10 megdöbbentő tény az álmokról

2017. június 16.

Lehet álmot látni vakon? Megálmodhatjuk a jövőt? Íme 10 érdekesség az álmokról.

10 megdöbbentő tény az álmokról

Már a korai civilizációk idején is nagy jelentőséget tulajdonítottak az álmoknak. A királyi udvarokban gyakran foglalkoztattak álomfejtőket is. Az 1800-as években a pszichoanalízis, Sigmund Freud és követője Carl Jung elméletei forradalmasították az álmok világát, megítélését. Azóta sokszor vizsgálták már az álmokat, de mindig újabb és újabb meghökkentő értelmezések, magyarázatok látnak napvilágot velük kapcsolatban. A Szeretlek Magyarország összeállítása.

1. Közös lidércnyomás

Az emberek gyakran tapasztalják ugyanazt a típusú rémálmot. Az egyik leggyakoribb az üldözéses álom, amelyben különféle szörnyek tűnnek fel. Érdekesség, hogy az ilyen típusú rémálmok gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt megfigyelhetőek. Az üldözés mellett gyakran álmodunk még eltévedésről, foghullásról, lezuhanásról és fulladásról is.

2. Álomlátás vakon

A látássérült emberek is legalább annyit álmodnak, mint látó társaik. Azoknál, akik születésük után, később veszítették el látásukat gyakran ugyanazok a képek jelennek meg alvásuk során, mint a látóknál. Azonban megfigyelhető, hogy azok, akik vakon születtek inkább érzésekről, érzékelésről álmodnak.

3. Gyermekek és az álmok

A kisgyermekek is álmodnak, ők azonban sok esetben eltérő dolgokat látnak álmaikban, mint az idősebb gyerekek vagy a felnőttek. Érdekesség, hogy a kisgyermekek három éves korukig nem álmodnak saját magukról.

4. Színes vagy fekete-fehér

Az emberek 12 százaléka fekete-fehér álmokat lát, semmilyen más szín nem jelenik meg álmaikban. Az alvásszakértők előtt máig ismeretlen, hogy a színes vagy fekete-fehér álmok mennyiben befolyásolhatják az álmodás során átélt érzelmek intenzitását.

5. Ötletek és álmok

Tudtátok, hogy néhány embert az álmaik tettek híressé? Az álom során előfordulhat, hogy remek ihletet kap az ember, amit aztán meg is valósít. Van benne igazság, hiszen a Stephenie Meyer által írt Alkonyat-sorozat is így keletkezett. A The Beatles együttes egyik tagja, Paul McCartney pedig megálmodta a híres „Yesterday” című slágert.

6. Zuhanás

A zuhanásról szóló álmok általában az éjszaka első felében jelentkeznek. Ez az időszak tekinthető az első alvási ciklusnak. Egy átlagos felnőttnél 8 óra alvás során 4-5 teljes alvási ciklus fordul elő. Aki zuhanásról álmodik gyakran egy hirtelen, összeránduló mozgásra riad fel. A zuhanás az álomban arra is utalhat, hogy az álmodó bizonytalannak, elveszettnek érzi magát az életben.

7. Álmok és az idő

Az álmok eltérő ideig tarthatnak attól függően, hogy az éjszaka melyik szakaszában álmodtok. A rövidebb álmok elalvás után szinte azonnal jelentkezhetnek. Az ébredéshez közelítő szakaszban azonban akár 45 percig is álmodhattok.

8. Megálmodni a jövőt

Időről időre előfordulhat, hogy megpillantjuk a jövőt álmainkban. Ezeket összefoglalóan prekognitív álmoknak nevezzük. Az egyik leghíresebb álombeli jövőlátás esete Abraham Lincolnhoz kapcsolódik, akik megálmodta a saját halálát. Három nappal később az Amerikai Egyesült Államok 16. elnöke gyilkosság áldozata lett, az elkövető pedig John Wilkes Booth, egy akkoriban népszerű színész volt.

9. A nők és az álmok

A nők gyakran álmodnak arról, hogy emberekkel teli házban vannak. Legjellemzőbb rémálmaik az üldözöttség, szeretteik elvesztése vagy az eltévedés. Tanulmányok szerint a nők a terhesség időszaka alatt sokkal élénkebb, mozgalmasabb álmokat látnak.

10. A férfiak és az álmok

Kutatások bebizonyították, hogy a nőkkel ellentétben, a férfiak sokkal inkább álmodnak arról, hogy kint, szabad térben vannak. A férfiak álmaiban a szexualitás is gyakrabban fordul elő. Rémálmaik általában agresszív, erőszakos témákról szólnak, mint például a harc, a küzdelem vagy a verekedés.

Cimkék: alvászavar, lelki egészség
Miért félünk a péntek 13-tól?

Miért félünk a péntek 13-tól?

A 13-as számtól való félelem egészen az ókorra vezethető vissza, és mind a mai napig hajlamosak vagyunk nagy jelentőséget tulajdonítani neki. Még jobban tartunk a tizenharmadikától, ha ráadásul péntekre esik. A szám és a nap baljós kombinációja vallási...
Varázsolj szerelmet kristályokkal

Varázsolj szerelmet kristályokkal

Nem csodaszer - azaz nem elég csak felvenni vagy a táskában hordani. Ennél több közreműködésre van szükség. De a kristályok segíthetnek, és talán életed szerelmét is megtalálod.
Lehet jó és rossz is - de mi a karma?

Lehet jó és rossz is - de mi a karma?

Gondoljunk csak Alicia Keys Karma vagy John Lennon Instant Karma című számára. A karma fogalma körülvesz minket, és lassan a nyugati civilizáció részévé is válik. De mit is jelent igazából?
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: