Munka otthon: home vagy office?

2017. szeptember 26.

Egyre elterjedtebb fogalom, sőt trend a távmunka. Vannak kifejezetten olyan munkakörök, amik már egyáltalán nem is igényelnek konkrét, fizikai környezetet. A munkavállalói vélemények azonban megoszlanak erről. Sokan nagy lehetőségnek látják, hogy kihasználhatják az otthonuk nyújtotta kényelmet. Ezzel szemben sokan egyenesen irtóznak tőle...

Munka otthon: home vagy office?

Évek óta központi kérdés ez szinte mindenki életében, akinek a munkája irodához kötött, illetve számítógép előtt végzendő. Persze, lehet otthon is autót szerelni, vagy varrni, de az megint egy másik vonal. A Mi a pálya blog összeállítása.

A kérdésre nincs egyértelműen jó válasz, hiszen mindenkinek más fekszik, teljes mértékben alkattól függ, ki-milyen környezetben tudja hatékonyan végezni a munkáját. A reggeli készülődés, indulás sokaknak a természetes, napi rutin részét képezi, a fogmosástól a számítógép bootolásáig, az ebédszünettől az utolsó leütésig. Sokan vannak, akiknek ez a rendszer szükséges ahhoz, hogy a teendőiket el tudják végezni. Ezen kívül a munkahely, mint környezet, szigorú keretek közé eső, kontrollált munkafolyamatot jelent, ami szinte kizárja a nem munkával való foglalkozás lehetőségét. Persze kiskapuk mindig mindenhol vannak, a kérdés, hogy nyitogatjuk-e őket.

Az iroda mellett szól még többek között a közösség ereje, az interakciók, mint motivációs tényezők és az adott időbeosztás is nagyon fontos szerepet játszik. A munka két pont közé szorul, az első, amikor elkezded, a második, amikor befejezed, és mint méltó lezárása munkahelyi tevékenységednek, elindulsz haza, kikapcsolódni. Így be tudod lőni a tényleges munkaidőt.

Kontra otthon

Ha azonban mégis a home office-t választod, vagy néha van rá lehetőséged, hogy otthonról dolgozz, fontos, hogy felállíts pár szabályt a hatékony munkavégzés érdekében:

1. Alakíts ki magadnak egy olyan helyet a lakáson belül, ahol biztosan nem vonja el a figyelmed semmi! Itt ketten vagytok egymással szemben, a számítógéped és te.

2. Öltözz fel! Hiába vagy otthon, el kell indítanod a napot, nem ülhetsz egész nap pizsamában.

3. Oszd be az időt! Lőj be magadnak időpontokat, és próbálj meg végezni addig az adott feladatokkal. Az egészséges életmód tükrében oszd be megfelelően a szüneteket: tízórai, ebéd, uzsonna.

4. Használd ki, hogy otthon vagy: reggelizz, tegyél be egy mosást, teregess, tarts blokkokat. De amikor azt veszed észre, hogy figyelmed lankad, és már többet foglalkozol a háztartással, próbálj meg újra elmélyülni a munkában.

5. Sétálj egyet, szellőztesd ki a fejed, kikapcsolni néha kell.

6. Attól még, hogy otthon vagy, nem feltétlenül baj, ha a különböző háztartási gépek zaja nem szűrődik be egy-egy telefonbeszélgetésbe. Figyelj oda a kommunikációra, ami kifelé legyen teljesen makulátlan és hivatalos

Egyre több multinál érhető el a távmunka lehetősége, és egyre többen élnek is vele. Alkatfüggő, hogy kinek mi fekszik jobban, de az biztos, hogy nem árt néha, ha egy-egy napot otthon töltünk.

Cimkék: karrier, munkahely
A home office 7+1 aranyszabálya

A home office 7+1 aranyszabálya

Bár az otthoni munkavégzéshez nincs tökéletes recept, ahhoz, hogy ne legyen kínszenvedés a home office, néhány dolgot érdemes szem előtt tartanod. 7+1 tippel segítünk, hogy élvezni tudd a távmunkát.
Ezért ne hagyd ki a reggelit!

Ezért ne hagyd ki a reggelit!

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásból nem hiányozhat a reggeli! Még mindig igaz a mondás, hogy „reggelizz úgy, mint egy király”, ám annyi változott, hogy nem mindegy, hogy mit. A cukros, fehér lisztből készült pékárukat ideje kihúzni...
Húzd ki magad! Avagy a helyes testtartásról

Húzd ki magad! Avagy a helyes testtartásról

Vajon jól tartjuk magunkat? Megfelelő testtartással? És egyáltalán jót tesz az alvás a gerincnek? Következzék minden, amit a helyes testtartásról tudni kell!
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: