Rózsaszínű tabukat dönteni

2018. április 11.

Van pár olyan alapvetés a borokkal kapcsolatban, ami széles körben elterjedt. Talán a legismertebb ezek közül az, hogy rozéból mindig az aktuális évjáratot érdemes inni. De vajon tényleg így van ez?

Rózsaszínű tabukat dönteni

A szüret végén már sokan kíváncsiak az új évjárat boraira, így a novemberi Márton-nap szép lassan az ebben az időben megjelenő újborok ünnepe lett. Az ekkor piacra kerülő borok frissek, ropogósak, könnyedek, jólesik a közelgő tél előtt pár pillanatig még a nyár ízeit élvezni.
 
Az elmúlt pár évben azonban egyre inkább előtérbe kerülnek olyan pincék, ahol a rozét kiemelt figyelemmel kezelik. Ennek is vannak persze gyökerei, hiszen például a provence-i rozék többsége egészen más stílust képvisel, mint az itthon megszokottaké. Ezek a borok sokszor hordós érlelést is kapnak, azaz szakítanak a kizárólag reduktív eljárással, és bevett gyakorlat a seprőn tartás is, ami pedig komolyabb beltartalmat és krémességet eredményez.
 
Ezeket a borkészítési módszereket követi a Mátrai borvidéken dolgozó Nagygombos Borászat is. A birtok alapjait még idősebb Gál Tibor rakta le, az ő kísérletező kedvének köszönhetően telepítettek egy francia fajtát, a gamay noirt is a birtokra. A pince alapvetően a rozékra helyezi a hangsúlyt, minőségben is magasra téve a lécet.
 
„Odafigyelünk a szőlőre, hiszen a rozéknál ugyanúgy igaz, hogy csak a legjobb alapanyagból készülhet jó bor. A szüret után nem siettetjük a borászati folyamatokat, időt hagyunk a bornak. Ezzel például a felhasznált derítőszer mennyiségét is minimalizálni tudjuk, hiszen idővel a bor magától is letisztul. Emiatt a mi rozéink általában csak a szüretet követő tavasszal kerülnek forgalomba” – meséli a mátrai birtok borásza, Takács-Barta Anna.
 
„A részben hordós érlelésű gamay noir rozénk például többéves korában is élményt nyújt, van olyan éttermi partnerünk, aki most is a 2015-ös évjárattal dolgozik, annyira szereti. Általában tapasztalható egy kis idegenkedés az évjáratos rozékkal kapcsolatban, ezért úgy gondoltuk, hogy idén a Rosalia és a Gourmet fesztiválon is lehetőséget adunk, hogy három évjáratból is megkóstolhassák a borunkat.”

Fotó: Furmint Photo
 

Lecsó - vagy minek nevezzelek

Lecsó - vagy minek nevezzelek

Paradicsom, paprika, hagyma. A mesterhármasnak hamarosan itt a szezonja. Szárnyaikat bontogató kukták, kiforrott konyhatündérek, figyelem: itt a lehetőség, hogy olcsón és egyszerűen, valami nagyszerűt hozzunk létre!
Medvehagyma kisokos

Medvehagyma kisokos

Gyógyhatása és vitamintartalma egyaránt jól jön szervezetünknek a téli hónapok ínsége után. Van azonban néhány szabály, amit érdemes, illetve kötelező betartani.
Itt keresd a legjobb street food ételeket

Itt keresd a legjobb street food ételeket

Magyarország legnívósabb gasztronómiai kalauza, a Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz továbbra is listázza a street food helyeket. Érdekesen mutatja a fejlődést, hogy a bulinegyedtől...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: