Borok a Balaton körül

2018. július 5.

Rizling, olaszrizling, szürkebarát, muskotály... Ismerősen cseng? Finomak magukban, hűsítenek fröccsként. Nézzük a leghíresebbeket!

Borok a Balaton körül

Badacsonyi borvidék

A Balaton északnyugati részén, vulkanikus hegyek lejtőin terül el egyik nevezetes borvidékünk. A hegyek közül leghíresebb a borvidék névadója, a Badacsony hegy továbbá a Szent György-hegy, a Szigliget-hegy, az Ábrahámhegy, a Gulács, a Csobánc és a Tóthegyes. A borvidék éghajlata a Balaton víztükrének kiegyenlítő hatására enyhe, a szőlőtermesztésre kedvező. Különösen a déli, délnyugati lejtők napfényes, védett területein alakul ki kedvező mikroklíma a szőlő számára. Talaja bazalt, agyag, lösz, vulkánikus alapkőzet biztosítja a jó kálium- és mikroelem-ellátottságot.

Borai illatosak, zamatosak, alkoholtartalmuk nagy, savtartalmuk finom. Legfontosabb fajta az olaszrizling, amelynek részaránya a fajták között a borvidék összes szőlőhegyén, településén a legnagyobb. A badacsonyi olaszrizlingre jellemző illat, harmonikus összetétel és a keserűmandulára emlékeztető finom kesernyés utóíz összhangja valamennyi borvidékünk vonatkozásában itt a legkifejezőbb. Ugyancsak rangos bor a telt, zamatos Szent György-hegyi olaszrizling.

A borvidék másik kiemelkedő borfajtája a badacsonyi szürkebarát. Jellemzője az intenzív, tartós illat és zamat, valamint a gömbölyűség. E borfajta gyakran édeskés, édes. A borvidék híressége még a savas karakterű, száraz badacsonyi kéknyelű, de ennek nagyobb a híre, mint gasztronómiai ismertsége. Akadnak más kiváló borok is (chardonnay, ottonel muskotály, sauvignon blanc stb.), amelyek jól kiegészítik a főfajtákat.

Balatonboglári borvidék

A borvidék a Balaton déli partján, Somogy megye jó bortermő helyeiből 1982-ben jött létre. Nagy szerepe volt ebben az akkori Balatonboglári Állami Gazdaságnak, amelynek hatékony integrációja révén a borpiac követelményeihez igazított szőlőfajták telepítésével példásan működő szőlőgazdaságok létesültek.

A borvidék ökológiai adottságai igen jók. Klímájára előnyösen hat a Balaton víztükre, változatos, jó szerkezetű talajai, szelíd domboldalai, csapadékviszonyai is kedvezőek a szőlőtermesztésre. Talaja lösz, helyenként mésszel, barna erdőtalaj, homok.

Borainak fajtaválasztéka meglehetősen nagy. A fehérborok illatban, zamatban gazdagok. A szőlőfajták módszeres kiválasztásában mértékadó szempont volt a jó minőség mellett az élénk savtartalom. A hagyományos olaszrizling, sőt a másutt inkább lágy rizlingszilváni és ottonel muskotály savharmóniája e borvidéken kielégítő. Savas karakterűek a chardonnay, a rajnai rizling, a zöldveltelini és leginkább az országos viszonylatban a legnagyobb felületen itt termesztett királyleányka borok. A vörösborok mennyisége háttérbe szorul a fehérek mögött, de minőségben a cabernet sauvignon és kékfrankos boraik fölveszik azokkal a versenyt. A balatoni üdülőkörzet ellátása céljából csemegeszőlő-fajtákat (csabagyöngye, chasselas, stb.) is termesztenek.

Balaton-felvidéki borvidék

A Badacsonyi borvidékkel határos, attól a Balaton mentén északkeleti és délnyugati irányban húzódó borvidék két része nemcsak földrajzilag, hanem borai karakterében is különbözik egymástól. Ezáltal a borvidék akár két körzetre is tagolódhatna. A Balatonhoz közeli termőhelyek adottságai kiválóak, de a víztükörtől távolabb eső, laposabb területek éghajlata már nem olyan kedvező, mint a Balaton-felvidék másik két borvidékén. Talaja bazalt és tufája, márga, barna erdőtalaj, csernozjom, előfordul certiliumos és triász mészkő, dolomit, pannonagyag, lösz, márga, pannon homok és pliocén homok. Egyes területeken (Köveskál) zöldes-fehéres bazalttufa is található.

Borai kissé vékonyabbak és savasabbak, mint a badacsonyiak, habár a Káli-medence borainak zamatgazdasága, testessége gyakran idézi a badacsonyit. A Balaton-felvidéki borvidéknek is legfőbb bora az olaszrizling. Fontossági sorrendben következik a szürkebarát, majd a rizlingszilváni. A kiegészítő fajták (chardonnay, pttonel muskotály, sauvignon blanc, tramini) borai sem maradnak el az előbbiek mögött.

Balatonfüred–Csopaki borvidék

A Badacsonyi borvidék szomszédságában, a Balaton északkeleti részén, nagyobbrészt enyhe lejtőkön elhelyezkedő borvidék. Éghajlata és természeti viszonyai az előbbihez hasonlóak. Talajai a Badacsonyi borvidékhez hasonlóak, de annál még változatosabbak. Jellemző képződmény a szilur korú fillitpala, amelyre permi vörös homokkő települt. A kovasavban és vasoxidban gazdag talajok Lovas, Csopak és Balatonfüred térségében vörös színűek. Előfordulnak permi vörös homokkövön, triászmészkövön, dolomiton, pannonhomokon, kristályos palán, márgán és löszön kialakult rendzina és erdőtalajok.

Borai a badacsonyiakhoz képest kissé lágyabbak, finom illatúak, jellegzetes zamatúak. Legelterjedtebb fajtája az olaszrizling, leghíresebb borai a balatonfüredi olaszrizling és a csopaki olaszrizling. Elterjedtségben a második helyen áll a rizlingszilváni, amely borfajta is nagyobbrészt megüti a minőségi bor szintjét. A borvidéken termelt chardonnay, rajnai rizling, ottonel muskotály, szürkebarát előbbieket hasznosan kiegészítő jó vagy inkább kiváló minőségű borok.

Nagy-Somlói borvidék

Hazánk szinte legkisebb, de egyik legkarakteresebb fehérborokat adó borvidéke. A síksági környezetéből kiemelkedő, szimmetrikus, vulkáni Somló hegy mindegyik égtáji fekvésében eredményes szőlőtermesztés folytatható. Éghajlata a Dunántúlra jellemzően kiegyenlített, mikroklímája egyedi, talaja vulkanikus kőzetekkel kevert, gazdag barna erdőtalaj.

Borai hosszú évszázadok alatt tekintélyt szereztek a borvidéknek. Savas karakterűek, testesek, e miatt lassan érnek, de többéves fahordós ászkolással maradandó élményt nyújtó kemény, „férfias” borok. Legfőbb fajta a somlói furmint és az ezt jól kiegészítő somlói olaszrizling. Mindkét fajta jellegzetessége a diszkrét illat és zamat, a testesség, mely tulajdonságok jól megférnek a somlói borok hagyományaival. A borvidéken jó minőséget ad még a hárslevelű, a más borvidékekhez képest élénkebb savtartalmú, illatos tramini, valamint az itteni szőlő-bortermelők és a gasztronómia érzelemvilágához kötődő juhfark.

A Vinoport.hu összeállítása alapján.

Érvek a dinnye mellett

Érvek a dinnye mellett

A nyár egyik legnépszerűbb gyümölcse a lédús görögdinnye, amit nem csak íze, de egészségünkre gyakorolt pozitív hatása miatt is érdemes fogyasztani!
Popeye kedvence, a zöldségek királya!

Popeye kedvence, a zöldségek királya!

A spenót a mediterrán régió egyik jellegzetes leveles zöldsége, amelyet már a XVI. századi reneszánsz korszakban is ismertek és szerettek. Korai kulináris népszerűsítése Medici Katalinnak köszönhető: miután elhagyta szülővárosát, Firenzét, és házasságot...
Málna: az egészség édes íze

Málna: az egészség édes íze

A málna már az ókorban is ismert, majd a középkori kolostorkertek kedvelt gyógynövénye volt. Lássuk, mi mindenre jó ez a vidám, színes gyümölcs!
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: