Marhapörkölt

2010. június 5.

Hozzávalók:
60 dkg marhahús (lapocka, lábszár vagy a bélszín vége),
2 ek olaj vagy 3 dkg zsír,
1 fej hagyma,
édes-nemes paprika,
só,
paradicsom,
paprika

MarhapörköltA húst hártyáitól jól megtisztítva 2 cm-es kockákra daraboljuk. A hagymát apróra vágjuk, zsírban megfonnyasztjuk, megszórjuk egy púpos kávéskanál paprikával, vigyázva, hogy a paprika meg ne égjen, ezért a húst is azonnal hozzáadjuk. Pár percig kevergetjük, hogy a hús minden oldaláról átsüljön. Majd megsózzuk, annyi vizet öntünk rá, hogy a húst elfedje, s jól lefedve pároljuk. Ha a vizet elfőtte, újra öntünk hozzá, de egyszerre ne sokat, mert akkor főtt hús jelleget kap. Főzési ideje kb. 2 óra. Adhatunk hozzá ízlés szerint 1-2 paradicsomot, zöldpaprikát, télen kevés paradicsomlevet vagy lecsót. Ha a vizet elfőtte, és már majdnem puha, zsírjára sütjük, lepirítjuk, pár percig kevergetjük, kevés vízzel felöntve teljesen puhára főzzük. Mély edénybe tálaljuk. Tetejét díszíthetjük karikára vágott erős csöves zöldpaprikával. Víz helyett adhatunk hozzá egy kis vörösbort is.
Marhahúsalaplé

Marhahúsalaplé

Hozzávalók: kb.3 kg velős csont feldarabolva, 4 fej hagyma héjastól feldarabolva, kb. 3 kg marhalábszár kockára vágva, 5 l víz, 4 sárgarépa megtisztítva és felszeletelve, 6 zellerszár megmosva és felszeletelve, 2 póréhagyma felszeletelve,...
Székelygulyás

Székelygulyás

Hozzávalók: 60 dkg sertéslapocka vagy oldalas, 3 ek olaj, 80 dkg savanyú káposzta, paprika, 1 fej hagyma, 1 dl tejföl, 2 dkg liszt, só
Óvári sajtos szelet

Óvári sajtos szelet

Hozzávalók: 4 sertésborda vagy combszelet, 20 dkg óvári sajt, 5 dkg nyári szalámi, 8 dkg gomba, 2 zöldpaprika, 1/2 dl olaj, 30 dkg rizs, 10 dkg zöldborsó, 40 dkg tisztított burgonya, só, bors, 1 csokor petrezselyem, olaj a sütéshez
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód:
 
Hozzászólások (2)
Korrektor 2010-06-05 13:21:12
Tanulj meg olvasni Direktor! A recept szerint is a hagymán kell megdinsztelni a húst. Vizet tényleg nem mindenki rak hozzá, de van, aki szaftosan szereti, hogy legyen mibe tunkolni.
direktor 2010-06-05 10:05:04
Én a húst a hagymában pörkölöm meg előbb. Vizet nem kell hozzáadni. A végén én is teszek hozzá vörösbort.