Közeleg a szünidő

2014. május 28.

A gyerekek alig várják, de a szülőknek sok bosszúságot okoz a gyerek nyári programjának megszervezése. Jó megoldás lehet a táborozás, de hogyan tervezzük meg?

Közeleg a szünidő

A gyereknek hatalmas élmény, a szülőknek hatalmas segítség lehet egy olyan nyári tábor, ahol gyerekünk jól érzi magát és nem kell aggódnunk amiatt, hogy mivel tölti a napjait. Rengeteg kérdést kell megválaszolnunk, mire megtaláljuk a legmegfelelőbbet, most abban próbálunk segíteni, hogy mire érdemes odafigyelni egy nyári táborozás kapcsán.

A legelső szempont, amit mérlegelnünk kell az, hogy gyermekünk készen áll-e arra, hogy otthonától távol, önállóan eltöltsön néhány napot, vagy hetet. Ehhez alapvető, hogy el tudja látni magát, képes legyen egyedül fogat mosni, fürdeni, hajat mosni, öltözködni és nem utolsó sorban a zsebpénzével bánni. Ha ezekre a kérdésekre mind igennel válaszoltunk, akkor jöhet a következő: hova, milyen táborba, mennyi időre küldjük?

Közeleg a szünidő
Szerencsére az internet tele van nyári táborok hirdetéseivel. De ne kövessük el azt a hibát, hogy önállóan döntjük el milyen táborba küldjük csemeténket, mindenképpen beszéljük meg vele is, hogy mihez van kedve. Ne hagyatkozzunk egyetlen beszélgetésre, hozzuk szóba a kérdést többször is! Amíg kisebb, kérdezősködjünk a többi szülőnél a lehetőségekről, hátha van egy tuti tippjük. Amikor már nagyobb, kérdezzük meg, hogy a barátai hova mennek, lenne-e kedve velük menni. Már most kezdjük el feltérképezni a legjobb ajánlatokat, mert a jó helyek hamar elfogynak.

Nagyon fontos, hogy kire bízzuk a kicsiket! Minél kisebb, annál inkább figyeljünk oda erre és tudjunk meg mindent a táborról. Szerencsések vagyunk, ha olyanokkal utazik el, akiket ismer. Egy ismerős közegben kevesebb problémától kell tartanunk és a honvágy is kevésbé valószínű. Nyert ügyünk lehet, ha az iskola is szervez táborozást. A kiválasztásnál a másik fontos szempont a helyszín. Ha vízpartra, vagy strand környékére szervezik a programokat, akkor a gyerekek sokkal jobban érzik majd magukat.

Sokan teszik le a voksukat a tematikus táborok mellett, azt gondolva, hogy ezekben a gyerekek még hasznosabban tölthetik el az idejüket. Csak akkor válasszunk ilyen tábort, ha az gyerekünknek is tetszik és nem érzi majd nyűgnek a foglalkozásokat! Soha ne a saját ötleteinket erőltessük rájuk, mielőtt bármit javasolnánk, kérjük ki a véleményüket!

Közeleg a szünidő
Amikor sikerült kiválasztani a legmegfelelőbb tábort, járjunk utána a legapróbb részleteknek is – ne legyünk szégyenlősek, kérdezzünk rá minden apróságra! Sok táborban a díj nem tartalmaz minden foglalkozást és programot, ezeket jó előre tudni, hogy a gyerek táborozása ne ássa alá a családi költségvetést. Szintén nem elhanyagolható kérdés az utazás, hiszen ha több száz kilométert kell utaznunk a táborig, nem mindegy, hogy el kell-e kísérnünk szemünk fényét. Annak is járjunk utána, hogy milyen ruhákat és kiegészítőket kell vinni – nem jó, ha a helyszínen derül ki, hogy az ágyneműt is nekünk kellett volna elcsomagolnunk.

Csökkenthetjük a költségeket, ha utánajárunk annak, hogy milyen táborozási lehetőségre lehet pályázni, akár osztályszinten is. Számos alapítvány szervez olyan táborokat, ahol ingyenes, vagy nagyon kedvezményes áron oldható meg a részvétel, de a vállalatok körében is érdemes körülnézni, hogy ki milyen aktivitással készül a vakáció idejére.

Kapcsolódó írásunk:

Nyári tábor kalauz - szülőknek

Van testvéred? Az bizony rád is hat!

Van testvéred? Az bizony rád is hat!

Négy fő személyiségtípust lehet ugyanis szétválasztani az alapján, hogy egykék, első, középső szülöttek, vagy legfiatalabb testvérek vagyunk.
Mozogjon a gyerek? Naná!

Mozogjon a gyerek? Naná!

A gyermekek életének első hat évében a legnagyobb változást a mozgás és beszéd fejlődése jelenti. A mozgás mindenki számára nagyon fontos, már egészen kis korban, a gyermek igényének és érettségi szintjének megfelelően kiválasztva, az egész életre meghatározó...
Így védd meg gyermeked okostelefonját!

Így védd meg gyermeked okostelefonját!

Szeptemberben mindig kiemelt figyelmet kap az iskolások által használt okoseszközök kérdésköre. Régebben csak annyi volt a kérdés, hogy legyen-e a gyereknek telefonja vagy sem. Mára megváltozott a helyzet. Az iskolás korúak túlnyomó többségnél általános...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: