10 eget verő baromság

2017. május 16.

A tej jót tesz a csontoknak, a csoki biztosan pattanást okoz, és ott van az öt másodperces szabály... Baromságok.

10 eget verő baromság

Biztos mindenki járt már úgy, hogy valami érdekes, tudományos ténnyel akarta elkápráztatni a barátait, csak hogy azután leégve szembesüljön vele: tévedett. Ennek megelőzésére az IFL Science összeszedett egy adag tudományos tévhitet. A Szeretlek Magyaroszág oldalán további húsz tévhitet olvashatsz.

1. Az ötmásodperces szabály

Nincs is rosszabb annál, mint amikor egy ínycsiklandozó falat a padlón köt ki. De ha öt másodpercen belül felveszed, akkor semmi bajod nem lehet tőle. Igaz?

Sajnos nem. A baktériumok milliszekundumok alatt képesek elözönleni az ennivalót. Bár a nedves ételek több baktériumot vonzanak, mint a szárazak, így nincs „biztonsági időhatár”. Minden azon múlik, mennyire tiszta a padlód!

2. A csokievés pattanást okoz

Hamis. Tudósok egy hónapon keresztül etettek több tucat embert olyan csokiszeletekkel, amelyek a szokásos adagnál tízszer több csokoládét tartalmaztak, egy másik nagy csoportot pedig hamis csokival. A diéta előtti és utáni pattanásszámlálás tanúbizonysága szerint semmi különbség nem volt a két csoport között.

3. Minden nap egy alma az orvost távol tartja

Az alma C-vitaminban és rostokban gazdag. Mindkettő fontos az egészségünk szempontjából, de közel sem elegendő. Ha bizonyos vírusok vagy baktériumok a szervezetünkbe jutnak, azt alma mit sem ér ellenük.

4. A bioételek nem tartalmaznak vegyszereket, és táplálóbbak

A bioélelmiszereket termelő farmerek is használhatnak bizonyos természetes növényvédő szereket – ezek közül azonban némelyik károsabb a környezetre nézve, mint szintetikus társaik! Az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint egyébként a bio és nem bio élelmiszer is olyan kevés rovar- vagy gyomirtó szert tartalmaz, hogy felesleges aggódni miatta.

Az erre vonatkozó releváns kutatások szerint ráadásul a bioételek semmivel sem táplálóbbak a „közönségeseknél”.

5. Ősellenség: a cukor

A cukorhoz rengeteg tévhit kapcsolódik. A legfontosabbakat összegyűjtöttük néhány pontba szedve:

1. A természetes cukor egyáltalán nem egészségesebb a feldolgozott cukornál. Ennek az oka, hogy a természetes termékekben, mint a gyümölcs, és a szintetikus készítményekben, mint a cukorkák, ugyanolyan cukor van. Alan Levinovitz professzor a Business Insidernek azt mondta, a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup ugyanolyan biológiai hatást fejt ki, mint a méz. A probléma az, hogy a cukorkák és hasonló édesipari termékek adagonként több cukrot tartalmaznak, ami több kalóriát jelent. Igazából ez az a különbség, amire oda kell figyelni.

2. A cukor és a csoki nem afrodiziákum. A 19. században vált népszerűvé ez a vélekedés, a Kellog még egy hirdetésében is hivatkozott rá. Valójában azonban semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy a cukor, vagy a csokoládé fokozná a nemi vágyat.

3. A cukor és a kokain. Rossz hírünk van Schorbert Norbinak: a tudomány egyelőre semmilyen bizonyítékot nem talált rá, hogy a cukor ugyanolyan függőséget okozna, mint a kokain.

4. A cukor nem okoz hiperaktivitást a gyerekeknél. Számos tudományos kutatás próbált bizonyítékot találni a hiedelem alátámasztására, mindhiába.

6. A tej jót tesz a csontoknak

Annyira erős ez a mítosz, hogy még a törvényhozókat is meggyőzte. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium azt tanácsolja, hogy a felnőttek igyanak napi három bögre tejet, elsősorban a D-vitamin és a kalcium miatt. Csakhogy a kutatások nem tudtak kimutatni összefüggést a több tejivás (vagy kalcium és D-vitamin pótlás) és a csonttörések gyakorisága között. Sőt, olyan tanulmány is van, amely a tejfogyasztóknál magasabb halandóságot állapított meg. Ami nem jelenti feltétlenül, hogy a tej veszélyes, de az biztos, hogy használni sem használ.

7. A kávé megállítja a növekedést

A legtöbb kutatás nem talált összefüggést a koffeinfogyasztás és a gyerekek növekedése között. Felnőtteknél valóban kimutatták, hogy a megnövekedett koffeinfogyasztás csökkentheti a kalcium felszívódását, de olyan kismértékben, hogy már egy evőkanál tej is bőségesen ellensúlyozza a hatást. A tévhitet valószínűleg a kávéhelyettesítő termékeket forgalmazó cégek terjesztették el.

8. A fagyievéstől náthásabb leszel

Jó hír: ha náthával fekszel otthon, nyugodtan vigasztalódhatsz egy kis fagyival. A Mayo klinika kutatása szerint nem igaz, hogy a tej növeli a nyálkaképződést. Sőt, a fagyasztott tejtermékek csillapítják a torokfájást, és kalóriákkal látnak el, amikor nem vagy képes mást enni.

9. A lemmingek tömeges öngyilkosságot követnek el

A lemmingek nem vetik magukat a tengerbe, hogy végezzenek magukkal. Csupán vándorlás közben néha előfordul, hogy lezuhannak a sziklákról, amikor számukra ismeretlen vidékre tévednek.

10. A cápák nem kapnak rákot

2013-ban több cápát is találtak tumorszerű kinövésekkel. A mítoszt, miszerint a cápák nem kapnak rákot, I. William Lane híresztelte el, aki cápaporcot árult rákellenes szerként.

És ha már cápák: az sem igaz, hogy kilométerekről kiszimatolnak egyetlen csepp vért, bár az kétségtelen, hogy a vízi ragadozónak kiváló a szaglása. Némelyik fajtája képes egy rész vizet kiszimatolni 10 milliárd rész vízben. Ez annyi, mint egy csepp vér egy olimpiai úszómedencében. De az óceán ennél sokkalta nagyobb, és időbe telik, míg a szagmolekulák elsodródnak. Egy jó napon, ha az áramlatok is segítik, egy cápa képes kiszimatolni az áldozatát néhány futballpályányi távolságról, de nem kilométerekről.

Az sem teljesen igaz, hogy ha nem úsznak a cápák, megfulladnak. Bár sok fajra igaz, hogy csak akkor képesek a vizet átáramoltatni a kopoltyúikon, ha úsznak, sokan – például a fenéklakó dajkacápa – képes úszás nélkül is vizet pumpálni a kopoltyúihoz. Az igaz, hogy ha nem úsznak, elsüllyednek, de ettől semmilyen kár nem keletkezik bennük...

Cimkék: egészség, táplálkozás
Az 5 leggyakoribb fülbetegség

Az 5 leggyakoribb fülbetegség

Ahogy a legtöbb érzékszervünket, úgy a fülünket is különböző betegségek károsíthatják. Ezek a tévhitekkel ellentétben messze nem csak a gyerekeket érintik, a felnőttek is sűrűn szenvednek az alábbi öt fülbetegségtől!
Életbevágó lehet, hogyan szeded a gyógyszereket

Életbevágó lehet, hogyan szeded a gyógyszereket

A szájon át szedendő tabletták, drazsék és kapszulák betegtájékoztatójában általában az szerepel, hogy a azokat egy pohár vízzel vegye be a beteg. Felesleges figyelmeztetésről van csupán...
A leggyakoribb bőrproblémák okai

A leggyakoribb bőrproblémák okai

Bőrünk számos hatásnak van kitéve, télen könnyen kiszáradhat, nyáron pedig fontos megóvnunk a napsugarak káros hatásaitól. Vannak azonban olyan problémák, amelyeket nem tudunk elkerülni, így kialakulásuk után fontos a megfelelő kezelés betartása. A két...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: