Régimódi sertésragu Brain Jones módra

2011. február 24.

Hozzávalók:
1,5 kg sertéslapocka,
5 dkg zsír,
15 dkg póréhagyma,
5 dkg liszt,
2 dl barna sör a raguba + 18 dl a szakácsba,
kevés tabasco-mártás,
7 dkg gomba,
1 szelet citromhéj,
fűszercsomag (petrezselyem, kakukkfű, 1 babérlevél gézbe kötve),
só, bors

A körethez:
4 sárgarépa,
4 dkg vaj,
30 dkg burgonya,
némi tejszín vagy tej

Régimódi sertésragu Brain Jones módra A sertéshúst kockára vágjuk, sózzuk, borsozzuk, lisztben megforgatjuk. Serpenyőben felolvasztjuk a zsírt, megdinszteljük benne a megtisztított, apróra vágott póréhagymát, majd öt percig pároljuk vele együtt a húst. Ráöntjük a sört, hozzáadjuk a Tabasco-mártást, a citromhéjat, a felszeletelt gombát, a fűszercsomagot. Fedél alatt felforraljuk, forrás után takaréklángon bő egy órát főzzük, majd kiszedjük belőle a fűszereket. Ha szükséges a sertésragut még liszttel besűrítjük. Burgonyapürével, egészben megfőzött, tálaláskor vajjal leöntött sárgarépával körítjük. Az enyhén fűszeres ragu simogatja a gyomrot, a barna ser pedig megóv a túlzott ütemű kijózanodás mellékhatásaitól. A fogás elfogyasztása után kerüljünk mindennemű medencét és boroshordót, s ha esetleg visszabújnánk az ágyba szundítani, akkor csakis a hasunkra feküdjünk.

Részlet a Jaj, a legyőzötteknek, avagy süssünk-főzzünk másnaposan című könyvből

Óvári sajtos szelet

Óvári sajtos szelet

Hozzávalók: 4 sertésborda vagy combszelet, 20 dkg óvári sajt, 5 dkg nyári szalámi, 8 dkg gomba, 2 zöldpaprika, 1/2 dl olaj, 30 dkg rizs, 10 dkg zöldborsó, 40 dkg tisztított burgonya, só, bors, 1 csokor petrezselyem, olaj a sütéshez
Nápolyi rakott spagetti

Nápolyi rakott spagetti

Hozzávalók: 50 dkg spagetti, 1 kg marhahús (fartő vagy hátszín), 18 dkg húsos füstölt szalonna, 18 dkg olasz szalámi vagy paprika nélküli kolbász, 40 dkg ricotta vagy tehéntúró, 5 dkg pecorino sajt (kemény juhsajt), 1,5 kg érett paradicsom,...
Fűszeres borjúkotlett

Fűszeres borjúkotlett

Hozzávalók: 4 szelet csontos borjú vagy sertéskotlett, 600g felezett, apró szemű burgonya, 1 citrom leve és finomra reszelt héja, 2 ek finomra vágott petrezselyem, 2 gerezd finomra vágott fokhagyma, 2 ek olívaolaj, só, bors
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: