Megfázás vs influenza

2018. január 4.

Vagyis mi a különbség a megfázás és az influenza között? Lényegében mindkettő légzőszervi megbetegedés, de a vírusok különbözőek. Segítünk megérteni!

Megfázás vs influenza

Tünetek tekintetében eleinte nehéz különbséget tenni, hiszen mindkét betegségnél influenzára utaló jelekkel találkozhatunk. Éppen ezért csupán ez alapján nehézkes lehet beazonosítani a problémánkat, és érdemes lehet a háziorvosoknál elérhető különböző tesztek segítségével megbizonyosodni az influenza jelenlétéről, a betegség kezdetétől számított 2-3 napon belül.

Pár nap elteltével már határozottabban mutatkozhatnak intenzívebb tünetek, mint az elhúzódó láz, izomfájdalmak, fáradtság és száraz köhögés, amelyek egyértelműen influenzára utalnak. A megfázás ezzel szemben kevésbé gyötör meg minket, és gyakran kimerül az orrfolyásos, orrdugulásos tünetek meglétében. Így nem okoz súlyos egészségügyi problémákat (pl. tüdőgyulladás, különböző bakteriális fertőzések), és nem igényel kórházi ápolást sem.

Az influenza tehát súlyosabb, időben elhúzódó és olykor visszatérő tünetekkel jelentkezik a megfázáshoz képest, ezért gyanút foghatunk, ha erőteljes fejfájást, izomfájdalmakat, levertséget és 4 napig vagy tovább is eltartó magas lázat tapasztalunk. A megfázásnál ezzel szemben sokkal jellemzőbbek az olyan enyhébb tünetek, mint az orrfolyás, tüsszentés, orrdugulás, orrváladék, torokfájás és száraz köhögés.

Miért olyan veszélyes az influenza?

Az influenza súlyos szövődményeket okozhat. A leggyakoribbak a tüdő- és hörgőgyulladás, középfülgyulladás, orrmelléküreg-gyulladás, de akár szívizomgyulladás, agyvelőgyulladás és agyhártyagyulladás is felléphet. Az influenza neurológiai és mentális szövődményeket, sőt még halált is okozhat.

Hogyan védekezzünk az influenza ellen?

Az influenza elleni védekezés egyetlen hatásos módja a megelőző védőoltás beadása. Ellentétben azzal, ami a tévéreklámokban látható, a tünetek tablettákkal való kezelése nem elegendő. Egyetlen dolog, amit ezekkel el lehet érni az, hogy bizonyos tüneteket enyhítenek, amikor a betegség már kifejlődött. Ezzel szemben a védőoltás magát a betegséget előzi meg!

Mennyire hatékonyak az influenza elleni oltóanyagok?

Vizsgálatok kimutatták, hogy az influenza elleni védőoltások hatékonysága 70-90% körüli. Ez azt jelenti, hogy a beoltottak 70-90%-a szerez teljes védettséget a betegség ellen, míg a fennmaradóknál nem alakul ki teljes védettség. A gyógyszerpiacon hozzáférhető vakcinák körülbelül azonos hatékonysággal rendelkeznek.

Ajánljuk még:

- Tippek az influenza és a megfázás elkerülésére

- Védőoltással vagy anélkül vészeljük át a járványt?

Cimkék: egészség
A napozás 7 alapszabálya

A napozás 7 alapszabálya

Ha biztonságosan akarsz napozni, nem elég a megfelelő faktorszámú krémet használni, az sem mindegy, hogy mikor és hogyan napozol. Szakértő segítségével adunk néhány hasznos tanácsot, amelyet a rekkenő hőségben nem árt, ha megfogadsz!
Ilyen a biztonságos nyári napozás! 3 aranyszabály

Ilyen a biztonságos nyári napozás! 3 aranyszabály

A napfénynek sokféle jótékony hatását ismerjük: javítja kedélyállapotunkat, vérnyomáscsökkentő, erősíti a csontokat, és segíti a minőségi alvást. A napozásnak van azonban veszélyes...
Így teszi tönkre szervezetünket az alkohol

Így teszi tönkre szervezetünket az alkohol

Légszennyezés, stressz, dohányázás – azt gondolnánk, hogy ezek jelentik ma a legnagyobb veszélyt egészségünkre, pedig modern világunkban az alkohol rendelkezik a legdurvább egészségkárosító...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: