9 tény a szoptatásról - amit senki nem mond el

2017. július 25.

Egy anya végtelen mennyiségű jótanáccsal – és sztorival – képes szolgálni a terhességet és a szoptatást illetően. Azonban vannak tévhitek, amelyről nem árt tudni!

9 tény a szoptatásról - amit senki nem mond el

Kis mellek
A mell méretének sok köze nincs a tejtermeléshez – írja a szoptatásra vonatkozó igazságokat és tanácsokat összeíró babanet.hu. A mell nagyságát ugyanis nem a tejmirigyek mennyisége és nagysága, hanem a zsírszövet mennyisége adja. Így a kismelles félelem csak akkor valós, ha a tejmirigyek hiányoznak. Ha csak elégtelenül működnek, attól még lehet szoptatni, legfeljebb kiegészítést kell adni a tej mellett, ha pedig a hormonok szórakoznak, azon megfelelő gyógyszerrel lehet segíteni.

Szülés után nincs tej
A tejtermelés már a vajúdás alatt megindul, és amint megszületik a gyerek, érdemes mellre tenni. Ekkor a legerősebb a szopási ösztöne, és ezzel még lehet adni egy lökést a hormonoknak is. Az ekkor termelődő kolosztrum mennyisége ugyan kevésnek tűnhet, ám nagyon fontos: nagy kalória- és zsírtartalmú, tele immunanyaggal.

Két szoptatás között
A tejtermelés pozitív-negatív visszacsatolás elven működik: ha sok az inger, sok lesz a tej, ha kevés, akkor nem lesz. Ha sok idő telik el két szoptatás között, akkor kevés lesz az inger. A tejtermelés akkor aktiválódik, mikor a baba mellre kerül és szopni kezd! Vagyis frissiben készült ételt eszik minden szoptatáskor.

Mennyi ideig?
Sokan azt mondják, húsz percnél tovább nem szabad szoptatni. Pedig húszpercnyi szoptatás egy újszülöttnek gyakorlatilag annyira sem elég, hogy beindítsa a tejtermelést. Egy, még a szopást tanuló és gyengébben szívó újszülöttnek ennél sokkal több időre van szüksége, akár egy órára is. Bízd ezt a babára!

Ha a baba már csak cumizik
Nyugodtan hagyhatod egy kicsit cumizni – ezt hívják komfortcumizásnak. Két jótékony hatása is lehet: az egyik, hogy a baba a szopási ösztönét a mellen élheti ki, nem kell neki cumi. A másik pedig az, hogy a komfortcumizás is inger a mell számára, vagyis növeli a tejmennyiséget.

Nem elég a tej
Mielőtt a tápszerhez nyúlnál, próbálj meg fejni. Ne keseredj el, ha eleinte alig mérhető mennyiség jön le, pár alkalom után több lesz majd. Amit lefejtél, tedd be a hűtőbe, és szükség esetén pótolhatsz vele szoptatás után. Adj egy pár napot magatoknak, kérj segítséget, növeld a folyadékbeviteled – elég akkor elgondolkozni a tápszeren, ha ezek után is kevésnek bizonyul a tej.

Fejni kell – fejni nem kell
Inkább csak lehet. Ha szeretnél tartalékot képezni, ha olyan gyógyszert szedsz, ami átjut a tejbe, ha növelni szeretnéd a tejtermelést, vagy ha mellgyulladásod van. Egyébként fejés nélkül, a baba igényeit szem előtt tartva 1-2 hónap alatt beáll a sokat emlegetett kereslet-kínálat: vagyis a mell pont annyi anyatejet termel, amennyit a kicsi megeszik.

Esténként nincs elég tej
Esténként a tejmirigyek egy sokkal sűrűbb, de nagyobb kalóriamennyiségű tejet választanak ki, kisebb mennyiségben, mint amivel napközben találkozhatunk. Ez elviekben bőséggel elég a babának – maximum éjjel felébred enni, de ez egy ideig úgyis elkerülhetetlen -, ám ha mégsem, akkor érdemes fejéssel növelni a tejmennyiséget (napi 1-2 alkalom is elég), és a napközben lefejt tejjel pótolni este a szoptatás után.

Betegen nem szabad szoptatni!
Szabad, sőt, előnyös, még lázasan is! Az anya teste által kiválasztott ellenanyagok ugyanis a tejjel átjutnak a babába, így rögtön védik is az esetleges kórokozóktól.

Korábban írtuk:

- Mikor essek teherbe?

- Jobb lenne a császármetszés?

- 8 dolog, amit senki nem mond el neked a terhességről

Cimkék: anyaság, gyermekegészség, szülés, terhesség
A 14 éven aluliak többsége túlsúlyos a szülők szerint

A 14 éven aluliak többsége túlsúlyos a szülők szerint

A magyar szülők 60 százaléka szerint jellemző a túlsúly a 14 éven aluliakra, leginkább a mozgásszegény életmódnak, a helytelen táplálkozásnak és a magas cukor- és zsírtartalmú ételeknek...
Már ovis korban eldől, milyen lesz a matek érettségi?

Már ovis korban eldől, milyen lesz a matek érettségi?

Már óvodás korban észrevehetők annak jelei, hogy gyermekünknek gondjai lehetnek a matematika tanulással. A megfelelő alapok hiányától egyenes út vezet ahhoz, hogy kisiskolás korban...
Miért - lesz - fontos a bizonyítvány?

Miért - lesz - fontos a bizonyítvány?

Az évzáró után majd minden diák megkapja az éves tanulmányi munkáját értékelő bizonyítványt. Van aki örül, van aki kevésbé. Van, aki fogadkozik, hogy jövőre majd megmutatja, és van, aki csak a vállát rándítja.
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: