Vegetáriánus lasagne

2014. március 12.

Hozzávalók:
50 dkg lasagne tészta
5 ek vaj
4 ek liszt
6 dl tej
0.5 tk szerecsendió
2 tk só
3 gerezd fokhagyma
1 csokor bazsalikom
3 ek fenyőmag
70 dkg zöldspárga
1 dl olívaolaj
8 dkg parmezán sajt
15 dkg pecorino sajt
1 db padlizsán
5 ek zsemlemorzsa

Vegetáriánus lasagne

Először besamel mártást készítünk a vajból, a lisztből, a tejből, és két teáskanál sóból és fél teáskanál őrölt szerecsendióból. Olvasszuk fel a vajat egy közepes szószkészítő edényben, majd adjuk hozzá a lisztet, keverjük simára vele, és addig főzzük, ameddig világosbarna színt nem kap, ez kb. 6-7 perc.

Mindeközben egy másik edényben melegítsük fel a tejet forrásig, majd öntsük hozzá csészénként a vajas liszthez folyamatos keverés mellett, míg sima nem lesz. Forraljuk fél percig, és ha elkészült, vegyük le az edényt a tűzről. Fűszerezzük sóval és szerecsendióval.

A második folyamat a pesto elkészítése, melynek tartalma: 3 gerezd fokhagyma, egy csokor friss bazsalikomlevél, 3 ek fenyőmag, egy csipetnyi só, 1 dl olívaolaj, 8 dkg reszelt parmezán (parmigiano-reggiano), 3 ek pecorino romano sajt, frissen reszelve. Dobjuk bele a fokhagymát a mixerbe, és aprítsuk fel, majd adjuk hozzá a bazsalikomot, a fenyőmagot és a sót, és dolgozzuk jól össze, míg apró nem lesz minden hozzávaló, közben folyamatosan adagoljuk hozzá az olívaolajat. Tegyük ki egy kisebb keverőtálba a masszát, és keverjük hozzá a reszelt sajtokat. Ez a pesto egy zárható edényben eláll hetekig a hűtőben, ha olívaolajat öntünk rá, úgy hogy ellepje.

200 fokra melegítsük elő a sütőt. Egy lábasban forraljunk fel 1,4 liter vizet 2 ek sóval. Közben készítsünk egy tálban jeges vizet. Tisztítsuk meg a spárgát, és dobjuk a lobogó vízbe egy percre, majd szűrőkanál vagy hosszú csipesz segítségével helyezzük át a jeges vízbe 30 másodpercre. A spárga főzővizét ne öntsük ki! Óvatosan vegyük ki a spárgát, szárítsuk le teljesen, vágjuk félbe, majd tegyük félre. Forrósítsunk olívaolajat egy 30 cm-es serpenyőben. Tegyük bele a vékonyra szelt padlizsánt, és pároljuk puhára, aranybarnára, ez kb. 5 perc. Szárítsuk le a szeleteket papírtörlőn, és tegyük félre.

Főzzük meg a lasagne szeleteket a spárga főzővizében 2 percig, kevesebb ideig, mint a csomagoláson olvasható utasítás mondja. Szárítsuk meg a lapokat, és tegyük félre. Készítsünk elő egy kb. 33x22 cm-es sütőtálat, kenjük ki vajjal vagy szórjuk be sütő spray-vel. Az aljára 4 lap lasagne, rá 6 db spárga, 3-4 szelet padlizsán és 3 ek besamel mártás jön. A következő sorban újból 4 lap lasagne, spárga és padlizsán, de pestoval kenjük meg. Ismételjük meg a folyamatot kétszer, hogy összesen 4 szint legyen. A tetejére 4 lap lasagne tésztát tegyünk, kenjük be a maradék besamel mártással, szórjuk meg az ugyancsak maradék reszelt sajttal és egy kevés prézlivel. Tegyük a tálat az előmelegített sütőbe 20-25 percre, míg bugyogni kezd a teteje, majd aranybarna nem lesz.

Forrás: Barilla

Diós-petrezselymes pesto

Diós-petrezselymes pesto

Hozzávalók: 20 dkg petrezselyem 12 dkg dió 3 dkg durvára reszelt parmezán 2 gerezd fokhagyma 2 dl olívaolaj só, bors
Pite spenóttal

Pite spenóttal

Hozzávalók: - a tésztához 50 dkg finomliszt só 1 ek sütőpor 1 dl olívaolaj 1 dl víz - a töltelékhez 1 kg spenót 2 db zöldhagyma 1 gerezd fokhagyma 25 dkg feta sajt 15 dkg reszelt sajt 2 db tojás 2 dl joghurt só, bors 1 ek zsemlemorzsa
Spenótos pesto

Spenótos pesto

Hozzávalók: 10 dkg bébi spenót 25 g fenyőmag 8 ek extra szűz olívaolaj 8 dkg reszelt parmezán 1-2 gerezd fokhagyma só, bors
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: