10 eget verő baromság

2017. május 16.

A tej jót tesz a csontoknak, a csoki biztosan pattanást okoz, és ott van az öt másodperces szabály... Baromságok.

10 eget verő baromság

Biztos mindenki járt már úgy, hogy valami érdekes, tudományos ténnyel akarta elkápráztatni a barátait, csak hogy azután leégve szembesüljön vele: tévedett. Ennek megelőzésére az IFL Science összeszedett egy adag tudományos tévhitet. A Szeretlek Magyaroszág oldalán további húsz tévhitet olvashatsz.

1. Az ötmásodperces szabály

Nincs is rosszabb annál, mint amikor egy ínycsiklandozó falat a padlón köt ki. De ha öt másodpercen belül felveszed, akkor semmi bajod nem lehet tőle. Igaz?

Sajnos nem. A baktériumok milliszekundumok alatt képesek elözönleni az ennivalót. Bár a nedves ételek több baktériumot vonzanak, mint a szárazak, így nincs „biztonsági időhatár”. Minden azon múlik, mennyire tiszta a padlód!

2. A csokievés pattanást okoz

Hamis. Tudósok egy hónapon keresztül etettek több tucat embert olyan csokiszeletekkel, amelyek a szokásos adagnál tízszer több csokoládét tartalmaztak, egy másik nagy csoportot pedig hamis csokival. A diéta előtti és utáni pattanásszámlálás tanúbizonysága szerint semmi különbség nem volt a két csoport között.

3. Minden nap egy alma az orvost távol tartja

Az alma C-vitaminban és rostokban gazdag. Mindkettő fontos az egészségünk szempontjából, de közel sem elegendő. Ha bizonyos vírusok vagy baktériumok a szervezetünkbe jutnak, azt alma mit sem ér ellenük.

4. A bioételek nem tartalmaznak vegyszereket, és táplálóbbak

A bioélelmiszereket termelő farmerek is használhatnak bizonyos természetes növényvédő szereket – ezek közül azonban némelyik károsabb a környezetre nézve, mint szintetikus társaik! Az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint egyébként a bio és nem bio élelmiszer is olyan kevés rovar- vagy gyomirtó szert tartalmaz, hogy felesleges aggódni miatta.

Az erre vonatkozó releváns kutatások szerint ráadásul a bioételek semmivel sem táplálóbbak a „közönségeseknél”.

5. Ősellenség: a cukor

A cukorhoz rengeteg tévhit kapcsolódik. A legfontosabbakat összegyűjtöttük néhány pontba szedve:

1. A természetes cukor egyáltalán nem egészségesebb a feldolgozott cukornál. Ennek az oka, hogy a természetes termékekben, mint a gyümölcs, és a szintetikus készítményekben, mint a cukorkák, ugyanolyan cukor van. Alan Levinovitz professzor a Business Insidernek azt mondta, a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup ugyanolyan biológiai hatást fejt ki, mint a méz. A probléma az, hogy a cukorkák és hasonló édesipari termékek adagonként több cukrot tartalmaznak, ami több kalóriát jelent. Igazából ez az a különbség, amire oda kell figyelni.

2. A cukor és a csoki nem afrodiziákum. A 19. században vált népszerűvé ez a vélekedés, a Kellog még egy hirdetésében is hivatkozott rá. Valójában azonban semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy a cukor, vagy a csokoládé fokozná a nemi vágyat.

3. A cukor és a kokain. Rossz hírünk van Schorbert Norbinak: a tudomány egyelőre semmilyen bizonyítékot nem talált rá, hogy a cukor ugyanolyan függőséget okozna, mint a kokain.

4. A cukor nem okoz hiperaktivitást a gyerekeknél. Számos tudományos kutatás próbált bizonyítékot találni a hiedelem alátámasztására, mindhiába.

6. A tej jót tesz a csontoknak

Annyira erős ez a mítosz, hogy még a törvényhozókat is meggyőzte. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium azt tanácsolja, hogy a felnőttek igyanak napi három bögre tejet, elsősorban a D-vitamin és a kalcium miatt. Csakhogy a kutatások nem tudtak kimutatni összefüggést a több tejivás (vagy kalcium és D-vitamin pótlás) és a csonttörések gyakorisága között. Sőt, olyan tanulmány is van, amely a tejfogyasztóknál magasabb halandóságot állapított meg. Ami nem jelenti feltétlenül, hogy a tej veszélyes, de az biztos, hogy használni sem használ.

7. A kávé megállítja a növekedést

A legtöbb kutatás nem talált összefüggést a koffeinfogyasztás és a gyerekek növekedése között. Felnőtteknél valóban kimutatták, hogy a megnövekedett koffeinfogyasztás csökkentheti a kalcium felszívódását, de olyan kismértékben, hogy már egy evőkanál tej is bőségesen ellensúlyozza a hatást. A tévhitet valószínűleg a kávéhelyettesítő termékeket forgalmazó cégek terjesztették el.

8. A fagyievéstől náthásabb leszel

Jó hír: ha náthával fekszel otthon, nyugodtan vigasztalódhatsz egy kis fagyival. A Mayo klinika kutatása szerint nem igaz, hogy a tej növeli a nyálkaképződést. Sőt, a fagyasztott tejtermékek csillapítják a torokfájást, és kalóriákkal látnak el, amikor nem vagy képes mást enni.

9. A lemmingek tömeges öngyilkosságot követnek el

A lemmingek nem vetik magukat a tengerbe, hogy végezzenek magukkal. Csupán vándorlás közben néha előfordul, hogy lezuhannak a sziklákról, amikor számukra ismeretlen vidékre tévednek.

10. A cápák nem kapnak rákot

2013-ban több cápát is találtak tumorszerű kinövésekkel. A mítoszt, miszerint a cápák nem kapnak rákot, I. William Lane híresztelte el, aki cápaporcot árult rákellenes szerként.

És ha már cápák: az sem igaz, hogy kilométerekről kiszimatolnak egyetlen csepp vért, bár az kétségtelen, hogy a vízi ragadozónak kiváló a szaglása. Némelyik fajtája képes egy rész vizet kiszimatolni 10 milliárd rész vízben. Ez annyi, mint egy csepp vér egy olimpiai úszómedencében. De az óceán ennél sokkalta nagyobb, és időbe telik, míg a szagmolekulák elsodródnak. Egy jó napon, ha az áramlatok is segítik, egy cápa képes kiszimatolni az áldozatát néhány futballpályányi távolságról, de nem kilométerekről.

Az sem teljesen igaz, hogy ha nem úsznak a cápák, megfulladnak. Bár sok fajra igaz, hogy csak akkor képesek a vizet átáramoltatni a kopoltyúikon, ha úsznak, sokan – például a fenéklakó dajkacápa – képes úszás nélkül is vizet pumpálni a kopoltyúihoz. Az igaz, hogy ha nem úsznak, elsüllyednek, de ettől semmilyen kár nem keletkezik bennük...

Cimkék: egészség, táplálkozás
Így teszi tönkre szervezetünket az alkohol

Így teszi tönkre szervezetünket az alkohol

Légszennyezés, stressz, dohányázás – azt gondolnánk, hogy ezek jelentik ma a legnagyobb veszélyt egészségünkre, pedig modern világunkban az alkohol rendelkezik a legdurvább egészségkárosító...
Jó irányba változnak az étkezési szokásaink

Jó irányba változnak az étkezési szokásaink

Számos tanulmány látott napvilágot az utóbbi időben, amelyekből kiderül, hogy sajnos elhízás tekintetében Európa élmezőnyébe tartozunk. A GfK legfrissebb kutatásából az látszik viszont,...
Tényleg olyan könnyű lenne állást találni?

Tényleg olyan könnyű lenne állást találni?

Természetesen nem könnyű. Csak másképp lett nehéz, és más pozícióból tudunk tárgyalni munkavállalóként, partnerré váltunk ugyanis a kiszolgáltatott lét helyett.
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: