Szomorúan néz a kutyád? Manipulál...

2017. november 10. MTI

Brit kutatók eredményei szerint a kutyák célzottan használják kommunikációs célokra a mimikájukat.

Szomorúan néz a kutyád? Manipulál...

A Scientific Reports szaklap aktuális számában megjelent tanulmány elkészítéséhez Juliane Kaminski, a Porthmouth-i Egyetem biológusa és csapata 24, különböző fajtájú családi kutyával dolgozott együtt.

Szinte minden gerinces állatnak vannak arckifejezései. Eddig elsősorban abból indultak ki a kutatók, hogy az állati mimika – függetlenül attól, hogy gyakran mennyire kifejező – egy érzelmi állapot önkéntelen kifejeződése, nem tudatos kommunikációs próbálkozás. Csupán az emberszabásúaknál, például az orangutánoknál figyelték meg, hogy mimikájukat befolyásolta a közönség jelenléte.

Kaminski és csapata azt vizsgálta, a kutyák mimikájára hatással van-e az ember figyelme. A nagyra nyílt szemű, felhúzott szemöldökű, „bánatoskutya-tekintet” célzott alkalmazása az ember és kutya együttélésének evolúciós eredménye lehet. A vizsgálatok során négy különböző helyzettel szembesítették a kutyákat: jutalomfalattal a kezében és anélkül fordult feléjük egy-egy ember, valamint jutalomfalattal vagy anélkül fordított nekik hátat. Mind a négy helyzetben lefilmezték az állatok mimikáját.

Az eredmények szerint a kutyák lényegesen több mimikai mozgást végeztek, ha az ember feléjük fordult. A jutalomfalat meglepő módon semmilyen szerepet nem játszott ebben. „Kiindulhatunk tehát abból, hogy a kutyák arckifejezése a közönség figyelmétől függ, nem pedig attól, hogy az állat izgatott-e vagy sem” – fejtette ki Kaminski.

A kutatók következtetése szerint a mimika aktív kommunikációs eszköz, nem csak egyszerű érzelmi megnyilvánulás. A szakértők viszont hangsúlyozzák, hogy a megfigyelések ellenére nem mondható ki teljes bizonyossággal, a kutyák valóban megértik-e a velük szemben álló egyén perspektíváját. Az is lehetséges, hogy csak tanult viselkedésről van szó.

Magyarország legjobb étterme továbbra is a Costes

Magyarország legjobb étterme továbbra is a Costes

Átadták a legjobb éttermeknek járó elismeréseket a 2018-as Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán
Már most foglalj asztalt, mielőtt elfogy - hamarosan indul a XIV. Országos Étterem Hét

Már most foglalj asztalt, mielőtt elfogy - hamarosan indul a XIV. Országos Étterem Hét

Az Országos Étterem Hét már 8. éve kerül megrendezésre a gasztronómiát kedvelők számára. A 3.300 forinttól kezdődő 3 fogásos menüsorokat idén tavasszal március 5-11. között kóstolhatják...
Ott vagyok otthon, ahol van Wi-Fi?

Ott vagyok otthon, ahol van Wi-Fi?

Szoktál csatlakozni nyilvános WiFi-hez, vagy inkább a mobilinternetet választod? Privát adatokat is megtekintesz ismeretlen hálózaton? Hogyan gondoskodsz otthoni internet-hozzáférésed biztonságáról? Többek között ezeket a témákat is vizsgálja az Invitel...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: