születik. Az éttermi vacsora a gyerekeknek nem ugyanazt jelenti, mint a felnőtteknek, nekik főként unalmas várakozással telik. Éppen ezért fontos, hogy a gyerekeket legyen mivel lekötni ezidő alatt is. Az éttermi játszósarkok, a hétvégi gyermekprogramok sokat segíthetnek abban, hogy ne váljon rémálommá a családi ebéd vagy vacsora.

8. Ha valamilyen ételallergiával küzd a gyermekünk, akkor érdemes utánanézni annak, hogy az adott helyen mennyire tud erre a konyha felkészülni. Ma már Magyarországon a legtöbb étteremben feltüntetik, illetve informálnak a fogások allergén-tartalmáról. Ha megbízható vendéglátó egységet választunk, ezzel nem lehet probléma.

9. Bár sok étterem kínál gyermekmenüt, ami általában az unalmas halrudacskákból és csirkefalatokból áll, legyünk nyitottak és neveljük a gyereket is gasztronómiai változatosságra. Egy finom tésztaételt, egy ízletes levest szívesen elfogyasztanak a gyerekek is, így megteremthetjük a változatos és kiegyensúlyozott étkezés alapjait. Ha pedig nem bír el egy felnőtt adaggal a csemete, akkor még mindig elcsomagolhatja nekünk az étterem a maradékot.

10. Ne hagyjuk a nagyszülőkre vagy bébiszitterre a gyereket. Ne féljünk a csemetékkel közösen étterembe menni, hiszen így sokkal előbb elsajátítják a viselkedési szabályokat, ha pedig megszokják ezt a helyzetet, sokkal kevesebb galibát okoznak a jövőben. Ráadásul kinyílik az ízlésük és sokkal nyitottabbak lesznek a gasztronómiai újdonságokra, például az egészséges ételekre, ha nem csak az otthoni kosztot ismerik.

4 tipp, hogy gyermekünk hasznosan töltse a nyarat

4 tipp, hogy gyermekünk hasznosan töltse a nyarat

A nyár minden gyermek számára a kikapcsolódás és a feltöltődés ideje, de szülőként a mi felelősségünk gondoskodni arról, hogy a rendelkezésükre álló szabadidőt a pihenésen kívül olyan...
Minden, ami a szüléshez kell

Minden, ami a szüléshez kell

Amikor lassan elérkezik az orvos által meghatározott időpont, fel kell készülni a szülésre, a baba érkezésére, és leginkább a kórházba cuccolásra. De mi az, amit vinni kell?!
Nyaralási kisokos családoknak - Így az egész család élvezi a közös vakációt

Nyaralási kisokos családoknak - Így az egész család élvezi a közös vakációt

Idén június 15-én zárul a tanév, így a diákoknak kereken két és fél hónapjuk lesz a jól megérdemelt lazításra. A már jó előre lefixált nyári programok, tennivalók mellett itt az ideje...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: