Tente baba tente - csak aludj már el végre!

2017. november 14.

Kicselez vagy sírva fakad – csak hogy aludni ne kelljen… Fél a sötétben? Fáj a hasa? A legtöbb szülő ilyenkor aggódni kezd. Ne ess pánikba, és ne menj bele a véget nem érő huzavonába sem!

Tente baba tente - csak aludj már el végre!

Félévestől egyéves korig sok gyereket annyira felzaklatnak napközben a külső ingerek, hogy nehezen tudnak csak elaludni. Ilyet idézhet elő az úgynevezett szeparációs félelem is, ekkor a gyerek attól fél, ha elalszik, elveszti a szüleit.

Most szükség lesz a babusgatásra, simogasd álomba, legyél mellette, hogy biztonságban érezze magát. Figyeld meg, hogyan használja a saját technikáit, ahogyan ringatózik az ágyban vagy az ujját szopja.
 
A totyogós gyerekek – nagyjából 3 éves korig – már attól félnek, hogy amint egyedül maradnak a sötét szobában, valami baj történhet velük: bogarak, szörnyek, földönkívüliek támadnak. Ennek oka az, hogy egyszer csak hiányozni kezdenek nekik a nappalról ismerős dolgok, a fények, a hangok, ráadásul a lefekvéssel abba kell hagyniuk a játékot is.

Légy résen! Egyrészt egyre rafináltabb lesz azzal kapcsolatban, miért is nem akar lefeküdni (szomjas vagyok, éhes vagyok, adj még egy puszit…), hanem alkalmanként ki is szökik majd, át a ti ágyatokba!
 
Később – nagyjából 6 éves korig – már könnyebb lesz lefektetni, négy éves kortól úgyis önállóbbak, szeretik a saját szobájukat, a saját ágyukat.

Mit tehetsz?

– Amikor lefekteted a kicsit, maradj egy darabig még a közelében – fokozatosan, hónapról hónapra tölts kevesebb időt a gyerekszobában.
 
– Amikor beszélni kezd, a sírást felváltja a dac: fordíts nagyobb figyelmet a lefekvés rutinjára. Alakítsatok ki egy saját rendet, legyenek saját szokásaitok, amelyek megnyugtatják.
 
Adj neki mindig 10-15 perces előnyt, hogy megszokja a lefekvés gondolatát, befejezhesse, amit elkezdett.

- Készíts mindent az ágy közelébe, amire szüksége lehet: vizet, babát, játékot.

Mesélj vagy beszéljétek meg a napi eseményeket, végül pedig kívánj neki jó éjszakát!

Ajánljuk még:
- Miért sír a baba?
- Gyermeknevelés: 5 mítosz

Cimkék: álmok, gyerek, gyermeknevelés
Nyugtalan terhesség, nyugtalan baba

Nyugtalan terhesség, nyugtalan baba

Elkészül-e időben a babaszoba, mit ehetek, ami jó a babának, egészséges lesz-e a kicsi, milyen lesz a szülés? Megannyi hasonló kérdésen gyötrődnek a kismamák, ami sok idegeskedést okoz.
Reggeli rosszullétet okozó kislányok, savanyúságot kívánó kisfiúk?

Reggeli rosszullétet okozó kislányok, savanyúságot kívánó kisfiúk?

Válogatott babonák és a valóság, avagy hogyan deríthetjük ki a baba nemét?
Babavárás stresszmentesen?

Babavárás stresszmentesen?

Déli fekvésű gyerekszoba, az ország legjobb orvosa és a világ legdrágább kiságya – a picinek a folsavtól az egyetemig mindent meg kell kapnia. A gólyahír örömét általában a felelősség szorongató érzése követi: kismamaként szeretnénk a legjobb feltételeket...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: