Galuska

2010. június 14.

Hozzávalók:
50 dkg liszt,
1-2 egész tojás,
3 dkg zsír,
1 dl tej,
só,
víz

GaluskaA tojást a zsiradékkal és a tejjel jól elkavarjuk, hozzáadjuk a lisztet és annyi vizet, hogy a tészta se túl lágy, se túl kemény ne legyen. Ha jó könnyű tésztát akarunk készíteni, akkor közvetlenül kifőzés előtt keverjük össze, mert állás közben a tészta keményedik. Nem szabad sokat keverni, csak annyira, hogy az anyagok összekeveredjenek. A galuska főzése többféleképpen történhet: forró sós vízbe kanállal szaggatjuk ki nyeles vágódeszkáról, belevagdaljuk vagy lyukacsos galuskaszaggatóra téve, fakanállal kevergetve, átszaggatjuk a tésztát. Mindegyik eszközt előbb vízbe mártjuk. Szaggatás közben gyakran kavargatjuk. Akkor van készen, ha feljön a víz tetejére. Leszűrve, meleg vízzel leöblítjük és forró zsírba tesszük.
Burgonyagombóc

Burgonyagombóc

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg búzadara, 5 dl tej, petrezselyem, só, bors, szerecsendió
Almás gombóc

Almás gombóc

Hozzávalók: 1 kg reszelt alma, ½ kg liszt, porcukor, őrölt fahéj, pirított zsemlemorzsa
Korianderes tésztasaláta

Korianderes tésztasaláta

Hozzávalók: 225g szárított kínai tojásos szalagtészta vagy egyéb széles metélt, 1 gerezd finomra zúzott fokhagyma, 1,5 ek szezámolaj, 2 ek földimogyoró olaj, 3 ek szójaszósz, 2 ek pirított szezámmag, 3 ek koriander felaprítva, néhány csepp...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód:
 
Hozzászólások (3)
Katka 2010-06-17 10:26:38
Szerintem valaki így csinálja, valaki pedig úgy. Valószínűleg függ a tojás és a liszt arányától és a mennyiségétől is. Egy kis fantáziával még fűszerekkkel is feldobhatjuk.
véra 2010-06-16 22:50:58
Semmiképpen sem szeretnék tiszteletlen lenni, de feltenném a kérdést: a nokedli és a galuska nem egy és ugyanaz?
És lenne egy megállapításom is: a csak liszt és tojás kombináció egyhén szólva durván hangzik. A tészta túl sűrű lenne.
Bugyáné 2010-06-14 19:10:54
A fenti cikkben említett galuska az maga a nokedli, és ezt köretként fogyasztjuk. A galuskához a tojáson kívül csak liszt kell és közvetlenül a levesbe szaggatjuk.