Jókai-bableves

2011. január 30.

Hozzávalók:
1 füstölt sertéscsülök,
25 dkg tarkabab,
2 ek olaj,
2 sárgarépa,
2 fehérrépa,
1 fej hagyma,
2 babérlevél,
30 dkg füstölt kolbász,
2 gerezd fokhagyma,
2 paprika,
1 paradicsom,
2 ek liszt,
pirospaprika,
só,
1 csokor petrezselyem zöldje,
3 dl tejföl, tárkonyecet;

Hozzávalók a csipetkéhez:
10 dkg liszt,
1 tojás,

Jókai-bablevesA babot előző este beáztatjuk. Másnap a csülköt feltesszük főni, közben a vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a felforrósított olajon megdinszteljük, rátesszük a karikákra vágott sárgarépát és fehérrépát, majd a babot áztatólevével együtt. Beledobjuk a babérlevelet, a feldarabolt paprikát, paradicsomot, összezúzott fokhagymát, sózzuk, és addig főzzük, amíg a bab megpuhul. A kolbászt megsütjük, ha kész, karikára vágjuk. A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a lisztet, megszórjuk pirospaprikával, és kevés vízzel simára keverjük. Berántjuk a levest, hozzáadjuk a kolbászt, és megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel. A fele tejföllel behabarjuk, és belefőzzük a lisztből, tojásból sóval kemény tésztává gyúrt csipetkét. Amikor a csipetke megpuhult, kivesszük a csülköt, kis kockákra vágjuk, és tányérokra adagoljuk. Rámerjük a forró levest, végül tárkonyecettel savanyítjuk. Tejföllel, petrezselyemmel díszítve kínáljuk.
Marhahúsalaplé

Marhahúsalaplé

Hozzávalók: kb.3 kg velős csont feldarabolva, 4 fej hagyma héjastól feldarabolva, kb. 3 kg marhalábszár kockára vágva, 5 l víz, 4 sárgarépa megtisztítva és felszeletelve, 6 zellerszár megmosva és felszeletelve, 2 póréhagyma felszeletelve,...
Marhahústekercs

Marhahústekercs

Hozzávalók: 800g marhacomb (4 szelet), só, bors, 3 ek enyhén csípős mustár, 60g szeletelt baconszalonna, 4 hagyma, 2 csemegeuborka, 1 csomag leveszöldség, 3 ek olaj, 250g zöldségleves, 1 ek étkezési keményítő, 3 ek víz, hústű vagy...
Csontleves

Csontleves

Hozzávalók: 60 dkg marhacsont, 40 dkg leveszöldség, 5 dkg gomba, 5 dkg kelkáposztalevél, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 ½ ek olaj vagy 2 dkg zsír, hagyma, só
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód:
 
Hozzászólások (6)
szuszybacsy 2011-01-31 21:44:17
Tisztelt "Kétkedő"....köszönöm,igazad van elvétettem az írást,legközelebb igyekszem jobban figyelni.....bár szerintem TE is megtehetnéd......mit is csináltál a csülök levével és,hogy is kerültek egy fazékba az összes többivel?.....és az is előfordulhat,hogy esetleg szétfőtt a zöldségünk,mire puha lesz a bab,hiába is áztattuk be előző nap?Tudod az építő jellegű kritikát én szívesen fogadom,.....ja és nem "lódítok"...ha Te ezt kipróbáltad??????
Kétkedő 2011-01-31 12:39:31
Nos, akkor én megtettem: kipróbáltam. Szerintem rendben van! Szuszybacsy inkább helyesen írj, mint feleslegesen kritizálsz!
szuszybacsy 2011-01-31 09:06:33
.....nos érdekelne,hogy ki az aki ennyire felületes,egy ily csodálatos és fantasztikus étellel és persze az olvasókkal szemben is,Kérlek próbáld elkészíteni,úgy.hogy szóról-szóra követed a leírást.......és utána képzeld el ha ezt egy kezdő teszi......Örültem,hogy végre nem csak hangzatos nevekkel ellátott ételrecept is megjelenik hanem van valaki aki e remek és egyszerű étellel is szeretné megismertetni az olvasókat.Kiváló ötletnek tartom és jó lenne ha folytatódna,hisz oly fantasztikus a magyar ételek skálája....
pilu 2011-01-30 23:09:55
szuszybacsy!

Szerintem egy Jókai-bableves lesz belőle! ;)

Tényleg, miért érdekel téged a szerző neve és címe? :)
szuszybacsy 2011-01-30 23:04:51
.....azért érdekelne,hogy ki a cikk írója,a recept(pontatlan) !lemásolója.....remélem meri kiírni a nevét és pontos címét
szuszybacsy 2011-01-30 23:00:36
....nos nem tudtam kihámozni ebből a zagyvaságból,hogy mi is kerekedik ki a végére,,,,,,,szerintem ha szóról-szóra elkészíted egy nagy fazék-lábas moslékot kapsz,,,,,,,talán a szerző pontosíthatna,,,,,,ha ne érti mire gondolok próbálja meg elkészíteni az általa leírt receptet.......gratulálok hozzá....