Marhahúsalaplé

2011. április 18.

Hozzávalók:
kb.3 kg velős csont feldarabolva,
4 fej hagyma héjastól feldarabolva,
kb. 3 kg marhalábszár kockára vágva,
5 l víz,
4 sárgarépa megtisztítva és felszeletelve,
6 zellerszár megmosva és felszeletelve,
2 póréhagyma felszeletelve,
6 gerezd fokhagyma héjastul,
1 ágacska kakukkfű,
2 babérlevél,
4 szál petrezselyemzöld,
20 szem fekete bors,
só,
6 szem szegfűbors

MarhahúsalapléMelegítsük elő a sütőt 200 fokra. A feldarabolt velőscsontot és a vöröshagymát tepsibe téve egy és fél óra hosszat pirítsuk a sütőben. Tegyük át a csontot és a zöldségeket, fűszereket egy nagyméretű fazékba, adjuk hozzá a húst, öntsünk rá 4,5 liter vizet, majd lassan főzzük fel.  Ha felforrt, öntsük hozzá a maradék ½ dl vizet, mérsékeljük a lángot, és szedjük le a felszínén keletkezett habot. Eközben öntsük lábasba a tepsiben maradt zsírt, és kevés vízzel, állandóan kevergetve főzzük fel. Hagyjuk forrni kb. 3 percig, majd szitán átszűrjük a leveshez. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és félig lefedve, kis lángon hagyjuk főni 5 és fél óra hosszat. A levesből vegyük ki a húst, a csontokat és a zöldségeket. Az alaplét szűrőn öntsük egy nagy tálbba.
Csontleves

Csontleves

Hozzávalók: 60 dkg marhacsont, 40 dkg leveszöldség, 5 dkg gomba, 5 dkg kelkáposztalevél, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 ½ ek olaj vagy 2 dkg zsír, hagyma, só
Jókai-bableves

Jókai-bableves

Hozzávalók: 1 füstölt sertéscsülök, 25 dkg tarkabab, 2 ek olaj, 2 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 fej hagyma, 2 babérlevél, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 2 paprika, 1 paradicsom, 2 ek liszt, pirospaprika, só, 1 csokor...
Marhahústekercs

Marhahústekercs

Hozzávalók: 800g marhacomb (4 szelet), só, bors, 3 ek enyhén csípős mustár, 60g szeletelt baconszalonna, 4 hagyma, 2 csemegeuborka, 1 csomag leveszöldség, 3 ek olaj, 250g zöldségleves, 1 ek étkezési keményítő, 3 ek víz, hústű vagy...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: