3 oka van annak, hogy nem fogysz le!

2011. június 8. Szalka Andi

Mindent megteszel, de mégsem fogysz le…? Ilyenkor általában minden mást okolunk ahelyett, hogy először önmagunk felé (és még csak véletlenül sem ellen) fordulunk! Első lépésként szigorúan meg kell vizsgálni választott diétát, edzésmódszert, technikát és csak utána keresgetni az egyéb, külső tényezőket!

1: Az vagy mit megettél!

3 oka van annak, hogy nem fogysz le!Egy-egy fogyókúrás program során először is be kell állítani a megfelelő kalória-beviteli mennyiséget (ez megközelítőleg 1200-1500 kcal körüli kell, legyen, de legalább is 300-500 kalóriával kevesebb, mint az addig megszokott). Ha ez megtörtént, akkor törekedni kell arra, hogy mindez egészséges tápanyagokból álljon. Az első hibát itt követjük el. Sokan, nagyon sokszor esünk abba a bűnbe, hogy a diétás étrendbe beiktatunk egy kis csokit, pár chips-et gondolva, ez úgy sem árt...

Egy-egy aprócska nass, vagy félreevős nap viszont akár kalóriák százait is hozhatja/vonzhatja és sokszor akár több napos munkát is tönkre tehet. Szigorúan vizsgáld meg a bevitt mennyiséget és még csak véletlenül se hidd azt, hogy az egyébként nagyon egészségesnek kikiáltott zabpelyhes muffinunkból korlátlan mennyiségben fogyaszthatsz. Attól, hogy jó minőségű szénhidrátot viszel be, energiamérleged még simán pozitív irányba lendülhet, ha a jónak hitt ételeket korlátlan mennyiségben fogyasztod.

Egy kilogrammnyi fogyáshoz a szervezetnek óvatos kalkulációk szerint 7000 kalóriát kell elégetnie. Ennek fényében könnyen kiszámolható a fogyás tervezett üteme.
Ha 400 kalóriával csökkented a tápanyag bevitelt, és sporttal heti háromszor 300 kalóriát elégetsz, akkor három hónap alatt ennyit fogyhatsz:
1. 7 nap x 400 = 2800 kcal / hét (diéta 400 kcal mínusz)
12 hét (három hónap alatt) 12 x 2800 = 33.600 kcal
2. 3 edzés / hét x 300 kcal = 900 kcal
12 hét (három hónap alatt) 12 x 900   = 10.800 kcal
3. 33.600 + 10.800 = 44.400 kcal
4. 44.400 kcal / 7000 kcal = 6,34 kg

Tehát három hónap alatt 6 kg mínusz, ha betartod a napi kalóriaszükségletet és emellett sportolsz!

2: A kevesebb néha több – ez esetben nem igaz!

A másik jelentős problémaforrás, amikor azt gondolod, hogy megfelelően sportolsz vagy mozogsz! Hogy a háztömb körüli séta a kutyával, az úszás a strandon, vagy a heti egy-két Pilates óra elég ahhoz, hogy támogassa a programot. Ezek ugyan mind-mind jó mozgásformák, csak fogyáshoz nem elegendőek, illetve nem a legmegfelelőbbek. Személyenként eltérő, más és más hogy kinek, milyen intenzitású, és milyen edzés a jó, de az legyen egy szentírás, hogy heti háromszor 60 perc mozgást beiktatsz!

Ennyi ugyanis kell ahhoz, hogy változást generálj a szervezetedben. Az alap állóképesség megszerzése után törekedj olyan sportágat és terhelést választani, ami feszegeti a határaidat. Kardió munka és közepes terheléssel végzett súlyzós edzés például tökéletes kombináció lehet!

Hány kalóriát égetünk el különböző kardió gépeken 60 perc alatt?
Példánk egy 60 kg-os nőre vonatkoztatható, közepes intenzitású tréning esetén (adataink hozzávetőlegesek).
Kerékpár   400 kcal
Ellipszisjáró   504 kcal
Taposógép 388 kcal (itt azonban az ellipszisjáróhoz viszonyítva fokozottabb izommunka szükséges)
Evezőgép   216 kcal (szintén jelentősebb izomerő kifejtéssel)
Spinning   570 kcal
Dance aerobik  560 kcal
Boot camp   580 kcal (küzdősport jellegű órák, kézi súlyzós, saját testsúlyos
gyakorlatokkal)
Metabolikus súlyzós edzés 600 kcal (saját testsúlyos, súlyzós gyakorlatokkal és 150-250 kcal utózsírégető hatással is akár)

3: Az alkohol

Ezt is hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni. Egy-egy esti fröccs (kisebb, nagyobb kiszerelésben), egy üveg söröcske, vagy egy finom koktél hétvégén a lányokkal még megengedhető! Nem? Hisz az a pár korty pezsgő csupán folyadék.

Sajnos viszont amellett, hogy leterheled a májad az alkohol lebontásának feladatával, rengeteg plusz bevitt kalóriával és farkaséhséggel is kell számolni.

Ajánljuk még:

- Nyári gyorssegély - 1. rész

- Nyári gyorssegély - 2. rész

 

Cimkék: alakformálás, edzés, fitnesz, fogyókúra, folyadékutánpótlás, zsírégetés
Ritmuszavarok, amik veszélyeztetik az életünket

Ritmuszavarok, amik veszélyeztetik az életünket

Mindenkinek megvan a saját ritmusa, amiből ha valami folytán kizökken, akkor negatívan hathat rá. Legyen szó a mindennapi ritmusunkról, sportról, zenéről vagy az egyik legfontosabbról,...
Pörgesd fel az anyagcseréd - 5 tippünk van!

Pörgesd fel az anyagcseréd - 5 tippünk van!

Nincs rendben a gyomrod? Nem kell rögtön a tabletták után nyúlni. Próbáld ki a természetes anyagcsere-pörgetőket, és ismét jól érezheted magad a bőrödben!
5 dolgot felejts el, ha sikeres akarsz lenni

5 dolgot felejts el, ha sikeres akarsz lenni

Szinte mindenki vágyik az eszméletlen nagy sikerre, csak éppen azt nem tudják, hogyan érhetnék azt el.
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód:
 
Hozzászólások (2)
GrileCibHell 2018-06-11 13:29:01
Hello. And Bye.
Bakkeroló 2011-06-07 19:31:43
Hát már semmi öröm sem marad az életben?! Se csoki, se sós nasi, se egy jó zaba, se egy szórakoztató útvesztő a másnapossághoz!