Húzd ki magad! Avagy a helyes testtartásról

2017. október 31.

Vajon jól tartjuk magunkat? Megfelelő testtartással? És egyáltalán jót tesz az alvás a gerincnek? Következzék minden, amit a helyes testtartásról tudni kell!

Húzd ki magad! Avagy a helyes testtartásról

A helyes testtartás nem más, mint az egyes testrészek egymáshoz viszonyított helyzete. Nem mindegy hova pakolod a medencéd, az alsó végtagjaid, a gerinced. Ehhez a tartásért felelős izomzat kerül porondra, megfelelő működtetésükkel az egyes testrészeket megfelelő helyzetben tudjuk tartani. De mi a megfelelő? A Nőarckép blog összeállítása.

Kiindulási alap a medence, aminek dőlésszöge meghatározza a gerinc élettani görbületének mértékét, és az alsó végtag ízületeinek a helyzetét. Magyarul: ha megfelelő helyzetben tudod tartani a medencéd, akkor megfelelő lesz a derék, hát, nyak görbületének mértéke, valamit a csípő, térd, boka helyzete.

Mire érdemes hát odafigyelni?

Az alátámasztás három pontos: a nagyujj-kisujj-sarok háromszögén állunk, lábaink párhuzamosan csípő szélességben helyezkednek el. A gerincet kiegyenesítjük, a vállat pedig nem engedjük feljönni vele együtt. Lapockát lecsúsztatjuk a hátunkon, a medence első és hátsó pontja egy vonalba esik. A mellkas megnyílik, ezért máris több levegő jut a tüdönkbe, fej egyenes.

Az összes hétköznapi tevékenység során tartani kell ezt a fent vázolt helyzetet, tapasztalatom szerint erre a legtöbb ember mégsem figyel oda.

Ülés

A szék ülőfelületén teljesen csússzunk hátra és támasszuk meg a medencénk tetejét, vagyis a derekunkat a széktámla alsó részén. Az ülőfelülete ne legyen hosszabb, mint a combunk, hogy az eleje ne nyomja a térdhajlatunkat (így nem nehezíti el a térdhajlatban futó erek keringését). A szék magasságának olyannak kell lennie, mint a lábszárunk hossza, hogy a talpunk kényelmesen a földön pihenjen.

Alvás

A helyes fekvéskor az ágy közepesen kemény, nem süppedős és nem gödrös, így a gerinc megközelítőleg vízszintesen, egyenesen tud elhelyezkedni háton és oldalt fekvő helyzetben is. Helyes fekvéskor a párna a nyakunk alatt csak annyira emeli a fejet, hogy a nyakunk feleslegesen ne feszüljön. Te, aki 4 párnával alszol - szórj ki belőle 3-at.

Felkelés

Helyesen úgy kell az ágyból felkelni, hogy az oldalunkra fordulunk, azután az alul fekvő alkarunkra és könyökünkre támaszkodva feltoljuk a törzsünket, miközben a lábunkat az ágy oldalán már lelógatjuk. A gerincet terheli, ha háton fekvő helyzetből, lendületből ülünk fel. Ekkor a deréktájon káros nyíró erők ébrednek.

Cipőhúzás

Helytelen az álló helyzetből lehajolva történő cipőhúzást vagy amikor a derék és a hát meghajlításával érjük el a kezünkkel a cipőt. Helyesen ülve, vagy lábunkat valamire feltéve vesszük fel a cipőt. Ilyenkor derekunkat egyenesen tartva, a lábunkat keresztezve húzzuk fel, kötjük be a lábbelit.

Mosogatás, főzés, takarítás

A mosogató általában olyan alacsonyan van, hogy kicsit előre kell hajolnunk ahhoz, hogy mosogathassunk. Mosogatáskor (és egyéb konyhai álló munka közben) álljunk kis terpeszben és kissé hajlítsuk be a térdünket, így a derekunk egyenes maradhat. Ugyanez érvényes takarításra is, nem ám görnyedve porszívózás! Ne hajoljunk, hanem egyes derékkal végezzük a munkát.

Fogmosás

Ki gondolta volna, hogy még fogmosás közben is van mire odafigyelni? A mosdó mindig túl alacsonyan van, ezért a fejünket valamennyire le és előre kell „eresztenünk”, ha fogat akarunk mosni. A gerincet kímélő módon a fogmosást úgy végezzük, hogy terpeszben állva a térdünket behajlítjuk, miközben a törzsünket egyenesen tartva hajtjuk a fejünket a mosdó fölé.

Nem árt a gerincünkre már fiatal korban odafigyelni, hogy elkerüljük a későbbi szerkezeti károsodásokat, működési zavarokat, műtéteket. Az izmok ereje és rugalmassága speciális mozgással fejleszthető és fenntartható, a helyes testtartás tanulással és gyakorlással kialakítható, tudatosítható, automatizálható és fenntartható minden testhelyzetben, a mindennapi élet mozgásaiban és a mindennapi rutin, valamint különleges terhelés során is.

Cimkék: egészség, test
Szemünk ellensége a digitális világ?

Szemünk ellensége a digitális világ?

A fejlett világ társadalmaira egyre jellemzőbb, hogy egész napunkat a kütyüink társaságában töltjük, 8-10 óra számítógépes munkát követően otthon is a képernyő előtt ülünk. Az elterjedt rémhírekkel ellentétben a mai monitorok első generációs társaiknál...
Gyermekkorban dől el a felnőttkori egészség

Gyermekkorban dől el a felnőttkori egészség

A gyermekkor a leghatékonyabb időszak arra, hogy megalapozzunk gyermekeink egészségét, teljes életét. Ami aztán nemcsak az ő életükre, de még a következő generációra is hatással van!...
Mikor kell nephrológushoz fordulnunk?

Mikor kell nephrológushoz fordulnunk?

Becslések szerint a magyar lakosság majdnem 10%-a szenved valamilyen vesebetegségben, az érintettek nagy része azonban egyáltalán nincs tisztában állapotával. Kiválasztószervünk károsodása ugyanis akár évekig is észrevétlen maradhat, a tünetmentes elváltozásokat...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: