Karácsony: kezdjük a kicsikkel

2017. december 5.

Az adventi időszak azért van, hogy fizikailag és szellemileg egyaránt rákészüljünk az ünnepre. Mert a karácsony tele van érzelemmel, amit felszínre kell hozni, jól időzítve engedni kell, hogy utat törjön. Célt kell adni neki, hogy a megfelelő embereket simogasson meg. Eljutni ebbe a kissé fennkölt állapotba a felnőtteknek sem megy könnyen. De mivel segíthetnénk a kisebbeket, hogy december 25-ére hangulatba kerüljenek?

Karácsony: kezdjük a kicsikkel

A karácsonyt megelőző időszak parás minden felnőttnek, stresszes a szülőknek. A mindennapok forgatagába, ami az év végének közeledtével - ha lehet - a megszokottnál tempósabb, munkásabb és túlpörgöttebb, be kell illeszteni az ünnepi előkészületeket. Meg kell tervezni a több napos ünnep ütemét, a rákészülés menetrendjét, be kell szerezni az ajándékokat és más kellékeket, ami hozzájárul a nagyoknak a lelki ráhangolódáshoz az ünnepre. A kicsiknek azonban egy kis segítség kell.

Ha már minden a karácsonyról szól, segítsünk a gyerekeknek az anyagias része mögé látni. Ismertessük meg velük játékosan az ünnep történetet. A játékok, mint pl. a kitalálós, a mesék témája legyen karácsonyi.

Idézzük fel az elmúlt karácsonyokat. Nosztalgiázzunk együtt arról, hogyan ünnepeltünk az elmúlt években. Kerüljenek elő a fényképek, kerüljenek a lejátszóba a felvett mozgóképek.

Dekoráljunk együtt. Akár vesszük a lakás díszeit, akár magunk készítjük, hagyjuk, hogy a gyerek is részt vegyen benne. Közös program keretén belül készíthetünk adventi koszorút és kalendáriumot, karácsonyfadíszt, karácsonyi süteményeket és saját készítésű ajándékokat is.

Vonjuk bele a programok megtervezésébe a gyereket is. Kérdezzük meg ő mit és hogyan szeretne. Mindeközben még azt is megtudhatjuk, milyen ajándékra vágyik, minek örülne a legjobban.

Országszerte sok adventi és karácsonyi programot szerveznek, ahol kicsi és nagy egyaránt megtalálhatja a neki valót. Vásárok, műsorok és kézimunkás rendezvények során nem csak jól lehet szórakozni, de a kellemest a hasznossal is össze lehet kötni, hiszen a beszerzést is meg lehet ejteni.

Lehetőség van bőven, hogy a kisebbek is részesei legyenek a karácsonyi előkészületeknek és ünnepnek. Fontos, hogy ne zárjuk ki őket semmiből. Ők is részesei akarnak lenni az élet ezen részének (is).

Ajánljuk még:

- A Mikulás igazsága

Cimkék: gyerek, gyermeknevelés
Nyugtalan terhesség, nyugtalan baba

Nyugtalan terhesség, nyugtalan baba

Elkészül-e időben a babaszoba, mit ehetek, ami jó a babának, egészséges lesz-e a kicsi, milyen lesz a szülés? Megannyi hasonló kérdésen gyötrődnek a kismamák, ami sok idegeskedést okoz.
Reggeli rosszullétet okozó kislányok, savanyúságot kívánó kisfiúk?

Reggeli rosszullétet okozó kislányok, savanyúságot kívánó kisfiúk?

Válogatott babonák és a valóság, avagy hogyan deríthetjük ki a baba nemét?
Babavárás stresszmentesen?

Babavárás stresszmentesen?

Déli fekvésű gyerekszoba, az ország legjobb orvosa és a világ legdrágább kiságya – a picinek a folsavtól az egyetemig mindent meg kell kapnia. A gólyahír örömét általában a felelősség szorongató érzése követi: kismamaként szeretnénk a legjobb feltételeket...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: