Igen, az: évente fél kiló

2017. október 19.

Lassan gyarapodnak. Először észrevétlenül - utána viszont annál feltűnőbben! Húsz- és negyvenéves kor között minden nő átlagosan 10 kilót szed fel, anélkül, hogy egyetlen kalóriával is többet enne. Az évente fél kiló nevű problémáért elsősorban a gének a felelősek.

Igen, az: évente fél kiló

Eljön a nap, amikor már nem lehet nem észrevenni, hogy túl szűk a kedvenc farmer, feszül a blúz, és a pulóver sem úgy áll... Pedig nem is ettél többet, mint korábban?!

Az a plusz egy-két kiló viszont akkor is ott van. Az alattomosan megjelenő túlsúlynak – a szakemberek szerint – három fő oka van.

1. A gének

Tizenöt és huszonöt éves kor között igényli a szervezet a legtöbb kalóriát. Ezután lassul az anyagcsere, fokozatosan csökken az izomtömeg. Pedig az izmok kimondottan kalóriafaló szövetek. Egy kilónyi még alvás közben is több kalóriát éget el, mint ugyanannyi zsírszövet egész nap alatt. áadásul a zsír „löttyedtebb”, és több helyet foglal el.

2. A mozgáshiány

Jövés-menéssel naponta csak 200-400 kalóriát égetünk el. Ez pedig kevés. A kalóriaraktár kiürítésének egyetlen módja a rendszeres sport. A mozgás ugyanis háromszorosan hasznos: energiát használ fel, csökkenti az éhséget, felgyorsítja az anyagcserét.

3. A táplálkozás

Sok nő túl sokszor eszik zsírosat, viszont alig fogyaszt ballasztanyagban gazdag szénhidrátot. Az apróbb étkezési bűnök is idővel felesleges kilókká halmozódnak fel. Már napi 50 pluszkalória (egy szeletke csokoládé!) is egy év alatt 18 000 többlet kalóriát eredményez. Ez pedig 2,5 kg tiszta zsírnak felel meg!

Ki a hibás?

A zsírpárnák eloszlását elsősorban a gének határozzák meg. A nőknél inkább a fenéken, a csípőn és a combon halmozódik fel a zsír (körteforma), míg a férfiaknál főleg a test közepén rakódik le a felesleg (sörhas). Egy kiló azonban nem mindig egyenlő egy kilóval!

Orvosi vizsgálatok bizonyítják, hogy a súlyfelesleg veszélyessége nem annyira a fölös kilók számától függ, hanem sokkal inkább az elhelyezkedésüktől. A párnás csípő egészségesebb a sörhasnál. Ennek az oka, hogy az úszógumi könnyen a véráramba kerülhet, megzavarva az anyagcserét. A hasas férfiak és nők így jobban ki vannak téve a magas vérnyomás és a cukorbetegség veszélyének, illetve egy szívrohamnak.

Cimkék: egészség, fogyás, fogyókúra, táplálkozás, testkép, testzsír
Így teszi tönkre szervezetünket az alkohol

Így teszi tönkre szervezetünket az alkohol

Légszennyezés, stressz, dohányázás – azt gondolnánk, hogy ezek jelentik ma a legnagyobb veszélyt egészségünkre, pedig modern világunkban az alkohol rendelkezik a legdurvább egészségkárosító...
Jó irányba változnak az étkezési szokásaink

Jó irányba változnak az étkezési szokásaink

Számos tanulmány látott napvilágot az utóbbi időben, amelyekből kiderül, hogy sajnos elhízás tekintetében Európa élmezőnyébe tartozunk. A GfK legfrissebb kutatásából az látszik viszont,...
Tényleg olyan könnyű lenne állást találni?

Tényleg olyan könnyű lenne állást találni?

Természetesen nem könnyű. Csak másképp lett nehéz, és más pozícióból tudunk tárgyalni munkavállalóként, partnerré váltunk ugyanis a kiszolgáltatott lét helyett.
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: