Közeleg a szünidő

2014. május 28.

A gyerekek alig várják, de a szülőknek sok bosszúságot okoz a gyerek nyári programjának megszervezése. Jó megoldás lehet a táborozás, de hogyan tervezzük meg?

Közeleg a szünidő

A gyereknek hatalmas élmény, a szülőknek hatalmas segítség lehet egy olyan nyári tábor, ahol gyerekünk jól érzi magát és nem kell aggódnunk amiatt, hogy mivel tölti a napjait. Rengeteg kérdést kell megválaszolnunk, mire megtaláljuk a legmegfelelőbbet, most abban próbálunk segíteni, hogy mire érdemes odafigyelni egy nyári táborozás kapcsán.

A legelső szempont, amit mérlegelnünk kell az, hogy gyermekünk készen áll-e arra, hogy otthonától távol, önállóan eltöltsön néhány napot, vagy hetet. Ehhez alapvető, hogy el tudja látni magát, képes legyen egyedül fogat mosni, fürdeni, hajat mosni, öltözködni és nem utolsó sorban a zsebpénzével bánni. Ha ezekre a kérdésekre mind igennel válaszoltunk, akkor jöhet a következő: hova, milyen táborba, mennyi időre küldjük?

Közeleg a szünidő
Szerencsére az internet tele van nyári táborok hirdetéseivel. De ne kövessük el azt a hibát, hogy önállóan döntjük el milyen táborba küldjük csemeténket, mindenképpen beszéljük meg vele is, hogy mihez van kedve. Ne hagyatkozzunk egyetlen beszélgetésre, hozzuk szóba a kérdést többször is! Amíg kisebb, kérdezősködjünk a többi szülőnél a lehetőségekről, hátha van egy tuti tippjük. Amikor már nagyobb, kérdezzük meg, hogy a barátai hova mennek, lenne-e kedve velük menni. Már most kezdjük el feltérképezni a legjobb ajánlatokat, mert a jó helyek hamar elfogynak.

Nagyon fontos, hogy kire bízzuk a kicsiket! Minél kisebb, annál inkább figyeljünk oda erre és tudjunk meg mindent a táborról. Szerencsések vagyunk, ha olyanokkal utazik el, akiket ismer. Egy ismerős közegben kevesebb problémától kell tartanunk és a honvágy is kevésbé valószínű. Nyert ügyünk lehet, ha az iskola is szervez táborozást. A kiválasztásnál a másik fontos szempont a helyszín. Ha vízpartra, vagy strand környékére szervezik a programokat, akkor a gyerekek sokkal jobban érzik majd magukat.

Sokan teszik le a voksukat a tematikus táborok mellett, azt gondolva, hogy ezekben a gyerekek még hasznosabban tölthetik el az idejüket. Csak akkor válasszunk ilyen tábort, ha az gyerekünknek is tetszik és nem érzi majd nyűgnek a foglalkozásokat! Soha ne a saját ötleteinket erőltessük rájuk, mielőtt bármit javasolnánk, kérjük ki a véleményüket!

Közeleg a szünidő
Amikor sikerült kiválasztani a legmegfelelőbb tábort, járjunk utána a legapróbb részleteknek is – ne legyünk szégyenlősek, kérdezzünk rá minden apróságra! Sok táborban a díj nem tartalmaz minden foglalkozást és programot, ezeket jó előre tudni, hogy a gyerek táborozása ne ássa alá a családi költségvetést. Szintén nem elhanyagolható kérdés az utazás, hiszen ha több száz kilométert kell utaznunk a táborig, nem mindegy, hogy el kell-e kísérnünk szemünk fényét. Annak is járjunk utána, hogy milyen ruhákat és kiegészítőket kell vinni – nem jó, ha a helyszínen derül ki, hogy az ágyneműt is nekünk kellett volna elcsomagolnunk.

Csökkenthetjük a költségeket, ha utánajárunk annak, hogy milyen táborozási lehetőségre lehet pályázni, akár osztályszinten is. Számos alapítvány szervez olyan táborokat, ahol ingyenes, vagy nagyon kedvezményes áron oldható meg a részvétel, de a vállalatok körében is érdemes körülnézni, hogy ki milyen aktivitással készül a vakáció idejére.

Kapcsolódó írásunk:

Nyári tábor kalauz - szülőknek

7 tipp, hogy ne csak az eszköz legyen okos

7 tipp, hogy ne csak az eszköz legyen okos

A gyerekek nagy részének kívánságlistáján szerepel valamilyen okos kütyü: telefon, tablet, laptop, hogy csak a legnépszerűbbeket említsük. Fontos, hogy az ilyen típusú ajándékozás ne...
Pro és kontra: a császármetszés

Pro és kontra: a császármetszés

A kismamák számára a terhesség legfájóbb pontja a szülés. Szülni nagyon sokféle képen lehet: bábával, kórházban, otthon. Történhet természetesen, akár bio módon, vagy drasztikusabban császárral. Vannak, akik a császármetszést választanák, még ha nem is...
Karácsony: kezdjük a kicsikkel

Karácsony: kezdjük a kicsikkel

Az adventi időszak azért van, hogy fizikailag és szellemileg egyaránt rákészüljünk az ünnepre. Mert a karácsony tele van érzelemmel, amit felszínre kell hozni, jól időzítve engedni kell, hogy utat törjön. Célt kell adni neki, hogy a megfelelő embereket...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: