Minden játék jó játék... De mi kerüljön a fa alá?

2015. december 1.

Ahogy az élelmiszerboltban is igyekszünk gyermekünknek olyan ételt vásárolni, ami nem csak finom és szépen csomagolt, hanem egészséges is, úgy a játékboltban válogatva sem árt a játékok csillogása helyett, inkább a valódi értékeire figyelnünk.

Minden játék jó játék... De mi kerüljön a fa alá?

Attól, hogy a gyereket leköti és sokszor tud játszani vele, nem csak 1-2 napig, esetleg 1-2 óráig érdekes neki, attól, hogy azzal a szülő és a gyermek együtt is jókat játszhat és attól, hogy a gyermek játék közben nem csak jól szórakozik, de fejlődik, tanul is, hiszen a gyerek  játék közben tanul meg szinte mindent, amire az életben szüksége lesz - nos ettől jó egy jó játék.

A jó játék fejleszti a kicsik fantáziáját, kreativitását, olyan, ami újra és újra átalakítható, ami lehetőségeket rejt, változatos módon használható, ezáltal nem unják meg 10 perc után. A jó játék előre mutat, kihívást és megoldandó akadályokat, feladatokat állít gyermekünk elé.

A legkisebbeknek gyártott bébi játékok közül manapság rengeteget neveznek készségfejlesztő játéknak, ezek közül azonban nem mindnek van valódi haszna, sok le sem köti a kicsiket néhány percnél tovább. A forma-válogató, forma-bedobó játékok, a karika-torony, az egymásba vagy egymásra rakható poharak, hordók, a pakolós, tologatós játékok, a nagy elemekből álló építő játékok, puha építő kockák viszont igazán jól és sokáig használhatóak.

A fenti elvárásoknak megfelelő, jó játékok az építőjátékok, amelyekből végtelen számú dolog építhető, vagy a szétszedhetős, összerakható szerelő játékok, kirakók, puzzle-k, amelyek minden alkalommal kihívást jelentenek kis gazdájuknak.

Hasznosak a szerepjátékok is, hiszen azokkal játszva tanulják meg a gyerekek a felnőtt élet feladatait, mint például a főzést, takarítást.
A babák, plüssök is fontosak, azok segítségével a gondoskodást, a szeretet kifejezését gyakorolják. A kicsik örömmel "dolgoznak" a felnőttek munka eszközeinek kicsinyített másaival is, a kis pénztárgép, játék ABC, babakonyha, takarító játék, orvosi táska vagy a szerelő asztal segítségével, mert ilyenkor ők is dolgozó felnőtteknek képzelhetik magukat.

És együtt

A szülőkkel, testvérekkel, más gyerekekkel való közös játék eszköze, a társasjáték, szintén hasznos és jó választás lehet. Ez ugyanis a játék élményén túl, leckéket adnak alkalmazkodásból, szabályok betartásából, veszteség feldolgozásából. Már az egészen kicsi, 2-3 éves gyerekeknek való társasjátékok is kaphatók, aranyos kis memória játékok, párkereső játékok formájában.

A különböző kreatív és alkotó játékok is nélkülözhetetlenek a gyerekszobából. A gyurma, színes ceruzák, filctollak, színezők, rajzoló, tervező játékok, gyöngyfűző készlet, nyomda készlet, mind beindítják a kicsik fantáziáját, és persze kézügyességüket is fejleszti.

A gyerekek hatalmas fantáziájának hála azonban nem szükséges mélyen a pénztárcánkba nyúlni, a lakásban található minden tárgy lehet jó játék, a kanapétól a távirányítón át a fakanálig és az edényekig... És ne felejtsük, hogy a szülővel való közös játékot egyetlen jól megválasztott játék sem pótolja, így minden játék jó játék, amivel a szülő és gyermeke jót játszik együtt!

Forrás: babamoka.blog.hu

Ajánljuk még:

- Megnyugvást adó pótlékok

- A Mikulás igazsága

Cimkék: anyaság, családalapítás, csecsemő, gyerek, gyermeknevelés, lelki egészség
10 tipp, hogy nyugodtan mehess étterembe a gyerekkel!

10 tipp, hogy nyugodtan mehess étterembe a gyerekkel!

Szaladgáló, visítozó gyerekek, törött poharak és tányérok, hisztizés és hangzavar - a szülők legrosszabb élményei egy étteremben eltöltött ebédről vagy vacsoráról. Íme néhány tipp,...
Nyaralási kisokos családoknak - Így az egész család élvezi a közös vakációt

Nyaralási kisokos családoknak - Így az egész család élvezi a közös vakációt

Idén június 15-én zárul a tanév, így a diákoknak kereken két és fél hónapjuk lesz a jól megérdemelt lazításra. A már jó előre lefixált nyári programok, tennivalók mellett itt az ideje...
Megérkezett a gólya, de hogyan tovább? 5 gyakori kérdés a babagondozásról

Megérkezett a gólya, de hogyan tovább? 5 gyakori kérdés a babagondozásról

A legtöbb elsőgyermekes párra jellemző, hogy amint fellélegezhetnének a szülést követően és megismerhetnék az új családtagot, máris számos új kérdés kínozza őket. Biztosan jól alszik,...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: