Megfázás vs influenza

2018. január 4.

Vagyis mi a különbség a megfázás és az influenza között? Lényegében mindkettő légzőszervi megbetegedés, de a vírusok különbözőek. Segítünk megérteni!

Megfázás vs influenza

Tünetek tekintetében eleinte nehéz különbséget tenni, hiszen mindkét betegségnél influenzára utaló jelekkel találkozhatunk. Éppen ezért csupán ez alapján nehézkes lehet beazonosítani a problémánkat, és érdemes lehet a háziorvosoknál elérhető különböző tesztek segítségével megbizonyosodni az influenza jelenlétéről, a betegség kezdetétől számított 2-3 napon belül.

Pár nap elteltével már határozottabban mutatkozhatnak intenzívebb tünetek, mint az elhúzódó láz, izomfájdalmak, fáradtság és száraz köhögés, amelyek egyértelműen influenzára utalnak. A megfázás ezzel szemben kevésbé gyötör meg minket, és gyakran kimerül az orrfolyásos, orrdugulásos tünetek meglétében. Így nem okoz súlyos egészségügyi problémákat (pl. tüdőgyulladás, különböző bakteriális fertőzések), és nem igényel kórházi ápolást sem.

Az influenza tehát súlyosabb, időben elhúzódó és olykor visszatérő tünetekkel jelentkezik a megfázáshoz képest, ezért gyanút foghatunk, ha erőteljes fejfájást, izomfájdalmakat, levertséget és 4 napig vagy tovább is eltartó magas lázat tapasztalunk. A megfázásnál ezzel szemben sokkal jellemzőbbek az olyan enyhébb tünetek, mint az orrfolyás, tüsszentés, orrdugulás, orrváladék, torokfájás és száraz köhögés.

Miért olyan veszélyes az influenza?

Az influenza súlyos szövődményeket okozhat. A leggyakoribbak a tüdő- és hörgőgyulladás, középfülgyulladás, orrmelléküreg-gyulladás, de akár szívizomgyulladás, agyvelőgyulladás és agyhártyagyulladás is felléphet. Az influenza neurológiai és mentális szövődményeket, sőt még halált is okozhat.

Hogyan védekezzünk az influenza ellen?

Az influenza elleni védekezés egyetlen hatásos módja a megelőző védőoltás beadása. Ellentétben azzal, ami a tévéreklámokban látható, a tünetek tablettákkal való kezelése nem elegendő. Egyetlen dolog, amit ezekkel el lehet érni az, hogy bizonyos tüneteket enyhítenek, amikor a betegség már kifejlődött. Ezzel szemben a védőoltás magát a betegséget előzi meg!

Mennyire hatékonyak az influenza elleni oltóanyagok?

Vizsgálatok kimutatták, hogy az influenza elleni védőoltások hatékonysága 70-90% körüli. Ez azt jelenti, hogy a beoltottak 70-90%-a szerez teljes védettséget a betegség ellen, míg a fennmaradóknál nem alakul ki teljes védettség. A gyógyszerpiacon hozzáférhető vakcinák körülbelül azonos hatékonysággal rendelkeznek.

Ajánljuk még:

- Tippek az influenza és a megfázás elkerülésére

- Védőoltással vagy anélkül vészeljük át a járványt?

Cimkék: egészség
Kezdjük az évet a halaszthatatlan szűrővizsgálatok beiktatásával!

Kezdjük az évet a halaszthatatlan szűrővizsgálatok beiktatásával!

Az új esztendőt mindannyian lelkes fogadalmakkal köszöntjük: divatos fogyókúráról, rendszeres sportról, kevesebb költekezésről és több olvasásról álmodozunk, az elhatározások azonban...
Mindennapi Schwarzeneggerek - avagy testképzavar férfiaknál

Mindennapi Schwarzeneggerek - avagy testképzavar férfiaknál

Míg korábban elsősorban a nőket érintette a testképzavar, addig napjainkban már a férfiak körében is egyre gyakrabban fordul elő. Őket leginkább az edzőtermekben találjuk, mert az izomzat...
Eltűnnek a tejtermékek az étrendünkből?

Eltűnnek a tejtermékek az étrendünkből?

A tej és a tejtermékek a kiegyensúlyozott, vegyes étrend fontos részei, és a bennük található értékes tápanyagok hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez. Meglepő, hogy miközben ezt a legtöbben így gondolják, mégis évről-évre egyre kevesebbet fogyasztunk...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: