Állatbarát gyerek = boldog gyerek?

2018. március 9.

4 ok, amiért az állatokkal való ismerkedés személyiségfejlesztő A babakorban játékként használt plüssfiguráktól a meseszereplő állatkákon át az első állatkerti kirándulásig, az iskolai környezetismeret-órákig, „állati” olvasmányainkig, egy jó David Attenborough-filmig, s végül akár saját háziállat tartásáig sokféle módon kísérik végig vadon élő (vagy háziasított) társaink a gyermekkort. Nézzük, hogy segíti gyermekünk személyiség- és jellemfejlődését, ha az állatokkal cimborál!

Állatbarát gyerek = boldog gyerek?

1. Ki az állatokat szereti, rossz ember nem lehet

Az állatvilágra való rácsodálkozás egy picit eltereli a fókuszt önmagunkról, sőt, az egész fajunkról is: olyan lények felé fordulunk figyelemmel, akikért felelősek vagyunk, akik különböznek tőlünk, és akik a mi jólétünktől függetlenül is teljes életre törekednek – a maguk módján. Az állatok megfigyelése a környezeti nevelés és egyben az elfogadás iskolájának első leckéje. Ha gyerekkorban megalapozzuk, fiainkban-lányainkban kialakulhat a törődés, az állatvilág és a természet megóvására irányuló készség és érzékenység.

 

2. Ismerd meg az állatokat – tanulj magadról!

Aesopus fabulái, népmesék, La Fontaine történetei és megannyi közmondás, sőt, Disney- és Pixar-rajzfilm tanúskodik arról, hogy az állatok felruházhatók emberi tulajdonságokkal… épp azért, mert az ő tulajdonságaik bizony az emberben is föllelhetők! Az állatvilágot szemlélve egyes vonásainkra ráismerhetünk (Szorgalmasak vagyunk, mint a méh? Lusták, mint a lajhár? Ravaszak, mint a róka? Hűségesek, mint a kutya? Makacsak, mint az öszvér?), és megtanulhatjuk kamatoztatni őket. Egyes viselkedésmintákat pedig érdemes eltanulni is az állatoktól.

 

3. Tiszta szórakozás!

Lenyűgöző dolgokra képesek négylábú, lábatlan, szárnyas, vagy épp pikkelyes barátaink! A makik külön hanggal jelzik, ha föntről, vagy ha lentről fenyeget veszély. A kígyóbűvölők igen nagy csibészek, ugyanis a kígyónak nincs füle, nem is hallja a zenét! A tarisznyarák nemcsak egy ceruzát, de egy akrilcsövet is gond nélkül kettéroppant az ollójával. Gondoltátok volna?! Az élményekkel járó, szórakoztató kikapcsolódás a gyerekek számára az egyik legpihentetőbb tevékenység. Hiszen az agyuk aktív (fel kell dolgozni a sok infót…), ugyanakkor stressztől és kényszeredett erőfeszítéstől mentes – valójában nem más ez, mint játék!

 

4. Gyerekünkből kis tudós lesz – észrevétlenül

Az erdei iskolától az állatok közvetlen megfigyeléséig, velük kapcsolatos hobbikig (méhészkedés, lovaglás, madárfigyelés…) az állatokkal foglalkozás szinte mindig tapasztalat- és élményalapú, tehát a megszerzett információk sokkal mélyebben rögzülnek a gyerekekben, mint az egyirányú tanulási helyzetekben. Megtanulják elválasztani az adatot a ténytől, rácsodálkozhatnak egy jelenség sokféleségére, mindezt ráadásul az iskolában is sokoldalúan kamatoztathatják! Bár nem lesz mindenkiből biológus, bármilyen pályát is választ később az ifjúság, e készségek birtokában csak jól járhat.

Becsengettek, itt az iskolai vírusok szezonja

Becsengettek, itt az iskolai vírusok szezonja

A tanévkezdettel elindul az őszi megbetegedések időszaka is. A közösségbe visszatérő vagy az iskola kapuját először átlépő gyerekeket számtalan vírus és baktérium is elkíséri az osztályterembe....
Egészséget az uzsonnáscsomagba!

Egészséget az uzsonnáscsomagba!

Becsöngettek. Ez elsősorban az iskolás gyerekeknek szól, de voltaképpen a szülőknek is. Leginkább az anyukáknak, akik ilyenkor újra kezdhetik a fejtörést, hogy vajon mi is kerüljön az uzsonnáscsomagba? Egyáltalán milyen legyen ez a csomag?
És mit vigyen a gyerek uzsonnára?

És mit vigyen a gyerek uzsonnára?

Éppen csak elkezdődött az új tanév, de máris számos kérdés vetődik fel a szülőkben: azon kívül, hogy mi minden kell az iskolatáskába, az sem elhanyagolható szempont, hogy vajon mi kerüljön a gyerekek uzsonnacsomagjába?
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: