Nézzük, csak nem értjük a címkéket

2018. június 12.

Egy országos reprezentatív kutatás rávilágított arra a tényre, hogy bár a magyar fogyasztóknak fontos az élelmiszerek összetétele, a tartósítószer-, cukor-, színezék- és energiatartalma, de a választást eldöntő tudásuk hiányos. Vajon segíthet ennek megváltoztatásában az okoscímke?

Nézzük, csak nem értjük a címkéket

Mi számít, amikor élelmiszert vásárolunk, és mennyire vagyunk tudatos vásárlók? A csomagolás, az ár, az íz, egy régi emlék felidézése vagy a tápanyagtáblázat az irányadó, amikor leemelünk az áruházak polcairól egy élelmiszert? A hirado.hu összeállítása.

Tavaly év végén egy internetes kutatás során mérték fel, hogy a magyar emberek milyen gyakran nézik meg a csomagoláson a címkét, és akik megnézik, mennyire értik az ott szereplő információkat.

Megnézzük, csak nem értjük

„Gyakorlatilag az egyik szemünk nevetett, amikor kiértékeltük az eredményeket, mert azt láttuk, hogy ötből négy vásárló elolvassa a címkét, és a másik szemünk azért nem nevetett az elsővel együtt, mert azt is láttuk, hogy több mint 50 százalékuk hiányos ismeretei miatt nem tud mihez viszonyítani, amikor a címkéken szereplő tartalmakat kellene értelmezni, illetve azok alapján döntést hozni” – mondta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában Szűcs Zsuzsanna dietetikus, aki maga is részt vett az Okoscímke.hu című weboldal elindításában, hiszen praktikus, könnyen értelmezhető információkkal szeretnének segíteni a fogyasztóknak.

Keressük a cukormenteset

Haraszti Anikó, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa úgy folytatta: a címkéken rengeteg információval lehet találkozni, amelyek értelmezése összetett, hiszen jogszabály határozza meg, hogy mit lehet és mit nem lehet feltüntetni, továbbá a csomagoláson az is megjelenik, amit a cégek magukról szeretnének kommunikálni.

A dietetikus szerint akik megnézik a címkét, azok az összetevői listát is áttekintik, hiszen itt lehet pontosan tájékozódni arról, hogy milyen alapanyagokból, illetve adalékanyagokból – tartósítószerek, édesítésre használt szerek – áll a termék. A fogyasztókat továbbá a tápértékjelölés, azon belül is a cukor érdekeli a leginkább, amikor ránéz a címkére. A válaszadók harmada, ha teheti, cukormentes terméket választ a felmérés szerint.

Így lehetsz profi!

Szűcs Zsuzsanna arról is beszélt, hogy vásárláskor, ha két termék között hezitálunk, nemcsak az árat érdemes figyelembe venni, hanem érdemes megnézni a tápanyagtáblázatban azt is, hogy mely termék tartalmaz kevesebb cukrot, sót és telített zsírt.

Hozzátette, hogyha valakinek valamilyen egészségügyi probléma miatt – cukorbetegség vagy allergia – oda kell figyelnie az étrendjére, akkor nélkülözhetetlen, hogy odafigyeljen az élelmiszerek tartalmának jelölésére is.

Cimkék: lelki egészség, táplálkozás
Így teszi tönkre szervezetünket az alkohol

Így teszi tönkre szervezetünket az alkohol

Légszennyezés, stressz, dohányázás – azt gondolnánk, hogy ezek jelentik ma a legnagyobb veszélyt egészségünkre, pedig modern világunkban az alkohol rendelkezik a legdurvább egészségkárosító...
Jó irányba változnak az étkezési szokásaink

Jó irányba változnak az étkezési szokásaink

Számos tanulmány látott napvilágot az utóbbi időben, amelyekből kiderül, hogy sajnos elhízás tekintetében Európa élmezőnyébe tartozunk. A GfK legfrissebb kutatásából az látszik viszont,...
Tényleg olyan könnyű lenne állást találni?

Tényleg olyan könnyű lenne állást találni?

Természetesen nem könnyű. Csak másképp lett nehéz, és más pozícióból tudunk tárgyalni munkavállalóként, partnerré váltunk ugyanis a kiszolgáltatott lét helyett.
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: