Vörösboros rizottó

2010. december 7.

Hozzávalók:
2 csésze vörösbor,
2 csésze tyúkhúsleves,
1 ek vaj,
1 ek extra szűz olívaolaj,
2 ek finomra vágott hagyma,
1 ½ csésze rizs,
só, bors,
1 csésze reszelt (parmezán) sajt

Vörösboros rizottóKülön edényben felforraljuk a bort és a levest. Vastag falú lábasban, olívaolajban közepes lángon felolvasztjuk a vajat, megdinszteljük benne a hagymát. Hozzáadjuk a rizst. Kis lángon pirítjuk, amíg a rizs átlátszóvá nem válik, és kezdi magába szívni a zsiradékot. Ekkor adjunk hozzá ½ csésze meleg bort, erősítsük a lángon egy kissé, és kevergetve főzzük, míg az összes bort magába szívja. Mérsékeljük a lángot közepesre, és fokozatosan, ½ csészénként kezdjük hozzáadagolni a bort. Amikor a rizs már magába szívta az adott boradagot, csorgassuk rá a következőt. Amikor már az összes bort hozzáadtuk a rizshez, ugyanúgy, részletekben öntsük rá a maradék levest is. Amikor a rizs már sima és krémszerű állagú, és jól ellepi a lé, de minden egyes rizsszem egy kissé kemény még a közepén, vegyük le a lábast a tűzről. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és adjunk hozzá ½ csésze reszelt sajtot. A lábast lefedve 5-7 percig hagyjuk pihenni a rizst. A maradék sajttal meghintve szervírozzuk.
Pezsgős, korianderes rizottó

Pezsgős, korianderes rizottó

Hozzávalók: 400g rizottórizs (Arborio, Carnaroli vagy Vialone Nano), 90g forgácsolt parmezán sajt, 60g vaj, 750 ml forró zöldségalaplé, 180 ml pezsgő vagy száraz fehér habzóbor, 1 finomra vágott hagyma, 2 ek finomra vágott koriander, só,...
Almás rizottó

Almás rizottó

Hozzávalók: 400g rizottórizs (Arborio, Carnaroli vagy Vialone Nano), 60g reszelt parmezán sajt, 1 l forró zöldségalaplé, 90 ml száraz fehérbor, 2 hámozott, kis kockákra vágott fanyar alma, 1 finomra vágott hagyma, 1 gerezd finomra vágott...
Fekete rizs

Fekete rizs

Hozzávalók: 40 dkg gömbölyű szemű rizs, 75 dkg friss tintahal, 2 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 nagy érett paradicsom, 1 hegyes erős paprika, 1 l halalaplé, 6 ek olívaolaj, só
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: