Hagyományos töltött káposzta

2010. június 24.

Hozzávalók:
40 dkg darált sertéshús (esetleg fele marha),
30 dkg sertésoldalas,
10 dkg rizs,
8-10 db savanyú káposzta levél,
1 kg szálas savanyú káposzta,
5 dkg zsír,
só, bors,
pirospaprika,
hagyma,
2 dl tejföl,
3 dkg liszt

Hagyományos töltött káposztaA darált húshoz hozzáadjuk a kevés forró olajon megfuttatott rizst, ½ fej apróra vágott és 1 dkg zsíron üvegesre párolt hagymát, só, borsot és jól elkeverjük. Lazíthatjuk a tölteléket egy tojással vagy egy marék apróra vágott savanyú káposztával. 8-10 káposztalevelet a vastag erektől megtisztítunk, és a hússal megtöltjük úgy, hogy a tenyerünkbe helyezzük a káposztalevelet, közepére egy kanál darált húst teszünk. A levél alsó felét felhajtjuk, két oldalát szorosan összecsavarjuk és a levél felső szélét ujjunkkal benyomkodjuk. Egy lábasban a maradék  zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, meghintjük kevés paprikával és a vágott káposzta felét belehelyezzük. A csontokat vagy bőrös részeket is a lábas aljára helyezzük el. Rárakjuk sorjában a töltelékeket, a sertésoldalast, tetejét káposztával befedjük, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje és befedje, csendesen főzzük, kb. 2 óra hosszat, amíg jól megpuhul. Utána a húst és a töltelékeket kiszedjük, és a káposztára ráöntjük a 3 dkg liszttel elkevert tejfölt, szükség szerint vízzel hígítjuk, és pár percig főzzük. Tálaláskor mély főzelékes tál aljába rakjuk a vágott káposztát, ráhelyezzük a töltelékeket, levét alája öntjük, tetejét tejföllel meglocsoljuk és a feldarabolt oldalassal körítjük. A töltött káposztát előző napon is elkészíthetjük és másnap nagyon lassan, kevés víz hozzáadásával felmelegítjük. Ha nincs savanyú fejes káposztánk, úgy használhatunk gyengén megforrázott, vastag ereitől megtisztított édes káposztaleveleket is.
Olasz töltött cukkini

Olasz töltött cukkini

Hozzávalók: 4 cukkini 50 dkg darált sertéshús 10 dkg mozzarella 15 dkg trappista sajt 1 dl főzőtejszín 1 fej vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma 1 kk oregánó 1 kk bazsalikom só, bors, vegeta 14 dkg paradicsompüré 2 db paradicsom 3 ek olívaolaj 1...
Rakott kel

Rakott kel

Hozzávalók: 1 kis fej kelkáposzta, 25 dkg darált sertéshús, 25 dkg gomba, 10 dkg rizs, 2 dl tejföl, 4 ek olaj, 1 fej hagyma, 1 tojás, 1 tk piros fűszerpaprika, 1 mk törött bors, 1 késhegynyi köménymag, ízlés szerint só; Hozzávalók...
Kolbásszal töltött paprika

Kolbásszal töltött paprika

Hozzávalók: 4 pirospaprika, 1 ek növényi olaj, 1 felvágott hagyma, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 4 szál vékony főtt kolbász, 2 kk őrölt koriander, 315g lecsepegtetett- széttört konzerv paradicsom, 2 kk paradicsompüré, 2 kk őrölt kömény,...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: