Hogyan készítsünk Cidert?

2018. február 8.

Nem bor, nem sör, még csak nem is pezsgő, mégis remek alkoholos ital. Mi az? Magyarországon valószínűleg kevés helyes megfejtés érkezne erre a találós kérdésre. Pedig a válasz NagyBritanniában, a skandináv országokban, Franciaországban, de ma már a világ számos más országában is evidens: cider.

Hogyan készítsünk Cidert?

Az almából készített alkoholos ital igen kedvelt Európában. Legnagyobb népszerűségnek viszont a Brit-szigeteken örvend, ahol a cidernek számtalan fajtája és márkája létezik. Pedig nem is angol eredetű. Franciaország normandiai vidékeiről származott át a 9. században a normann hódítókkal együtt a szigetországba. Az első ciderkészítők 1205 körül, „Földnélküli” János király uralkodása alatt telepedtek le Norfolkban, Richmond közelében.

Az almából erjesztett ital oly hamar népszerű lett, hogy hamarosan egész Yorkshire-ben készítették. A “cider” eredete a héber shekar – erős, erjesztett ital – szóra vezethető vissza, ami a görög sikera és a latin sicera változatokon át, mint cisdcre jelent meg az ó-francia nyelvben. Ekkor azonban már többet jelentett egyszerű erjesztett italnál, a franciák már egyértelműen az almából készített alkoholos nedűt értették alatta. Ma egyébként a franciák cidre néven ismerik– és nem utolsó sorban népszerű almapálinkájuknak, a calvadosnak az egyik lehetséges kiindulópontja.

Európában a világháborúk következtében szökött ki a köztudatból az almabor, és csak az utóbbi 10-15 évben kezd erőre kapni az újra divatos ital.

A könnyű, frissítő ital alkoholtartalma erjesztési folyamattól függően 1,2 és 8,5 százalék között mozog. Az almabor lehet száraz vagy akár édes is. Színe a világostól a barnáig változhat az erjesztésnek és a szűrésnek megfelelően.

A cider kifejezetten olyan ital, amire könnyű rászokni, ráadásul semmiféle káros mellékhatása nem ismeretes. Alkoholszintje olyan alacsony, hogy szinte lehetetlen berúgni tőle, ugyanakkor bővelkedik antioxidánsokban és fenolokban, amelyek köztudomásúan csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek és a rák előfordulásának kockázatát. A cidert nem csak magában ihatjuk, hanem forralt bort varázsolhatunk belőle, vagy főzhetünk is vele. Akár csak a bor, a cider is jó kiegészítője a raguknak, sőt gyümölcslevesekhez, desszertekhez is adhatjuk.

Hogyan készítheted el saját magad ezt a kiváló italt? Infografikánk pontosan leírja, a cider készítés különböző hozzávalóit, lépéseit és technikáit. Mire vársz, készítsd el saját cider-ed útmutatónkkal és légy te a baráti összejövetelek sztárja. Palackozás után két héttel már fogyasztható, de minél tovább marad az üvegben, annál finomabb lesz a végeredmény.

Hogyan készítsünk Cidert?

Lesd el a legjobb séfek fogásait a Gourmet Fesztiválon!

Lesd el a legjobb séfek fogásait a Gourmet Fesztiválon!

Ezen a hétvégén az OTP Bank Gourmet Fesztivál ismét elhozza a Millenárisra az ország legjobb éttermeit, cukrászdáit, borászatait. Itt lesz a világ 10. legjobb étterme és Latin-Amerika...
Három gyorsan elkészíthető smoothie, melyek energiával töltenek fel

Három gyorsan elkészíthető smoothie, melyek energiával töltenek fel

A smoothie-k szinte bármiből elkészíthetők, így a különféle krémes állagú gyümölcs és zöldségmixeknek csak a fantázia szabhat határt. A Sencor összegyűjtött három olyan receptet, melyek...
Indul a grillszezon – így készíts egészséges grillételeket

Indul a grillszezon – így készíts egészséges grillételeket

A jó idő beköszöntével hivatalosan kezdetét vette a grillszezon. A szabadtéri sütögetés tökéletes hétvégi program a barátok vagy a család összehozására. Sőt, még az alakunknak is jót...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: