Igen, lehet szeretni az iskolát!

2017. augusztus 8.

"Utálom az iskolát. Nem megyek vissza!" Nincs is olyan gyerek, aki ne érzett volna legalább egyszer hasonlót. Általában ez az állapot nem tart túl sokáig. De mi van akkor, ha te sokszor gondolkodik így?

Igen, lehet szeretni az iskolát!

Lassan már nem lehet tovább halogatni a gondolatát a szeptemberi iskolakezdésnek. Újra becsengetnek - és sok diák előre remeg, ha csak elképzeli is. A Kamasz panasz összeállítása nekik próbál segíteni!

Az iskolai stressz jelei

Ha sokat aggódsz az iskola miatt, az sajnos a szervezetedre is nagy hatással lehet, negatív értelemben. Azoknak a gyerekeknek, akik sokat stresszelnek az iskola miatt, sokkal könnyebben lehet fej- vagy hasfájásuk. Lehet, hogy ez mindössze csak annyit jelent hogy kicsit rosszabbul érzed magad, de személytől függően akár hányással, és még rosszabb közérzettel is járhat.

Az alvási problémák szintén a stressz jelei. Ha pedig nem alszol eleget, az egész nap folyamán nyűgősnek és fáradtnak érezheted magad. Ez pedig innentől egy ördögi kör. A fáradtság és a nyűgösség az iskolai napokat még ennél is rosszabbá teheti.

Ha stresszes vagy sokkal nehezebben tudsz döntéseket hozni. Reggel nem tudod, hogy mit vegyél fel, hogy mit reggelizz, vagy hogy mit vigyél ebédre vagy tízóraira.  Nem szeretnél iskolába menni, a problémák pedig csak halmozódnak. Bár nem készültél fel az iskolára, de mész a buszhoz, amit persze lekésel – megint! Otthon maradni egyszer-egyszer jó választásnak tűnhet, de hosszabb távon ez csak megnehezíti a következő napot!

Miért nem szeretik egyes gyerekek az iskolát?

Ha nem szereted az iskolát, az első lépés, hogy megtaláld miért. Talán nem szereted az iskolát, mert a nagyobbak zaklatnak, vagy nem szereted a srácokat, akik nap mint nap veled akarnak lógni. Vagy nem jössz ki az egyik tanároddal. Különcnek és magányosnak érzed magad, mert nincs elég barátod.

Néha a probléma az osztállyal, vagy az iskolaközösséggel van. Talán számodra a feladatok túl egyszerűek, és így az egész unalmas. Vagy a példák túl nehezek, és úgy érzed nem vagy olyan okos, mint a többiek. Lehet, hogy az olvasás megterhelő számodra, mégis azt várják el, hogy minél többet olvass. Így egyre messzebb és messzebb kerülsz, és már úgy látszik, hogy soha nem éred utol a többieket és önmagad.

Miután már tudod, hogy miért nem szereted az iskolát, megteheted az első lépéseket, hogy a dolgokat jobbra fordítsd!

Találj segítséget!

Legjobb, ha beszélsz valakivel az iskolai problémáidról! Anyukáddal, apukáddal, egy rokonoddal, vagy az iskolai tanácsadóval! Válaszd bármelyiket, valószínűleg mindegyikük tud majd hasznos tanácsokat adni! Különösen fontos, hogy egy felnőttel beszélj a problémádról ha zaklatnak, vagy fizikailag bántalmaznak!

Egy másik, szintén jó módszer, ha lejegyzed problémáidat, gondjaidat egy jegyzetfüzetbe, egy noteszbe vagy egy naplóba. Ez ugyanis az egyik legjobb módja, hogy kiadjuk magunkból azokat az érzéseket, amelyek bennünk ragadtak. És a legjobb, hogy nem kell attól félned, hogy vajon akinek elmondtad, továbbadja-e a személyes gondjaidat vagy sem!

Ha úgy érzed, hogy nem tudsz lépést tartani az iskolai munkával, a legjobb ha a tanáraidhoz vagy az iskolai tanácsadóhoz fordulsz. A tanárok szeretik, sőt elvárják hogy kérdezd őket, ha valamiből úgy érzed, korrepetálásra vagy segítségre szorulsz.

Ha számodra nem csak egy tantárgy, hanem az összes nehéznek tűnik, az iskolai tanácsadó lehet a legjobb választás! A speciális segítség ma már mindenhol elérhető! De ebben csak az iskolád tud segíteni! Ne engedd, hogy a problémák túl sokáig halmozódjanak! Sokkal egyszerűbb egy fejezetet elolvasni, mint egy egész könyvet! Így a legjobb, ha problémáidnak már az elején véget vetsz!

Érezd magad jobban az iskolában

Ha legközelebb úgy találod, hogy nem érzed jól magad az iskolában, próbáld ki ezeket:
- Először írj le mindent, amit nem szeretsz az iskolában!
- Majd írd le a jó dolgokat! (Akkor is, ha ez az ebédben és a szünetekben kimerül! Ez még csak a kezdet!)
- Most pedig, mit is tudsz változtatni a „nem szeretem” listán? Ha megcsinálod a házid, sokkal magabiztosabb lehetsz az órákon, ha felszólítanak! Találd meg a módját, hogy megmutasd miben vagy jó! Ha úgy érzed, nem ismernek el, iratkozz be sportolni, focizni, vagy bármilyen más szakkörre, ahol úgy érzed, megmutathatod másik oldalad!
- Szerezz egy új barátot, és máris nem érzed magad olyan egyedül! Segíts valakinek, ez alatt nem csak jót teszel valakivel, hanem te sem vagy magányos! Próbálj ki tömegsportokat! Itt sokkal több új embert ismerhetsz meg!

Természetesen nem lehet mindent megváltoztatni a „nem szeretem” listán, a zaklatás például nem fog magától eltűnni! Az olvasási nehézség pedig szintén egy olyan dolog, amelyhez szakember kell! De ez a normális. Koncentrálj inkább azokra a dolgokra, amelyeket egyedül is meg tudsz oldani, és végre nem kínszenvedés lesz mindennap iskolába járni!

Cimkék: gyerek, gyermekegészség, gyermeknevelés, iskola, iskolakezdés, lelki egészség
4 tipp, hogy gyermekünk hasznosan töltse a nyarat

4 tipp, hogy gyermekünk hasznosan töltse a nyarat

A nyár minden gyermek számára a kikapcsolódás és a feltöltődés ideje, de szülőként a mi felelősségünk gondoskodni arról, hogy a rendelkezésükre álló szabadidőt a pihenésen kívül olyan...
Minden, ami a szüléshez kell

Minden, ami a szüléshez kell

Amikor lassan elérkezik az orvos által meghatározott időpont, fel kell készülni a szülésre, a baba érkezésére, és leginkább a kórházba cuccolásra. De mi az, amit vinni kell?!
10 tipp, hogy nyugodtan mehess étterembe a gyerekkel!

10 tipp, hogy nyugodtan mehess étterembe a gyerekkel!

Szaladgáló, visítozó gyerekek, törött poharak és tányérok, hisztizés és hangzavar - a szülők legrosszabb élményei egy étteremben eltöltött ebédről vagy vacsoráról. Íme néhány tipp,...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: