Nem csak a deka számít - itt a világ legpontosabb mérlege

2018. június 13. MTI

A Karlsruhei Technológiai Intézetben működő szerkezet a világ minden bizonnyal eddigi legpontosabb 'mérlege'. A legkönnyebb elemi részecske, a neutrínó tömegének meghatározásában segít. Az eszközt tizenöt évig építették, de a részletes eredményekre azonban még jó ideig várni kell.

Nem csak a deka számít - itt a világ legpontosabb mérlege

A szellemrészecskeként is emlegetett neutrínók mindenütt jelen vannak, például másodpercenként több milliárd hatol át belőlük az ember ujján. Fizikusok a világegyetem keletkezése történetének részletesebb megismerését remélik a részecskéről nyert információktól.

A kísérletben részt vevő tudósok szerint a mérleg munkába állítása nagy nap az univerzum számára, mert végre mérhetővé válik az egyik fő alkotóeleme.

A projektben hét ország húsz intézményének hozzávetőleg kétszáz kutatója vesz részt. A Katrin kísérletben tríciumot használnak, ez bomlik szét. A 60 millió euróból – közel 20 milliárd forintnak megfelelő összeg – épült szerkezet rendkívüli méretekkel bír: vákuumtartályának átmérője mintegy 10 méter, súlya 200 tonna, és olyan alacsony benne a nyomás, mint a Holdon.

A tudósok hozzávetőleg öt év működés után számítanak igazán pontos eredményekre. A neutrínók tömegének meghatározása a kiemelkedő jelentőségű alapkutatások közé tartozik. Azzal kapcsolatban, hogy milyen következtetéseket lehet levonni majd az eredményekből, egyelőre csak találgatni lehet.

Elindult az asztalfoglalás a XV. Országos Étterem Hétre

Elindult az asztalfoglalás a XV. Országos Étterem Hétre

Elindult az előzetes regisztráció a jubileumi, XV. Országos Étterem Hét rendezvényre a www.etteremhet.hu oldalon. Az előzetes asztalfoglalások után a résztvevő éttermek október 8. és...
Magyar kockások is szárnyra kapnak Bostonban

Magyar kockások is szárnyra kapnak Bostonban

Szeptember 22-én a világ legjobb kockásai találkoznak Bostonban, hogy az első Red Bull Rubik-kocka világbajnokságon csapjanak össze. A 12 országból érkező, több mint 50 játékos a bajnoki...
Kis kütyü mentheti meg az allergiások életét

Kis kütyü mentheti meg az allergiások életét

A Nima élelmiszer-biztonsági érzékelője valójában olyan, mint egy műanyag, háromszög alakú mérőszalag; annyi különséggel, hogy a tesztcsíkján nem centiméter-barázdák sorakoznak, hanem...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: