Mit tilos a babának a kánikulában?

2018. augusztus 7.

A nyári hőség és a tűző nap mindannyiunkat megviseli. Felnőttként tudjuk, mi a jó nekünk, hol a tűrőképességünknek a határa, meddig feszíthetjük a húrt. Ami azonban nekünk még nem árt meg, az nem biztos, hogy a kisgyereknek is megfelel. A babákat óvnunk kell, épségükre még jobban figyelnünk kell.

Mit tilos a babának a kánikulában?

Amikor nagy a forróság, védekezésre kényszerülünk. Tenni kell az ellen, hogy felforrjon az agyvizünk, hogy megőrizzük az épelméjűségünket, testi egészségünket. Hőháztartásunknak köszönhetően szervezetünk izzadni kezd. A folyadékvesztésnek köszönhetően szomjasak leszünk, szaporábbá válik a légzés és a szívverés. A rosszullétet úgy kerülhetjük el, ha pótoljuk az elvesztett folyadékot és visszahűtjük szervezetünket.

A gyerekeknél sincs ez másként. De mivel az ő szervezetük gyengébb, rájuk jobban oda kell figyelni. Meg kell előzni a túlhevülést és a megégést.

Nyáron végre anélkül lehet a babát a szabadba vinni, hogy órákon át tartó öltöztetéssel bajlódnánk. Önfeledt meztelenségbe mégse hajszoljuk a gyereket. A szabadon lévő bőrfelület megég a tűző napon. Használhatunk sok faktoros naptejeket, bőrét legegyszerűbben mégis felöltöztetéssel lehet megvédeni. A laza szövetű, szellős, természetes anyagból készült, világos színű ruhadarabok kellő biztonságot és kényelmet nyújtanak. A fejükre kerüljön kendő, sapka, lehetőleg szemellenzős, hogy egyúttal a szemét és arcát is védjük.

10 és 16 óra között ne vigyük a gyereket a szabadba, és legfőképpen ne napoztassuk. Olyankor a legkárosabb a sugárzás, legnagyobb a hőség. Ha mégis elkerülhetetlen, árnyékos, szellős helyet keressünk.

Ha nem mozdul ki az ember, akkor is fel kell venni a harcot a hőséggel. A lakás könnyen felmelegszik. Nappal érdemes zárni az ablakot, függönnyel a besötétíteni. A gyerek testét naponta többször hűsítő vízzel áttörölhetjük, benedvesíthetjük a hajukat, arcukat. Légkondicionáló használata esetén különösen figyelni kell a csecsemőkre. Az ő érzékenységük csupán kinti hőmérséklethez képest 4-5 foknyi hűtést visel el.

Amikor izzadunk, nem csak a folyadék távozik a szervezetből, hanem az ásványi anyagok is. Ezeket pótolni kell. Lehetőleg nagyon sok vízzel. Ne adjunk cukros üdítőt. A bőséges folyadék mellett csökken az étvágy, ilyenkor a könnyű ételek, saláták, gyümölcsök fogyasztása elegendő.

A babák sem viselkednek másként a nyári hőségben, mint mi, felnőttek. Csupán kicsit érzékenyebbek. És jóval több törődést igényelnek (kánikulában is).

Ajánljuk még:

- Napra baba

- Nyaral a baba

Cimkék: gyermekegészség, gyermeknevelés, napvédelem, nyaralás, Utazás
4 tipp, hogy gyermekünk hasznosan töltse a nyarat

4 tipp, hogy gyermekünk hasznosan töltse a nyarat

A nyár minden gyermek számára a kikapcsolódás és a feltöltődés ideje, de szülőként a mi felelősségünk gondoskodni arról, hogy a rendelkezésükre álló szabadidőt a pihenésen kívül olyan...
Minden, ami a szüléshez kell

Minden, ami a szüléshez kell

Amikor lassan elérkezik az orvos által meghatározott időpont, fel kell készülni a szülésre, a baba érkezésére, és leginkább a kórházba cuccolásra. De mi az, amit vinni kell?!
10 tipp, hogy nyugodtan mehess étterembe a gyerekkel!

10 tipp, hogy nyugodtan mehess étterembe a gyerekkel!

Szaladgáló, visítozó gyerekek, törött poharak és tányérok, hisztizés és hangzavar - a szülők legrosszabb élményei egy étteremben eltöltött ebédről vagy vacsoráról. Íme néhány tipp,...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: