Gombaleves vadrizzsel

2010. október 16.

Hozzávalók:
10 dkg vadrizs,
7,5 dl forró víz,
½ tk só,
1,5 dkg szárított vadon termő gomba (pl. vargánya, rókagomba vagy shiitake),
2 ek vaj,
1 hagyma apróra vágva,
1 metélőzeller apróra vágva,
1,25 dl száraz fehérbor,
35-40 dkg friss bimbós csiperke, tisztára kefélve, felszeletelve,
7,5 dl csirke- vagy zöldségerőleves,
1,25 dl tejszín,
frissen őrölt bors,
1 ek felaprított friss petrezselyem

Gombaleves vadrizzselMegmossuk a vadrizst, leszűrjük. Lábasba rakjuk, és hozzáadjunk ½ liter forró vizet és a sót. Nagy lángon felforraljuk, majd azonnal takarékra vesszük. Fedő alatt, kavarás nélkül puhára főzzük, amíg a vizet magába szívja. Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Közben kis tálba rakjuk a szárított gombát, és ráöntjük a maradék 2,5 dl forró vizet. Hagyjuk állni 30 percig, amíg felpuhul. Leszűrjük, de félretesszük az áztatólét is, amit átszűrünk gézzel bélelt szűrőn. Leveses fazékban felolvasztjuk közepes hőfokon a vajat. A hagymát, a zellert időnként megkavarva puhára dinszteljük. Nagyobb a lángon, ráöntjük a bort, és addig főzzük, amíg kb. 2 evőkanálnyira nem sűrűsödik be. Közepesre véve a lángot, az edénybe tesszük a friss és szárított gombát, kavargatva megfonnyasztjuk. Felöntjük a gombát az erőlevessel meg az áztatólevével, és felforraljuk. Fedő nélkül főzzük, amíg a gomba nagyon puha nem lesz. Hozzáadjuk a vadrizst és a tejszínt. További 5 percig takarék lángon hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Sózzuk, borsozzuk. Petrezselyemmel díszítve azonnal tálaljuk.
Vadgombaleves márványsajtos toasttal

Vadgombaleves márványsajtos toasttal

Hozzávalók a leveshez: 2 ½ ek sózatlan vaj, 1 felaprított hagyma, 50 dkg megtisztított és feldarabolt friss csiperke, 3 dkg szárított vargánya, 1,5 l csirkehúsleves, 1 l víz, 25 dkg friss vadon termő gomba (pl. vargánya, sárga gereben,...
Gombakrémleves kakukkfűvel

Gombakrémleves kakukkfűvel

Hozzávalók: 1 l zöldségalaplé, 500g durvára vágott, fehér csiperkegomba, 250 ml tejszín, 1 finomra vágott hagyma, 2 gerezd finomra vágott fokhagyma, 2 ek friss kakukkfűlevél + a díszítéshez, 2 ek extraszűz olívaolaj, só, bors
Póréhagymás krumplileves

Póréhagymás krumplileves

Hozzávalók: 4 apróra vágott póréhagyma, 4 nagy, felkockázott krumpli, 1 ek olaj, 800 ml csirke- vagy zöldségalap-lé, 300 ml tejföl, csipetnyi reszelt szerecsendió; Hozzávalók a tálaláshoz: pirított zsemlekocka (croutons), reszelt szerecsendió,...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: