Rendezd át a konyhád - egyszerűsítsd le az életed!

2018. március 8.

A konyha az abszolút mumus. Az az élettér a lakásban, ahol megmagyarázhatatlan rejtélyek tárháza fordul elő: az ételhordó pekedlik például egészen biztosan kivándoroltak a lakásból...

Rendezd át a konyhád - egyszerűsítsd le az életed!

A konyha továbbá a megmagyarázhatatlan foltok és koszok színhelye: ha nem főztél egy adott napon és előző nap takarítottad le a főzőlapot, vajon hogyan tud egy éjszaka alatt tiszta dzsuva lenni...? Tippeket a Szeretlek Magyarország adott.

A konyha az otthon középpontja. Naponta többször vagyunk ott, nyitogatjuk a hűtőt, észre sem vesszük, hogy ott voltunk, így megeshet, hogy útközben összekoszoljuk a pultunkat is.

A műanyag tárolóeszközöknél érdemes ugyanabból a családból, tartós darabokat vásárolni. Mindenki eldöntheti, hogy külön tárolja a fedőket és a hozzá tartozó aljakat, vagy pedig biztos, ami biztos, egymásra illesztve. Fontos, hogy kizárólag azokat a tárolóedényeket tartsuk meg, aminek megvan a hozzá tartozó eleme. Azoknál, amiknél elveszett a fedő, újra hasznosíthatjuk őket, de semmiképpen se tároljuk a többi tárolóval együtt, mert csak nehezíti a munkánkat, amikor szükség van a tárolókra.

Mivel gyakran használjuk a konyhát, amint bármihez is hozzányúlunk benne, rögtön piszkos lesz a munkafelület és mosatlan edényeink lesznek. Fontos egy megfelelő rutin kialakítása, hogy minden tiszta és rendezett legyen.

Ha nincsen mosogatógép, akkor érdemes minden étkezés után elmosogatni, mert így hosszú távon kevesebbet kell mosogatással foglalkoznunk, hiszen nem kell a rászáradt ételmaradékot lekapargatni a tányérokról napokkal később. Akiknek mosogatógépe van, érdemes megfigyelni, hogy leggyakrabban mennyi használat után telik meg a gép, például ha naponta indítjuk el a mosogatógépet, akkor este bepakolhatunk, reggel indulás előtt pedig kipakolhatunk belőle. Így nem lesz tele a pult mosatlan edényekkel.

A konyhai eszközök elrendezésénél a legfontosabb, hogy a konyha könnyen tisztítható legyen. Nem, valóban nem az a cél, hogy minden kézre álljon, az csak a másodlagos célkitűzés lehet. Éppen azért, mert bármikor, amikor használatban van a konyha, mi összekoszoljuk a pultot, így ha mindig arra törekszünk, hogy könnyen tisztítható legyen, akkor az üres munkafelületek kialakítása is fontos célpont lesz számunkra. Gondoljunk bele, ha közvetlenül a tűzhely mellett van az olaj, papírtörlő és egyéb fűszerek, akkor bármikor, amikor főzünk, azokat mozgatni kellene. Ezután már egyértelmű, hogy a pulton is minimalizálni kell az eszközök tárolását. A konyhapult funkciója nem a tárolás, hanem a munkafelület.

Rendszer, rendszer, rendszer

Legtöbben úgy érezzük, hogy nem férünk el a konyhánkban, túlzsúfolt. Mégis amikor átválogatjuk az élelmiszereket, rengeteg lejárt terméket találunk, amit egyszer megvettünk, majd elfeledkeztünk róla. Magyarországon átlagosan évente 1,8 milliárd tonna élelmiszer megy kárba a Földművelési Minisztérium tájékoztatása alapján. Ez rengeteg élelmiszer. Hogyan tudjuk ezt a mennyiséget háztartásonként csökkenteni? Írjunk bevásárló listát. Mire van szükségünk az adott héten? Gondoljuk át bevásárlás előtt, hogy milyen élelmiszer alapanyagra van szükségünk, mit fogunk az adott időszakban főzni. Ez sokszor segít minket, hogy elkerüljük a feleslegesen nagy mennyiségű bevásárlást, és így elfeledkezzünk élelmiszerekről a spájzunkban.

A másik lehetőség, ha rendszerezzük a spájzunkat és az alapélelmiszereinket, amik szinte mindig előfordulnak a konyhánkban - mindig ugyanoda tesszük vissza. Találunk minden élelmiszernek egy pontos helyet, így könnyebben megtaláljuk őket. Először csoportosítsuk az alapélelmiszereket, majd utána lehetőség szerint megfelelő tárolóeszközben tároljuk őket, hogy könnyebb legyen a ki- és berakás. Átláthatóbb és rendezettebb lesz a spájzunk, ha ugyanolyan márkacsaládból válogatunk össze tárolóeszközöket, mintha tarka, összevissza tárolókban tárolnánk az élemiszereket.

Rendszeresen nézzük át a konyhai eszközeinket is, válogassuk át őket, hogy valóban csak a funkcionális, gyakran használt és számunkra örömet szerző eszközök maradjanak. Nincs szükség rozsdás, törött, vagy éppen alig használt eszközökre, amit jobb esetben évente egyszer használunk. Válogassuk át a konyhánk tartalmát, és váljunk meg mindentől, ami számunkra felesleges.

És megint rendszer

Használj ki minden fiókot, polcot, és ha szükséged van, szerezz be polcelválasztókat, fiókelválasztókat, különböző tárolókat, hogy mindennek legyen helye, és a pulton csak az abszolút szükséges, mindennapi eszközök legyenek elől. Így egy eszköz vagy a helyén lesz, vagy pedig éppen használatban. Amint nem használod, minél hamarabb tedd vissza a helyére. A rend kialakítása az otthonunkban és a konyhánkban nem egy végcél, a rend az egy körfolyamat. Folyamatosan törekednünk kell a rendre, és egyre jobbak leszünk. Nem szabad sosem elkeseredni, ha éppen vannak olyan szakaszai az életünknek, amiben a rend nem prioritás. Azonban kevesebb felesleges eszközzel, kevesebb lejárt élelmiszerrel és egy rendszerezett konyhával könnyebben fenn tudjuk tartani a rendet hosszútávon.

Hiszen egy rendezett konyha kevesebb takarítással jár, és ez maga a boldogság.

Cimkék: lakberendezés, lelki egészség
Málna: az egészség édes íze

Málna: az egészség édes íze

A málna már az ókorban is ismert, majd a középkori kolostorkertek kedvelt gyógynövénye volt. Lássuk, mi mindenre jó ez a vidám, színes gyümölcs!
Finom, gömbölyű és egészséges!

Finom, gömbölyű és egészséges!

Színük a világos pirostól a szinte feketébe hajló bordóvörösig terjed. A korai cseresznye már május közepén megjelenhet. A gazdagabb ízvilágú fajtákra és a savanykás meggyre úgy mostanáig várni kellett.
Virága, levele, szára – a levendula minden része felhasználható a konyhában

Virága, levele, szára – a levendula minden része felhasználható a konyhában

Pálinka, szörp, fröccs és sör – ezek is készíthetők levendula felhasználásával a már ismertebb levendulás csoki, fagyi és kekszek mellett. Virága, szára, levele is felhasználható...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód:
 
Hozzászólások (1)
egy ember 2018-03-09 07:23:43
A cikkben leírtak normális emberek számára evidenciák. Azt viszont nem hiszem, hogy 1,2 MILLIÁRD tonna élelmiszer megy a kukába. Még ha a Földművelésügyi Minisztérium állítja is ... vagy éppen azért nem.