Nem csak a deka számít - itt a világ legpontosabb mérlege

2018. június 13. MTI

A Karlsruhei Technológiai Intézetben működő szerkezet a világ minden bizonnyal eddigi legpontosabb 'mérlege'. A legkönnyebb elemi részecske, a neutrínó tömegének meghatározásában segít. Az eszközt tizenöt évig építették, de a részletes eredményekre azonban még jó ideig várni kell.

Nem csak a deka számít - itt a világ legpontosabb mérlege

A szellemrészecskeként is emlegetett neutrínók mindenütt jelen vannak, például másodpercenként több milliárd hatol át belőlük az ember ujján. Fizikusok a világegyetem keletkezése történetének részletesebb megismerését remélik a részecskéről nyert információktól.

A kísérletben részt vevő tudósok szerint a mérleg munkába állítása nagy nap az univerzum számára, mert végre mérhetővé válik az egyik fő alkotóeleme.

A projektben hét ország húsz intézményének hozzávetőleg kétszáz kutatója vesz részt. A Katrin kísérletben tríciumot használnak, ez bomlik szét. A 60 millió euróból – közel 20 milliárd forintnak megfelelő összeg – épült szerkezet rendkívüli méretekkel bír: vákuumtartályának átmérője mintegy 10 méter, súlya 200 tonna, és olyan alacsony benne a nyomás, mint a Holdon.

A tudósok hozzávetőleg öt év működés után számítanak igazán pontos eredményekre. A neutrínók tömegének meghatározása a kiemelkedő jelentőségű alapkutatások közé tartozik. Azzal kapcsolatban, hogy milyen következtetéseket lehet levonni majd az eredményekből, egyelőre csak találgatni lehet.

Mégis maradhat a moziban Kevin Spacey filmje

Mégis maradhat a moziban Kevin Spacey filmje

Új Kevin Spacey-film érkezik a mozikba idén nyáron, ami váratlan lépésnek számít azután, hogy a szexuális zaklatással vádolt színészt a közelmúltban kivágták A világ összes pénze című...
Készül a Mihael Jackson musical

Készül a Mihael Jackson musical

Michael Jackson életéről szóló musical érkezik a Broadway-re. A pop királyának hagyatékkezelője és a Columbia Live Stage jelentette be, hogy zenés darab készül a 2009-ben elhunyt híresség életéről. A musical várhatóan 2020-ban debütál a Broadway színpadán.
Tarolt a Fekete Párduc és a Stranger Things a 2018-as MTV Movie & TV Awardson

Tarolt a Fekete Párduc és a Stranger Things a 2018-as MTV Movie & TV Awardson

Az elmúlt év legjobb színészi alakításait, történeteit és pillanatait díjazták a 2018-as MTV Movie & TV Awardson hétfő este. A díj szervezői idén sem választották szét nemek szerint...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: