6 beilleszkedési tipp - a munkahelyen

2017. augusztus 15.

Elnyerni egy kívánatos pozíciót hatalmas megkönnyebbülés, ugyanakkor egy újabb hegycsúcs megmászásának is a kezdetét jelenti - a jó kezdeti benyomás és a csapatba illeszkedés nagy hatással lehet a karriered alakulására.

6 beilleszkedési tipp - a munkahelyen

Ha megfogadod a Miapálya blog 6 jótanácsát, sima utad lesz a törzstaggá válásig az új munkahelyeden.

1. Tedd oda magad!

Általában mindenki jó benyomást akar kelteni, és próbál lelkiismeretesen, szorgalmasan dolgozni. Olyannyira, hogy ezt igen sokan túltolják, és látszik rajtuk, hogy egy kicsit azért kamuznak, az elismerésre és nem az eredményre hajtanak. Ne erőltesd túl a dolgot, egyszerűen csak tudatosan és koncentráltan törekedj arra, hogy a kezdeti szakaszt nyomd meg! Talán úgy gondolsz magadra, mint lelkiismeretes munkaerőre, és ez helyes is, de tudod jól, hogy amikor kialakul a rutin, akkor azért lesznek olyan napok amikor éppen nem lesz a topon a motivációd. Akár elfogadod, akár nem, ez tény, úgyhogy érdemes profi módon hozzáállnod az első napok, hetek kihívásaihoz - mert nem csak te várod el magadtól az extra erőfeszítést - az újoncoktól mindenki ezt várja!

2. Légy nyitott és barátságos!

Az egyik alaphiba, amit az új kollégák elkövetnek, hogy annyira kötelességtudónak akarnak tűnni, hogy elhanyagolják a társas életet, munkatársaik megismerését. Fogadd nyitottan és örömmel, ha beszélgetést kezdeményeznek veled! Ne temesd magad csak a munkába, járj nyitott szemmel, ismerd meg a céges kultúrát, a szokásokat és az íratlan szabályokat, de elsősorban és leginkább: az embereket! Nem csak szakmai, hanem magánéleted nagy részében is komoly szerepet fognak kapni a közvetlen kollégáid életed most induló szakaszában, úgyhogy érdemes ezeket a kapcsolatokat a súlyuknak megfelelően kezelned. Ne hanyagold el az új munkatársakat, próbálj egy jó munkahelyi légkör megteremtésében közreműködni!

3. Célra tarts!

Új kollégaként fontos, hogy tiszta legyen számodra, hogy mi a feladatod. Persze, van munkaköri leírásod, kaptál egy rakat feladatot, mindent megmutattak neked az első napokban, de gondold át, hogy biztosan tisztában vagy-e a prioritásokkal. Tájékozódj a közvetlen felettesednél arról, hogy mely dolgok követelik meg a figyelmedet azonnal – nem hülyének fognak nézni, hanem nagyra fogják értékelni a kötelességeiddel kapcsolatos tudatosságodat! A prioritások áttekintése mellett mindenképpen tudakozódj arról is, hogy milyen lehetőségeid vannak a saját teljesítményed mérésére – hogy milyen mérőszámaid lesznek, hogyan fogják értékelni a munkádat. Senki sem hibáztathat azért, ha arra törekszel, hogy jó munkaerő legyél, és megfordítva is igaz ez: így tudod elkerülni azt, hogy valami kritikus fontosságú dolog elkerülje a figyelmed, akár azért, mert elsőre nem is tájékoztatott róla senki.

4. Élj a lehetőséggel!

Amikor egy új állásba kerülünk, sokan elég szerényen viselkedünk az első napokban, és arra törekszünk, hogy megfeleljünk a kollégáknak és feletteseknek. Azt azonban ne feledd el, hogy a cégnek nagyon jó oka volt arra, hogy téged, és pont téged vegyen fel. A vezetésnek volt egy elképzelése arról, hogy te miben fogod ezt a céget előrelendíteni. Erről nyilván van is elképzelésed, de a legjobb, ha nem hagyatkozol csupán a külső inputokra: vesd bele magad a munkádba! Keresd meg azokat a dolgokat, ahol a te szakértelmed a lehető legjobban kamatoztatható, és használd ki az adottságaidat proaktívan! Keresd meg a módjait annak, hogy hogyan lehetsz a cég céljainak segítségére, mert ehhez a főnökeid iránymutatása kevés lesz! Ők nem ismerhetik minden affinitásodat, apró szakmai trükkjeidet. Ne várj mindig a lehetőségekre, hanem teremtsd meg azokat magadnak!

5. Mérd fel a terepet, mielőtt akcióba lépsz!

A legkellemetlenebb új kolléga az, akinek mindenre van egy jobb megoldása már a második napján. Adj időt magadnak, hogy megismerd a cég működésének valódi problémáit! Persze elképzelhető, hogy már rögtön az első benyomásaiddal fejen találod a szeget, és nagyon is hasznosak lennének a meglátásaid, feltéve hogy valaki figyelembe venné azokat. De amíg nincs mögötted néhány hét, néhány projekt, néhány kilométer a közösen befutott pályából, addig ne akard megváltani a világot a javaslataiddal, mert csak idegesíteni fogsz másokat. Esetleg még hülyét is csinálsz magadból.

6. Légy te a felmentő sereg!

Van egy kiváló, gyors és egyszerű módja annak, hogy a pozitív változás motorjaként tekintsenek rád. Szinte biztos, hogy a szervezetben valaki el van havazva, el kell látnia valamit, amihez semmi kedve, vagy el kell végeznie valamilyen rutinfeladatot, amit utál, vagy amiben nem jó - neked viszont könnyen megy. Keresd meg ezeket az embereket, és szabadítsd fel őket!

Cimkék: karrier, lelki egészség
Ezért ne hagyd ki a reggelit!

Ezért ne hagyd ki a reggelit!

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásból nem hiányozhat a reggeli! Még mindig igaz a mondás, hogy „reggelizz úgy, mint egy király”, ám annyi változott, hogy nem mindegy, hogy mit. A cukros, fehér lisztből készült pékárukat ideje kihúzni...
Húzd ki magad! Avagy a helyes testtartásról

Húzd ki magad! Avagy a helyes testtartásról

Vajon jól tartjuk magunkat? Megfelelő testtartással? És egyáltalán jót tesz az alvás a gerincnek? Következzék minden, amit a helyes testtartásról tudni kell!
Igen, az: évente fél kiló

Igen, az: évente fél kiló

Lassan gyarapodnak. Először észrevétlenül - utána viszont annál feltűnőbben! Húsz- és negyvenéves kor között minden nő átlagosan 10 kilót szed fel, anélkül, hogy egyetlen kalóriával is többet enne. Az évente fél kiló nevű problémáért elsősorban a gének...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: