Csicseriborsóleves

2010. november 27.

Hozzávalók:
1 csésze csicseriborsó (éjszakára vagy néhány órára beáztatva),
45 dkg sovány bárányhús,
1 nagy hagyma feldarabolva,
¼ csésze extra szűz olívaolaj,
1 tk bors, só,
1 tk őrölt gyömbér,
1 rúd fahéj,
csipetnyi sáfrány,
1 tk csípős pirospaprika,
2 babérlevél,
1 tk köménymag,
½ csésze petrezselyem finomra vágva,
2 zeller levelekkel feldarabolva,
1 közepes sárgarépa feldarabolva,
6 csésze víz,
1 csésze lencse,
15 dkg paradicsom feldarabolva,
¼ csésze cilantro

CsicseriborsólevesA beáztatott csicseriborsóról leöntjük a vizet, a borsót lábasba tesszük, annyi vizet öntünk rá, hogy ujjnyira ellepje. Főni hagyjuk 40–90 percig, amíg megpuhul. Közben egy vastag falú serpenyőbe rakjuk a kis darabokra vágott húst, hozzáadjuk a hagymát, olajat, fekete borsot. Sózzuk, majd a gyömbér-fahéj sáfrány keverékkel, köménnyel és csípős paprikával fűszerezzük. Közepes lángon megpároljuk. Hozzáadjuk a babérlevelet, petrezselymet, zellert, répát, és még 5 percig sütjük. Hozzáadjuk a vizet és forrásba hozzuk. Lejjebb vesszük a lángot, és hagyjuk főni 1 óráig, vagy amíg a hús megpuhul. Hozzáadjuk a húshoz a lencsét, paradicsomot és fedő nélkül tovább főzzük kb. 20 percig, vagy amíg a lencse megpuhul. Amikor a csicseriborsó már puha, kiveszünk belőle ½ csészényit és pürésítjük, majd visszatesszük a lábasba, amelybe főtt. A csicseriborsót főzőlevével együtt belekeverjük a paradicsom – lencse - húsleves keverékbe, jól összekavarjuk. Fedő alatt hagyjuk csendesen forrni 20 percig, vagy amíg a zöldség megpuhul, a leves pedig kissé besűrűsödik. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a cilantrót, azután levesszük a tűzről. Azonnal tálaljuk.
Téli minestrone

Téli minestrone

Hozzávalók: 220g árpagyöngy (gersli), 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, póréhagyma, 1 cukkíni, 1 nagy burgonya, ½ kis zellergumó, 7 dkg füstölt húsos szalonna, néhány spenótlevél, ½ csokor petrezselyem, 1,5 l marhahúsleves,...
Savanykás céklaleves

Savanykás céklaleves

Hozzávalók: 30 dkg friss savanyú káposzta, 30 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 35 dkg friss cékla, 15 dkg zeller, 50 dkg sertés- vagy marhahús, 1 db zöldpaprika, 5 dkg közepes méretű hagyma, 15 dkg burgonya, 1 db citrom, 0,75 l paradicsomlé,...
Jókai-bableves

Jókai-bableves

Hozzávalók: 1 füstölt sertéscsülök, 25 dkg tarkabab, 2 ek olaj, 2 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 fej hagyma, 2 babérlevél, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 2 paprika, 1 paradicsom, 2 ek liszt, pirospaprika, só, 1 csokor...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: