10 tuti tipp, mit egyél a Balatonon

2018. augusztus 3.

Tíz jellegzetes balatoni étel következik, melyeket mindenképpen érdemes megkóstolni!

10 tuti tipp, mit egyél a Balatonon

Jókai bableves

A magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja, az író Jókai Mór ezer szállal kötődött Balatonfüredhez, ottani villájában írta többek között leghíresebb regényét, az Aranyembert is. Jókai rendszeresen megfordult a füredi vendéglőkben, és egyik legkedvesebb étele lett a bableves, amelyet előszeretettel fogyasztott malackörömmel – utóbbit nevezte A kőszívű ember fiaiban „angyalbakancsnak”. A róla elnevezett levesre persze már aligha ismerne rá, hiszen a klasszikus, szinte minden hazai étteremben kapható Jókai bableves a tejföl és a különleges ízt adó csülök miatt vált ismertté. Nem egy könnyű étel, de egy fárasztó nap végén semmi más nem csillapítja jobban az éhséget!

Bakonyi betyárgulyás

A bakonyi ételek a balatoni régió vendéglőiben általában az étlap kiemelt helyein szerepelnek. Ha egy külföldi vendég Magyarországra érkezik, az első étel, amit általában szeretne megkóstolni, egy jó gulyásleves, és ha már a Balatonnál jár, érdemes egy helyi változatát kipróbálnia. A bakonyi betyárgulyás titka a finom, kockára vágott borjúhúsban rejlik, amit füstölt császárszalonnával, gombával, sok-sok zöldséggel és kiemelten egy kis kaporral bolondítunk meg, az összhatás pedig több mint lenyűgöző. Sobri Jóska, a híres bakonyi betyár is megnyalná mind a tíz ujját, ha megkóstolná!

Balatoni halászlé

Egy híres tó gasztronómiai kuriózumai közül természetesen nem hiányozhat egy jó halászlé sem. A balatoni halászléhez többféle halat, így pontyot, harcsát, kárászt, keszeget és akár törpeharcsát is érdemes felhasználni, ezeknek köszönhetően ugyanis már-már tökéletes lesz az összhatás. Kihagyhatatlan persze belőle a jó piros- és zöldpaprika, a krumpli, a vöröshagyma és a fokhagyma is, és aki bírja a kiképzést, nyugodtan adjon hozzá egy kis csípős paprikát is. Könnyű nyári estéken, egy tóparti étteremben telitalálat ezt választani!

Kunkori süllősült

Ha már a halaknál tartunk, a leves után főételként jöhet egy hamisítatlan balatoni hal, mondjuk egy ízletes süllő formájában! A süllő a Balaton egyik legnagyobb kincse, aki akár egy pár napot eltölt a tónál, annak legalább egyszer meg kell kóstolnia. Számos elkészítési formája ismert, de a lehető legegyszerűbb, ha egy finom süllősültet választunk az étlapról. Kevéske só, liszt és pirospaprika, no meg persze némi olaj: ennyi kell ahhoz, hogy megsüssük, aztán pedig nincs más dolgunk, mint átadni magunkat az élvezeteknek!

Balatoni rántott ponty

A magyar családoknál korábban elsősorban karácsonykor került az asztalokra a rántott ponty, amelyről kevesen tudják, hogy ebben az elkészítési formában kifejezetten jellemző a Balaton térségére. A süllősülthez hasonlóan nem sok hozzávaló szükséges, az étteremben legfeljebb azt kell eldöntenünk, hogy rizzsel, hasábburgonyával, netán majonézes burgonyasalátával fogyasszuk-e.

Betyárpaprikás

A hazai betyárkultuszhoz kapcsolódó ételek tárháza kifogyhatatlan, a betyárpaprikás pedig egy jófajta magyar csemege, balatoni ízvilággal. Szinte elolvad az ember szájában, amihez a birkahús, az elmaradhatatlan hagyma, paprika és tejföl mellett hozzájárul egy kis száraz vörösbor is. A bakonyi betyárok utóbbi nedűt előszeretettel fogyasztották magában is, és ez nem is rossz ötlet: a betyárpaprikás mellé hörpintsünk fel nyugodtan egy pohárkával!

Lecsós fácán

A Balaton élővilága rendkívül gazdag, és a különleges halak mellett azok is megtalálhatják számításaikat az éttermi asztalnál, akik a szárnyasokat részesítik előnyben. A fácán például a régió jellegzetes madara, és a tányérunkon is jól mutat. A lecsó igazi magyaros étel, a jó pirosra sütött fácánnal együtt pedig mennyei eledel. Könnyű és finom!

Csáky töltött rostélyos

Csáky Sándor a XX. század elejének híres balatonfüredi mesterszakácsa volt, és számos ínyencség fűződik a nevéhez. A leghíresebb és legnépszerűbb a tojásos lecsóval töltött, tejfölös, paprikás szaftban szervírozott marharostélyos, amely rövid idő alatt a tómellék, majd az ország számos nívós vendéglőjének étlapjára felkerült.

„Hattyú”

Senki ne ijedjen meg, nem akarunk illúziókat rombolni: nem a déli és az északi parton egyaránt a turisták kedvencének számító, előkelő madár elfogyasztására buzdítunk, azzal jobb, ha nem is próbálkozik senki, hiszen védett állatról van szó. A hattyú egy, a balatoni cukrászdákban sok helyen fellelhető ízletes desszert, amely a képviselőfánk speciális változata, hattyú alakban. Akár randevúkra is tökéletesen alkalmas!

Lángos

Talán banálisnak tűnhet egy ilyen összeállításban feltüntetni a világ egyik legegyszerűbb (bár egyben legnagyszerűbb!) ételét, de a balatoni hangulathoz szinte elengedhetetlen! Part menti büfékben és – persze kifinomultabb formában – rangos éttermekben egyaránt kapható. Egyik legnépszerűbb verziója a sajtos-tejfölös, de a fokhagymás, a ketchupos-sajtos, a virslis, sőt a káposztás is egyre kedveltebb. Aki a Balatonnál jár, nem hagyhatja ki!

Forrás: Somogyma.hu

Cimkék: táplálkozás, Utazás
Fröccskészítés otthon, egyszerűen

Fröccskészítés otthon, egyszerűen

A bor és a szóda kapcsolata évszázados múltra tekint vissza, a fröccsözés már dédapáink és dédanyáink számára is természetes felfrissülést jelentett nyáron. Szinte minden közép-európai országban van hagyománya ennek a keverésnek, de csak a magyarok tudnak...
A lecsó legendája

A lecsó legendája

Valószínűleg mindenki evett már, ismeri, szereti vagy nem szereti. De hogyan is kezdődött a lecsó pályafutása?
Érvek a dinnye mellett

Érvek a dinnye mellett

A nyár egyik legnépszerűbb gyümölcse a lédús görögdinnye, amit nem csak íze, de egészségünkre gyakorolt pozitív hatása miatt is érdemes fogyasztani!
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: