Állatbarát gyerek = boldog gyerek?

2018. március 9.

4 ok, amiért az állatokkal való ismerkedés személyiségfejlesztő A babakorban játékként használt plüssfiguráktól a meseszereplő állatkákon át az első állatkerti kirándulásig, az iskolai környezetismeret-órákig, „állati” olvasmányainkig, egy jó David Attenborough-filmig, s végül akár saját háziállat tartásáig sokféle módon kísérik végig vadon élő (vagy háziasított) társaink a gyermekkort. Nézzük, hogy segíti gyermekünk személyiség- és jellemfejlődését, ha az állatokkal cimborál!

Állatbarát gyerek = boldog gyerek?

1. Ki az állatokat szereti, rossz ember nem lehet

Az állatvilágra való rácsodálkozás egy picit eltereli a fókuszt önmagunkról, sőt, az egész fajunkról is: olyan lények felé fordulunk figyelemmel, akikért felelősek vagyunk, akik különböznek tőlünk, és akik a mi jólétünktől függetlenül is teljes életre törekednek – a maguk módján. Az állatok megfigyelése a környezeti nevelés és egyben az elfogadás iskolájának első leckéje. Ha gyerekkorban megalapozzuk, fiainkban-lányainkban kialakulhat a törődés, az állatvilág és a természet megóvására irányuló készség és érzékenység.

 

2. Ismerd meg az állatokat – tanulj magadról!

Aesopus fabulái, népmesék, La Fontaine történetei és megannyi közmondás, sőt, Disney- és Pixar-rajzfilm tanúskodik arról, hogy az állatok felruházhatók emberi tulajdonságokkal… épp azért, mert az ő tulajdonságaik bizony az emberben is föllelhetők! Az állatvilágot szemlélve egyes vonásainkra ráismerhetünk (Szorgalmasak vagyunk, mint a méh? Lusták, mint a lajhár? Ravaszak, mint a róka? Hűségesek, mint a kutya? Makacsak, mint az öszvér?), és megtanulhatjuk kamatoztatni őket. Egyes viselkedésmintákat pedig érdemes eltanulni is az állatoktól.

 

3. Tiszta szórakozás!

Lenyűgöző dolgokra képesek négylábú, lábatlan, szárnyas, vagy épp pikkelyes barátaink! A makik külön hanggal jelzik, ha föntről, vagy ha lentről fenyeget veszély. A kígyóbűvölők igen nagy csibészek, ugyanis a kígyónak nincs füle, nem is hallja a zenét! A tarisznyarák nemcsak egy ceruzát, de egy akrilcsövet is gond nélkül kettéroppant az ollójával. Gondoltátok volna?! Az élményekkel járó, szórakoztató kikapcsolódás a gyerekek számára az egyik legpihentetőbb tevékenység. Hiszen az agyuk aktív (fel kell dolgozni a sok infót…), ugyanakkor stressztől és kényszeredett erőfeszítéstől mentes – valójában nem más ez, mint játék!

 

4. Gyerekünkből kis tudós lesz – észrevétlenül

Az erdei iskolától az állatok közvetlen megfigyeléséig, velük kapcsolatos hobbikig (méhészkedés, lovaglás, madárfigyelés…) az állatokkal foglalkozás szinte mindig tapasztalat- és élményalapú, tehát a megszerzett információk sokkal mélyebben rögzülnek a gyerekekben, mint az egyirányú tanulási helyzetekben. Megtanulják elválasztani az adatot a ténytől, rácsodálkozhatnak egy jelenség sokféleségére, mindezt ráadásul az iskolában is sokoldalúan kamatoztathatják! Bár nem lesz mindenkiből biológus, bármilyen pályát is választ később az ifjúság, e készségek birtokában csak jól járhat.

10 tipp, hogy nyugodtan mehess étterembe a gyerekkel!

10 tipp, hogy nyugodtan mehess étterembe a gyerekkel!

Szaladgáló, visítozó gyerekek, törött poharak és tányérok, hisztizés és hangzavar - a szülők legrosszabb élményei egy étteremben eltöltött ebédről vagy vacsoráról. Íme néhány tipp,...
Nyaralási kisokos családoknak - Így az egész család élvezi a közös vakációt

Nyaralási kisokos családoknak - Így az egész család élvezi a közös vakációt

Idén június 15-én zárul a tanév, így a diákoknak kereken két és fél hónapjuk lesz a jól megérdemelt lazításra. A már jó előre lefixált nyári programok, tennivalók mellett itt az ideje...
Megérkezett a gólya, de hogyan tovább? 5 gyakori kérdés a babagondozásról

Megérkezett a gólya, de hogyan tovább? 5 gyakori kérdés a babagondozásról

A legtöbb elsőgyermekes párra jellemző, hogy amint fellélegezhetnének a szülést követően és megismerhetnék az új családtagot, máris számos új kérdés kínozza őket. Biztosan jól alszik,...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: