5 meglepő ok, amiért hízhatsz

2018. március 7.

Az ugye érthető, ha akkor hízunk, ha sokat eszünk és keveset mozgunk. De mi a helyzet akkor, ha többnyire egészségesen táplálkozunk, hetente legalább három alkalommal mozgunk és mégis gyarapodunk? Mi állhat mögötte?

5 meglepő ok, amiért hízhatsz

A hízás valójában ritkán örömünnep. A kisbabáknál persze az, hiszen az egészséges fejlődés jele, a nemevő pálcikavékony kamaszoknál is, ha végre normálisan kezdenek enni, de épp így a szervezetünket igénybevevő hosszú betegségek után is.  Minden más esetben azonban nem vált ki mosolyt az emberből - írja összeállításában a hirado.hu.

Mert zavaró, ha gyarapodunk, ha itt lötyög, ott lötyög, ha a bikini helyett már inkább egyrészes fürdőruhába kell bújtatnunk magunkat a nyári melegben, nem beszélve arról, hogy a plusz kilóknak egészségügyi vonzatai is vannak. Egy elhízott ember, nemtől függetlenül, hajamosabb arra, hogy cukorbeteg legyen, a szív-és érrendszeri problémák, a mozgásszervi gondok bizony nagy eséllyel alakulhatnak ki nála.

Mindannyiunk számára teljesen érthető, hogy akkor hízunk, ha túl sok kalóriát fogyasztunk el, és keveset vagy egyáltalán nem mozgunk. Vannak azonban olyan esetek, amikor egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás és egészséges mértékű mozgás (hetente 3×30 perc) mellett is hízik valaki. Vajon mi állhat a háttérben?

Az egyik meglepő ok az alváshiány lehet. Ha nem pihenjük ki magunkat, nem alszunk eleget, azt szervezetünk stresszként értékeli és elkezdi a zsírraktározást. A végeredmény hízás.

Az éjszakai evés, többnyire nassolás formájában pedig olyan plusz kalóriát jelent, amely csak továbblendít minket a gyarapodás boldogtalan útján. A másik ok a stressz lehet. Ha idegességünket evéssel vezetjük le, ha mindig rágunk valamit (ami általában magas szénhidráttartalmú étel) ugyancsak plusz kilókat halmozhatunk fel magunkon.

Talán nem is gondolnánk a harmadik okra: a különböző gyógyszerek mellékhatásaira. Ha rendszeres gyógyszerfogyasztók vagyunk és kiegyensúlyozott táplálkozás mellett mégis hízunk, mindenképpen nézzük meg, hogy valamelyik gyógyszerünk nem tehető-e ezért felelőssé.

Negyedik okként szerepelhet a pajzsmirigy működési zavara. A pajzsmirigy hormon csökkenése felelhet a hízásért.

Végül, valamennyi nőnek számolnia kell a menopauzával, annak tüneteivel. Az elkerülhetetlen hormonváltozás megannyi rossz hatása mellett még hízást is okozhat.  Az ösztrogén szint csökkenésével párhuzamosan változik az alakunk, sajnos leginkább a hastájékra lerakódó zsírmennyiség szemmel is jól látható formájában. (Ennek elkerülése csakis speciális, célzott tornagyakorlatokkal megvalósítható.)

Cimkék: egészség, fogyókúra, hormonok, lelki egészség, táplálkozás
Így teszi tönkre szervezetünket az alkohol

Így teszi tönkre szervezetünket az alkohol

Légszennyezés, stressz, dohányázás – azt gondolnánk, hogy ezek jelentik ma a legnagyobb veszélyt egészségünkre, pedig modern világunkban az alkohol rendelkezik a legdurvább egészségkárosító...
Jó irányba változnak az étkezési szokásaink

Jó irányba változnak az étkezési szokásaink

Számos tanulmány látott napvilágot az utóbbi időben, amelyekből kiderül, hogy sajnos elhízás tekintetében Európa élmezőnyébe tartozunk. A GfK legfrissebb kutatásából az látszik viszont,...
Tényleg olyan könnyű lenne állást találni?

Tényleg olyan könnyű lenne állást találni?

Természetesen nem könnyű. Csak másképp lett nehéz, és más pozícióból tudunk tárgyalni munkavállalóként, partnerré váltunk ugyanis a kiszolgáltatott lét helyett.
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: