Pro és kontra: a császármetszés

2018. január 9.

A kismamák számára a terhesség legfájóbb pontja a szülés. Szülni nagyon sokféle képen lehet: bábával, kórházban, otthon. Történhet természetesen, akár bio módon, vagy drasztikusabban császárral. Vannak, akik a császármetszést választanák, még ha nem is indokolt. De miért is volna az jó?

Pro és kontra: a császármetszés

Császármetszéssel normális közegben kizárólag akkor hoznak világra gyereket, ha az anya vagy a baba állapota orvosilag igazolja. A természet nem véletlenül alakította úgy az embert világra jöttét. A módnak és a velejáró fájdalomnak oka van. Segíti a lelki átalakulást, amire mind a két félnek, sőt az apának is szüksége van.

A szülés, főként, ha az első, félelmetes is lehet. Előfordulhat, hogy a kismama akkor stresszként éli meg, nem alakul ki benne az a fokú biztonságérzet, ami a szüléshez kell. Ilyenkor képtelen elengedni a gyereket, képletesen és fizikailag egyaránt. Ezek miatt a félelmek miatt sokan lobbiznak a császármetszés mellett.

Azért fontos, hogy a kismamák szüléssel kapcsolatos félelmeiket feloldják, mert a császármetszés hatással van mindkét fél fizikai és lelki valójára. A legnagyobb segítség az anya számára, ha megfelelő mennyiségű és minőségű információhoz jut. Tájékoztatást kell kapni a természetes szülés és a császármetszés folyamatáról, hatásáról.

Bár természetes szülés esetén a baba világrajövetele küzdelemmel és fájdalommal jár, a szervezet gyorsan regenerálódik. Császármetszés esetén ez heteken át zajló folyamattá válik. Már fél napon belül talpra állítják a császármetszésen keresztülment kismamát. Azt követően, az első pár napban ellátni a babát segítséggel sem egyszerű feladat. A második-harmadik hétre lassan, de biztosan elmúlik a fájdalom, de a varratokat csak a negyedik-hetedik hétben szedik ki. A teljes felépülés a hatodik hétre várható.

Szerencsére vannak fájdalomcsillapítók és praktikák, amelyekkel csökkenthető a fájdalom, gyorsítható a felépülés:
- minél előbb fel kell kelni az ágyból,
- sok folyadékot és rostot kell fogyasztani,
- ügyelni kell a seb tisztaságára.

Császármetszést követően a test folyamatos kontrollt, elővigyázatosságot követel. Ezért, aki választás elé kerül, ne gondolja, hogy a császármetszéssel jobban jár. Viszont számos ok indokolhatja, ami háttérbe szorítja a természetes szülés pozitívumainak fontosságát:
- a vajúdás olyan terhet jelentene az anyára, ami veszélyeztetné az egészségét pl.: szívbetegség, aktív genitális herpesz, korábbi szemműtét, idősebb kor, korábbi császármetszés, stb.;
- a baba szempontjából császármetszés mellett dönthetnek pl. előreesett köldökzsinór miatt, nem fordul meg, gyenge szívhang, ikrek esetében, stb.

Ajánljuk még:

- Ami a kismamának a szüléshez kell

- Veszélyes az anya - veszélyben a baba

Cimkék: anyaság, gyerek, szülés
7 tipp, hogy ne csak az eszköz legyen okos

7 tipp, hogy ne csak az eszköz legyen okos

A gyerekek nagy részének kívánságlistáján szerepel valamilyen okos kütyü: telefon, tablet, laptop, hogy csak a legnépszerűbbeket említsük. Fontos, hogy az ilyen típusú ajándékozás ne...
Karácsony: kezdjük a kicsikkel

Karácsony: kezdjük a kicsikkel

Az adventi időszak azért van, hogy fizikailag és szellemileg egyaránt rákészüljünk az ünnepre. Mert a karácsony tele van érzelemmel, amit felszínre kell hozni, jól időzítve engedni kell, hogy utat törjön. Célt kell adni neki, hogy a megfelelő embereket...
Térj vissza szülés után!

Térj vissza szülés után!

A gyermekvállalás még ma is mumus a munkaerőpiacon: sokszor már az állásinterjún felmerül a kérdés, hogy a jelentkező szeretne-e a jövőben gyereket vállalni. A női munkavállalók később is félve osztják meg munkaadójukkal a gólyahírt, hiszen nem ritka,...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: