12 dolog, amit az élelmiszeripar eltitkol

2017. október 12.

Érdemes nyitott szemmel járni a boltokat és a piacokat, hogy otthon ne okozzon kellemetlen meglepetést a megvásárolt zöldség, sajt, hús vagy éppen kávé.

12 dolog, amit az élelmiszeripar eltitkol

Biztosan ti is jártatok már úgy, hogy egy hirtelen mozdulattal beleejtettétek a kosárba a kiválasztott élelmiszert, aztán otthon csalódottan fintorogtatok, amikor megkóstoltátok. Az élelmiszerek vásárlása tipikusan olyan terep, ahol érdemes nyitott szemmel járni. A Szeretlek Magyarország összeállítása.

Keménysajt 

Ha keménysajtot vásárolunk, figyelni kell, hogy a textúrája egységes legyen, ne legyen fehér a külseje, a lyukak pedig egységesen legyenek elszórva az egész sajton. Ha benyomjuk, és nem nyeri vissza az alakját, jobb, ha nem vesszük meg.

Hús 

A friss hús rózsaszín, nem piros, pláne nem barna. Figyeljünk a zsírfoltokra is: csillogónak és nagyon világosnak kell lenniük. A jó minőségű hús is visszanyeri az alakját, és nem tapad a kezedhez.

Őrölt kávé 

Válaszd a közepes árfekvést! Az olcsó rossz, a drága viszont semmivel sem finomabb. Igazán jó őrölt kávét sosem tesznek műanyag dobozba, csak üvegbe vagy fémbe. Nézd meg a lejárati dátumot is, minimum 18 hónap legyen!

Méz 

A természetes méz átlátszó, és egyenletes a színe. A minőségi méz nagyon édes és illatos. Morzsolj el egy cseppet az ujjaddal! Ha könnyen beszívja a bőröd, akkor jó minőségű.

Jégkém 

Mindig olvasd el a jégkrém összetevőit! A különböző bogyóízesítésűek (eper, málna, szeder, áfonya stb.) ritkán természetesek. Jobb olyat választani, amiben csak mogyoró, cukrozott gyümölcs vagy gumicukor van. A pálcás jégkrémekben viszont szinte soha, semmi természetes adalék nincs.

Csoki 

Az első és legfontosabb, hogy odafigyelj a csoki összetevőire! Minél rövidebb a lista, annál jobb. A minőségi csokiban kakaó van, viszont minden vegyszer jelenléte mesterséges termékre utal. Emellett jobb olyat venni, amiben kakaóvaj van, nem növényi olaj.

Hal 

A friss hal szeme élénk. Az opálos, kidülledő szem arra utal, hogy a hal állott. A kopoltyú élénkpiros, esetleg világos rózsaszín, ha a kopoltyún keresztül kiszívták a vérét. Ha kézbe veszed a halat, a farkának lifegnie kell.

Kenyér 

A friss kenyér nem lehet kemény, mindig tapintsd meg a boltban. A műanyag zacskó ugyan tovább frissen tartja, de ilyen csomagolásban néhány órán belül elveszti az ízét.

Répa 

Jó répát venni könnyű: azt válaszd, ami kevésbé világos, nem foltos, és kicsi!

Kaliforniai paprika 

Ha kettő vagy három cikkre oszlik a paprika, valószínű, hogy keserűbb, és kevesebb a magja. Ha négy részre oszlik, édesebb, és sok a magja.

Újhagyma 

Nézd meg a fehér és zöld rész határát. Ha jól elkülönülnek, a zöldség minősége jó. Ha összemosódik, a hagyma kemény lesz.

Zselatin 

Nem titok, hogy a zselatin hogy készül: vízben megfőzik a sertések és szarvasmarhák bőrét, inait, belsőségeit és csontjait. Jó alternatíva a főzéshez az agar-agar. Vegán, és szobahőmérsékleten is kemény marad az étel.

Cimkék: egészség, táplálkozás
Fröccskészítés otthon, egyszerűen

Fröccskészítés otthon, egyszerűen

A bor és a szóda kapcsolata évszázados múltra tekint vissza, a fröccsözés már dédapáink és dédanyáink számára is természetes felfrissülést jelentett nyáron. Szinte minden közép-európai országban van hagyománya ennek a keverésnek, de csak a magyarok tudnak...
10 tuti tipp, mit egyél a Balatonon

10 tuti tipp, mit egyél a Balatonon

Tíz jellegzetes balatoni étel következik, melyeket mindenképpen érdemes megkóstolni!
A lecsó legendája

A lecsó legendája

Valószínűleg mindenki evett már, ismeri, szereti vagy nem szereti. De hogyan is kezdődött a lecsó pályafutása?
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: