Vigyázz: érkezik a kullancs!

2018. május 9.

Az Európai Unión belül betiltották a kullancsirtáshoz használt permetezőanyag használatát. Pedig évek óta 40 százalékkal több a Lyme-kóros beteg...

Vigyázz: érkezik a kullancs!

A kullancsirtáshoz használt vegyszer betiltását az Európai Unióban semmi más nem magyarázza, csak a pénzhiány. Az anyag drága, és közterületeken történő permetezés, mindenkinek (vegyszergyártó cégeknek, az államnak és az önkormányzatoknak) plusz kiadást jelentenek. Vagyis a hivatalos álláspont szerint nem környezetbarát a vegyszer. De hogyan is lehetne az, ha elsődleges célja egy faj írtása.

A kullancsok irtás híján az eddiginél nagyobb gondot fognak jelenteni. Ezek az apró, szemmel alig látható állatok terjesztik ugyanis a Lyme-kórt és a fertőző agyhártyagyulladást. Ami ellen védekezni kell.

Nagyon fontos az önvizsgálat. Nem csak erdőkben szedhetjük össze a kullancsokat. Akár a járda mentén ültetett bozótról is ránk kerülhetnek. Ha idejében észleljük magunkon, minél előbb ki kell szedni őket. A szakemberek szerint ugyanis az első 24 órában, még a fertőzött kullancsok sem terjesztik a betegséget.

A kullancs kiszedése nem ördöngösség. Legalkalmasabb rá a gyógyszertárakban található csipesz. Tilos viszont tűvel, vagy hegyes eszközzel nekiesni a feladatnak, mivel ha átszakad az állat potroha, a fertőzött béltartalom átkerül az áldozat szervezetébe. Ugyanezért nem érdemes a kézzel piszkálgatni a kiálló részét, vagy vakarózni.

Oltással a megbetegedést előzhetjük meg. Ez tudatos tervezést igényel, hiszen 2 alapoltást kell beadatni, amelyet, 3 évre rá, később 5 évente meg kell ismételni. Vagyis az ellenállás nem alakul ki azonnal. Az önvizsgálat ez esetben is szükséges.

Bizonyos vegyi anyagok a kullancs elleni védekezésben is a segítségünkre lehetnek. Elérhetőek bizonyos riasztó spay-k, krémek és eszközök (karkötő, nyaklánc).

Készüljünk a kullancsszezonra, amely az állat életciklusának megfelelően áprilistól szeptemberig tart, ki-ki életfelfogása szerint oltással és önvizsgálattal.

Kapcsolódó összeállításunk:

- Allergia vagy megfázás?

Cimkék: egészség, környezettudatosság, nyaralás, Utazás
5 tedd és ne tedd dolog a várandósság alatt

5 tedd és ne tedd dolog a várandósság alatt

A várandósság időszaka alatt számos hasznos és kéretlen jótanács is záporozik a kismamákra: mit és hogyan kell csinálniuk, hogy egészséges és kiegyensúlyozott babát hozzanak a világra....
Séta, bicikli, futás: így sportolnak a magyarok

Séta, bicikli, futás: így sportolnak a magyarok

Az országos reprezentatív kutatás szerint nyaraláskor lazítunk: ilyenkor elmarad a mozgás.
Amit tudnod kell a fülgyertyázásról!

Amit tudnod kell a fülgyertyázásról!

A fülgyertya használata azoknak javasolt, akik sokat tartózkodnak a szabadban, vízi sportokat űznek, esetleg fülproblémáktól szenvednek. Működése nagyon egyszerű. A gyertyából áramló hő átmelegíti a fülcimpa mikrorendszerét, hatással van a reflexzónákra,...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: