Nem tudod, mit eszik a gyerek?

2010. június 23.

Tíz kismama közül kilenc kapott már ellentmondó információt a babatáplálással kapcsolatban: hogy mikor mivel kell etetnie kisbabáját, milyen allergén ételeket érdemes kerülnie, vagy hogy mekkora az ideális adag gyermeke számára.

Nem tudod, mit eszik a gyerek?

Noha ma már számtalan lehetőség van tájékozódni arról, hogy miként kell táplálni a babákat, egy márciusban végzett online felméréséből kiderül, hogy ez a sok lehetőség olykor inkább zavaró. A kismamák 96%-a vallotta ugyanis azt, hogy kapott már ellentmondó információkat a babatáplálással kapcsolatban, és közülük minden másodikat ez kicsit vagy nagyon is zavarja. Pedig ez a téma már csak azért sem elhanyagolható, mert az első három év étrendje kihatással van a felnőttkori egészségre.

A babatáplálás kérdése korántsem vehető félvállról: kutatások támasztják alá azt a tényt, hogy a nem megfelelő csecsemőkori táplálás allergiát és elhízást is okozhat a későbbiekben. Az American Journal of Public Health eredményei szerint például Észak-Amerikában minden második iskolás túlsúlyos. A statisztikák azt mutatják, ha ez a trend ilyen ütemben folytatódik, akkor 2025-re az amerikai lakosság fele elhízott lesz.

Itthon sem jobb a helyzet. Egy európai uniós felmérés adatai alapján Magyarországon a 13-18 éves korosztályban 14,7% volt túlsúlyos és 5,1% kövér, míg a 2-10 évesek között 11,2% túlsúlyos és 6% elhízott.  Az amerikai Nemzeti Környezeti Egészség- tudományi Intézet (NIEHS) kutatási eredményei arra is rámutatnak, hogy az elhízott gyerekeknél 26%-kal nagyobb eséllyel alakult ki allergia a későbbiekben, mint azoknál, akiknek testtömegindexei a normál kategóriába estek.  Az előző adatok fényében is lényeges szempont tehát, hogy megelőzzük a gyermek elhízását. Ahhoz pedig, hogy ezt megtegyük, pontos ismeretekkel kell rendelkeznünk a babatáplálási alapelvekről.

Mégis… A már említett kutatásban várandós és legfeljebb 2 éves gyermeket nevelő anyák vettek részt. Az eredményekből kiderül, hogy szerencsére az anyák több mint kétharmada (68%) tisztában van már azzal, hogy 6 hónapos korig a baba számára a kizárólagos anyatejes táplálás az ideális. Ez ugyanis mind mennyiségben, mind minőségben biztosítja a pici számára szükséges tápanyagokat. Azt azonban már a megkérdezettek csak alig több mint egyharmada (37%) tudta, hogy az ajánlások szerint 12 hónapos korig az anyatejnek kell a baba fő táplálálékának lennie - annak ellenére, hogy a hozzátáplálást már 4-6 hónapos korban meg kell kezdeni, hiszen az anyatej innentől önmagában már nem elégíti ki a kicsi tápanyagszükségletét. Bár azzal szinte az összes édesanya tisztában van, hogy tehéntejet csak 12 hónapos kor felett lehet adni a babának (96%), egy másik kérdésre mégis 13% válaszolta azt, hogy higított tehéntej, avagy feles tej adható anyatej pótlására. Ugyanígy meglepő, hogy 13% az anyatej helyettesítésére a kecsketejet jelölte meg mint lehetséges alternatívát.

Ennél is nagyobb a bizonytalanság azonban a hozzátáplálás témakörében. A kutatásból kiderült, hogy az anyák jó része nem tudja, hogy milyen ételt mikortól vezethet be a baba étrendjébe. Egy biztos pont mégis van: az anyák 97%-a tudja, hogy egy-egy kanál gyümölcs- vagy zöldségpüré az ideális választás, amikor már az anyatejen kívül mást is szeretnénk adni a baba 4-6 hónapos korában. Azt a tényt viszont már mindössze 44% tudja, hogy hús 6 hónapos kortól adható a picinek. A helyes válaszok aránya még alacsonyabb volt a gabonafélék bevezetése kapcsán: összesen 27% jelölte meg a 4-6 hónapos időszakot. Ez azért különösen meglepő, mert a szakemberek a gyümölcs- és zöldségpürék mellett egyre gyakrabban javasolják a gabonatartalmú tejpépeket már a hozzátáplálás első lépéseinél.


 

Cimkék: gyerek, gyermekegészség
Nyugtalan terhesség, nyugtalan baba

Nyugtalan terhesség, nyugtalan baba

Elkészül-e időben a babaszoba, mit ehetek, ami jó a babának, egészséges lesz-e a kicsi, milyen lesz a szülés? Megannyi hasonló kérdésen gyötrődnek a kismamák, ami sok idegeskedést okoz.
Reggeli rosszullétet okozó kislányok, savanyúságot kívánó kisfiúk?

Reggeli rosszullétet okozó kislányok, savanyúságot kívánó kisfiúk?

Válogatott babonák és a valóság, avagy hogyan deríthetjük ki a baba nemét?
Babavárás stresszmentesen?

Babavárás stresszmentesen?

Déli fekvésű gyerekszoba, az ország legjobb orvosa és a világ legdrágább kiságya – a picinek a folsavtól az egyetemig mindent meg kell kapnia. A gólyahír örömét általában a felelősség szorongató érzése követi: kismamaként szeretnénk a legjobb feltételeket...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: