Így védd a babapopsit

2017. február 21.

Hogyan ápoljuk a babák bőrét? Milyen babafürdetőt vagy krémet használjunk, és melyeket kerüljük el? Íme a szakértői válaszok.

Így védd a babapopsit

A csecsemők bőre még alakulófélben van, jóval vékonyabb és érzékenyebb, mint a felnőtteké. A védő hidrolipid réteg még nem az igazi, ezért elsősorban védelemre szorul, nem ápolásra. Ez azt jelenti, hogy a kisbabák bőrét felesleges minden pancsoláskor mosdószerrel lemosni, és különféle krémekkel kenegetni. A Tudatos vásárló összeállítása.

Mi legyen a babafürdetőben?

A babák fürdetéséhez az alábbi elvárásoknak megfelelő, valóban jó minőségű termékeket érdemes használni:
A mosóaktív anyagok (alkáli szappanok, tenzidek) közül a legkevésbé a növényi alapú cukortenzidek (más néven glükozidok - pl. Coco-Glucoside, Lauryl Glucoside, Alkylpolyglucoside) szárítják, izgatják a bőrt. Ezért a gyermekek számára készült fürdetőkbe ezek valók. A bőr jól viseli még a szintetikus Cocamidopropyl Betaint, valamint a Coco Betaint.
- A növényi olajokat (körömvirág-, mandulaolaj) és kivonatokat tartalmazó tisztálkodó szerek védik, s egyben ápolják is a kicsik bőrét.
- Az öko gazdálkodásból származó növények nem tartalmaznak egészségre káros növényvédőszer-maradványokat.
- A tanúsított és tesztelt (bio) kozmetikumok esetében lehetünk a legbiztosabbak abban, hogy nem tartalmaznak egészségre és a környezetre káros összetevőket.

Érzékeny bőrű babáknak, gyerekeknek gyógyszertári illatmentes fürdőkenőcsöt (Unguentum nonionicum hydrophilicum – 390.-Ft./100 gr.) javasolnak a bőrgyógyászok. A szülők közül is sokan esküsznek erre a bőrpuhító készítményre, annak ellenére, hogy paraffinolajat és vazelint tartalmaz.

Az érzékenyebb bőrű, allergiára hajlamos gyerekeknek idősebb korban is biztonságosabbak a szintetikus illatot (parfüm) nem tartalmazó tanúsított natúr, bio készítmények. Ezek viszont drágábbak, mint a konvencionális termékek. Ha nem engedhetjük meg magunknak, akkor olyan terméket vásároljunk, amely összetevőiben nem, vagy legalább nem az összetevő lista elején szerepelnek a kritikus kozmetikai összetevők.

Néhány jó tanács

A csecsemők, gyerekek bőre könnyen kiszáradhat, ha:
- erős tisztító hatású (Laureth-Sulfat), nagy habzású szerrel mosdatjuk;
- sok fürdető szert öntünk a vízbe;
- túl meleg a fürdővíz (optimális hőmérséklet 36-37 C fok);
- sokáig áztatjuk a bőrüket a meleg habos vízben (max. 10 perc);
- túl kemény a víz, és hagyományos szappant használunk;
- a mosdószer a bőrükön marad.

Praktikus tippek

- Internetes webáruházban ne vásároljunk olyan terméket, amelynek nincs feltüntetve az összetevője!
- Jó minőségű, drága natúr termékeket kedvezőbb áron szerezhetjük be webáruházban, közvetlenül a forgalmazótól vagy a kozmetikusoktól.
- Kíméletesebbé tehetjük az esti fürdőzést, ha hab helyett 1 kanál almaecetet, vagy 1 kanál oliva-, vagy mandulaolajat, időnként 1 kanál szódabikarbónát, vagy 1 pohár enyhe kamillateát teszünk a vízbe.
- Ajánlott a popsi bőrét és a hajlatokat még fürdés előtt vizes-olajos (pl. olíva- vagy mandulaolaj) vattával áttörölni. 

Mit használjunk fürdetés után?

- A babák bőrét fürdés után a hurkácskák között és a hajlatokban is teljesen szárazra kell törölni.
- Ha a bőrük száraz, nedves kezünkre csepegtetett kevéske mandulaolajjal vagy sárgabarackmag-olajjal simogassuk át. Ügyeljünk arra, hogy a növényi olaj vagy zsír mindig friss és jó minőségű legyen.
- A kisebb bőrsérülésekre gyógyítóan hat a búzacsíra olaj.

Cimkék: bőrápolás, csecsemő, gyerek, gyermekegészség
Nyugtalan terhesség, nyugtalan baba

Nyugtalan terhesség, nyugtalan baba

Elkészül-e időben a babaszoba, mit ehetek, ami jó a babának, egészséges lesz-e a kicsi, milyen lesz a szülés? Megannyi hasonló kérdésen gyötrődnek a kismamák, ami sok idegeskedést okoz.
Reggeli rosszullétet okozó kislányok, savanyúságot kívánó kisfiúk?

Reggeli rosszullétet okozó kislányok, savanyúságot kívánó kisfiúk?

Válogatott babonák és a valóság, avagy hogyan deríthetjük ki a baba nemét?
Babavárás stresszmentesen?

Babavárás stresszmentesen?

Déli fekvésű gyerekszoba, az ország legjobb orvosa és a világ legdrágább kiságya – a picinek a folsavtól az egyetemig mindent meg kell kapnia. A gólyahír örömét általában a felelősség szorongató érzése követi: kismamaként szeretnénk a legjobb feltételeket...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: