Virága, levele, szára – a levendula minden része felhasználható a konyhában

2018. június 5.

Pálinka, szörp, fröccs és sör – ezek is készíthetők levendula felhasználásával a már ismertebb levendulás csoki, fagyi és kekszek mellett. Virága, szára, levele is felhasználható más-más célokra a konyhában. Nyílik a levendula, használjuk ki a virág szezonját, nézzük mit hogyan készíthetünk el belőle házilag!

Virága, levele, szára – a levendula minden része felhasználható a konyhában

Hosszú szárral érdemes leszedni a levendulát

Egyre többen szüretelik a levendulát ilyenkor júniusban, ám sokan nem tudják miként is kell helyesen leszedni a növényt, ahhoz hogy azt a lehető legjobban hasznosíthassuk a konyhában. Hollán Éva, a Tihanyi Levendula Manufaktúra egyik tulajdonosa ebben segít most.

• A gasztronómia világában a növény virágát és a levelét is használják, mivel a levendula kiváló fűszernövény. (Az illóolaj készítéséhez viszont  a növény egész szárát használják. Aratás után a növény szára bekerül a lepárló üstökbe és vízgőz desztillációval kinyerik az illóolajat, mely elsősorban nyugtató, fertőtlenítő, gombaölő hatású.)

• A növényt még teljes elnyílás előtti állapotában érdemes leszedni, mert így a virága könnyen "lemorzsolható".

• Fontos az is, hogy hosszú szárral érdemes leszedni, mert azzal visszavágjuk a növényt is, és a szárról leszedhető a levele és a virága, mely hasznosítható a konyhában.

• Főzés és sütés felhasználása előtt a növényt érdemes leöblíteni.
A konyhában felhasznált levendula lehet friss és szárított is: a friss virágot lehet például tejhez vagy tejszínhez adni ízesítés céljából, úgy hogy abban áztatjuk, majd leszűrjük. A szárított virágot inkább sütemények tésztájába vagy díszítéshez használhatjuk.

 

Nyalóka, házi cukor, salátaöntet, a sor végtelen

Ha maradunk a konyhai felhasználásnál, akkor széles a paletta: számtalan ételt és italt készítenek levendula felhasználásával.

• lekvárt, zseléket készíthetünk belőle, de akár hozzápárosíthatjuk pl.: eper és a sárgabarack lekvárokhoz is

• szörpként a levendulának igazi frissítő hatása van

• szirupként a levendulából nyáron limonádé készíthető, de akár ízesíthető vele a kávé vagy meglocsolható az amerikai palacsinta is

• nagyszerű kisfröccs is készíthető vele, mely igazi nyári szomjoltó

• tökéletes az ízharmónia csokoládékba és bonbonokba főzve

• édességként gyerekek kedvence lehet a levendulás nyalóka ás a fagylalt

• virágából főzhetünk teát vagy gyógynövényes teák komponenseként hasznosíthatjuk

• süthetünk például linzeres kekszeket, melyeknek díszítése lehet a levendula

• főznek levendulás sört, de népszerűek a gyümölcspálinkák levendulakivonattal ízesítve

• salátaöntetként és ételízesítőként ínyencek is kipróbálhatják: a friss vagy szárított virágot jól zárható üvegbe tesszük és hozzáöntünk olívaolajat vagy almaecetet

• levendulás mézeskalács süthető, cukorszirupos dekorációval

• húsokhoz és halakhoz is remek párosítás vagy akár egy provence-i fűszerkeverék részeként, kifejezetten ajánlott mediterrán ragukhoz, vagy például mézes kacsamellhez

• szárítva, fűszerként rozmaringgal és kakukkfűvel jól harmonizál

• házi levenduláscukor készíthető, ha egy üveg porcukorba vagy kristálycukorba helyezünk egy szálat

Ha ételekhez használjuk a növényt, egyedi íze miatt első alkalommal érdemes kisebb, visszafogottabb mennyiséggel próbálkozni.  A jóból keveset, és így lesz tökéletes! Arra kell figyelni, hogy a levendulát nem érdemes hosszabb hőhatásnak kitenni, mert könnyen bekeseredhet.

És akkor jöjjön néhány kipróbált és bevált levendulás recept a Tihanyi Levendula Manufaktúra ajánlásával.

 

Egy különleges hűsítő aperitif

A levendula virágrészét vágjuk ollóval 2 cm-es darabokra majd tegyünk belőle 1-2 darabot egy jégkockatartó mélyedéseibe.
Öntsük fel prosecco-val és fagyasszuk meg.
Szervírozáskor hosszú poharakba öntsünk narancslét és tegyünk belőle 3-4 (vagy bármennyi) jégkockát!

 

A nyár kincsei egy zamatos frissítőben

Elkészítés: 10 perc
Adag: 4 személy
600 g görögdinnye
6 cl levendula szirup
4 cl muskotályos bor
200 gr eper
1 leveseskanál friss levendula virág

Vágjuk a dinnye húsát kockára, majd mixeljük a levendula sziruppal és a muskotályos borral.
Öntsük egy mély tálba és a szintén feldarabolt epret tegyük hozzá.
Szórjuk meg levendulavirággal, óvatosan keverjük össze és hűtsük le.
Szervírozáskor díszítsük friss vagy kandírozott levendulavirággal!

 

Levendulaszirup készítése

1 rész víz
2 rész cukor
1/4 csésze friss levendulavirág

Egy edényben melegíteni kezdjük a vizet majd hozzáadjuk a cukrot és folyamatosan kevergetjük míg elolvad. Ekkor beleszórjuk a levendula virágot és 2-3 percig lassan forraljuk.
Átszűrjük és üvegpalackban tároljuk felhasználásig.

 

A desszertek ízletesen ízléses dekorációja: kandírozott levendula

10-20 szál levendula
1 db tojás fehérjéje
1 ek víz
2 ek finom kristálycukor vagy porcukor

A tojásfehérjéhez öntjük a vizet és kissé felverjük.
A levendula szárát egy kis rész meghagyásával vágjuk le, így meg tudjuk fogni a kandírozáskor.
A virágot könnyedén mártsuk bele a tojásfehérjébe majd hagyjuk lecsepegni a felesleget.
Finoman hempergessük meg a cukorban majd tegyük rácsra vagy sütőpapírra és
napos helyen szárítgassuk 1-2 órán át, közben néhányszor szitálhatunk rá még cukrot.

Málna: az egészség édes íze

Málna: az egészség édes íze

A málna már az ókorban is ismert, majd a középkori kolostorkertek kedvelt gyógynövénye volt. Lássuk, mi mindenre jó ez a vidám, színes gyümölcs!
Finom, gömbölyű és egészséges!

Finom, gömbölyű és egészséges!

Színük a világos pirostól a szinte feketébe hajló bordóvörösig terjed. A korai cseresznye már május közepén megjelenhet. A gazdagabb ízvilágú fajtákra és a savanykás meggyre úgy mostanáig várni kellett.
Lesd el a legjobb séfek fogásait a Gourmet Fesztiválon!

Lesd el a legjobb séfek fogásait a Gourmet Fesztiválon!

Ezen a hétvégén az OTP Bank Gourmet Fesztivál ismét elhozza a Millenárisra az ország legjobb éttermeit, cukrászdáit, borászatait. Itt lesz a világ 10. legjobb étterme és Latin-Amerika...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód:
 
Hozzászólások (1)
Dinkainka 2018-06-05 11:46:44
Férfiaknak nem ajánlott a levendula, mert túlzottan nőiesek lesznek tőle, és az ágyban is csődöt mondanak! Női hormonként hat a levendula.