Olívaolaj - és a társai

2017. május 18.

Ma már egyre népszerűbbek a különféle olajok a hagyományos napraforgó- és olívaolaj mellett. Összeszedtük, hogy melyiket ajánlott sütésre és melyiket inkább hidegen használni, és hogy milyen jótékony hatásuk vannak a szervezetünkre.

Olívaolaj - és a társai

Olívaolaj

Olajbogyóból állítják elő préseléssel. Magas az antioxidáns-, valamint A- és E-vitamin tartalma. Esszenciális telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ezért jót tesz  a   szív- és érrendszernek és a koleszterinszintet is csökkenti. Viszonylag alacsony az égésponja, ezért sütni és grillezni nem ajánlatos benne.  Helyette  használjuk főzéshez, pároláshoz vagy nyersen salátákra, kész ételekre locsolva.

Napraforgóolaj

Talán a legelterjedtebb olaj a magyar konyhák polcain. A szupermarketekben található olcsó, finomított olajok  mellett  már a bioboltokban is kapható hidegen sajtolt napraforgóolaj. Ez az olaj kiváló akár hidegen használjuk fel például  salátákhoz, de süthetünk, főzhetünk, grillezhetünk is benne. A hidegen sajtolt olaj aromásabb, karakteresebb  ízű,  mint a finomított verziója.

Tökmagolaj

Karakteres ízű, sötétzöld olaj. Rendkívül egészséges magas omega6 zsírsav, E- és F-vitamin tartalma miatt. Rengeteg jótékony hatása van a szervezetre.  Többek közt segít a prosztatarák megelőzésében, erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, terhesség idején segít a magzat idegrendszerének kifejlődésében, lassítja a szervezet öregedési folyamatait. Alacsony fokon ég, ezért inkább nyersen használjuk salátákra, tésztákra, ne süssünk benne.

Dióolaj

Sötét színű aromás olaj, amit dióbélből préseléssel készítenek. Omega3 zsírsav, B- és E-vitamin tartalma jelentős. A tökmagolajhoz hasonlóan rengeteg jótékony hatással bír. Magas az antioxidáns tartalma, csökkenti a trombózis esélyét, növeli az agyműködést, külsőleg bőrirritáció kezelésére is használható. Szintén inkább nyersen használjuk, salátákra, mártásokba, de akár palacsintatésztába is.

 

Mákolaj

A mákszemekkel ellentétben világossárga színű olaj. Rengeteg omega6 zsírsavat és ásványianyagot tartalmaz, többek közt kálciumot, káliumot, vasat, foszfort és magnéziumot. Kifejezetten ajánlott a csontritkulás kezelésére,  emellett serkenti az agyműködést, jó hatással van a koleszterinszintre és a vérnyomásra. Fogyasszuk nyersen, desszertek és saláták ízesítésére, vagy akár 1-1 kanállal naponta magában vagy kenyérrel.

Lenmagolaj

Sárga színű, kicsit kesernyés ízű rendkívül egészséges olaj, amit a konyhán kívül a kozmetikában is felhasználnak magas esszenciális zsírsavtartalma miatt.  Többek közt tartalmaz szilíciumot, nikkelt, foszfort, vasat, káliumot, magnéziumot, cinket. Segíti a hörghurut kezelését, a cukorbetegség  megelőzését, gyulladások  gyógyulását valamint a vérsűrűség csökkentését. Gyorsítja az anyagcserét, ezért fogyókúrában is ajánlatos használni. Nyersen fogyasszuk.

Kókuszolaj

Szobahőmérsékleten nem folyékony ezért közvetlenül salátákra nem ajánlott használni, mivel a hideg zöldségekre öntve  hamar megszilárdul, de már 25-30°C fokon felolvad. A többi olajhoz képest viszont magasabb az égéspontja így kiválóan lehet benne sütni, főzni, így például jó növényi helyettesítője lehet a vajnak. Jótékony hatásai közé tartozik, hogy serkenti  az  anyagcserét és a pajzsmirigy működését is javítja, valamint több mint 90 %-ban telített zsírokat tartalmaz.

A cikk a Tudatos Vásárló összeállítása.

Cimkék: egészség, táplálkozás
7 sztár abszurd étkezési szokásai

7 sztár abszurd étkezési szokásai

Reese Witherspoon, Mariah Carey, vagy épp Christina Aguilera is elég furcsán táplálkozik. Sőt, Marylin Monroe és Elvis Presley sem volt mindennapi eset.
5 ok a kukoricára!

5 ok a kukoricára!

Pattogatott kukorica, főtt kukorica, sült kukorica, kukoricaliszt, kukoricaleves... csak néhány a legismertebb kukoricás ételek közül. Ez a növény nagyon elterjedt a világban, hiszen finom, sokoldalúan felhasználható, és olcsó alapanyag.
Azt mondta, túl vastag... Megszületett a chips!

Azt mondta, túl vastag... Megszületett a chips!

Milyen chipset ropogtatsz legszívesebben? Sajtos-tejfölös ízesítésűt? Paprikásat? Vagy a natúr jön be a legjobban? Tudod, mióta létezik milliók kedvenc rágcsálnivalója? És kiknek köszönhető?
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: