Új példányt találtak az amerikai függetlenségi nyilatkozatból

2018. július 6. MTI

Amerikai és brit kutatók az amerikai függetlenségi nyilatkozat pergamenre írt két példányának egyikeként azonosították azt a dokumentumot, amelyre múlt év áprilisában bukkantak a nyugat-sussexi anyakönyvi hivatalban.

Új példányt találtak az amerikai függetlenségi nyilatkozatból

Az Egyesült Államok 1776. július 4-én kiáltotta ki függetlenségét a brit birodalomtól. A függetlenségi nyilatkozatnak csupán két pergamenre írt példánya maradt fenn, az egyiket, az eredeti példányt a washingtoni Nemzeti Archívumban őrzik. A másik a chichesteri archívumban megtalált példány, amelyet több mint ötven éve gondosan összehajtogatva őriztek az intézmény irattárában, nem tudván, hogy mekkora értékkel bír.

Az intézmény 1956-ban, egy helyi férfitől kapta a dokumentumot, aki a richmondi herceget képviselő ügyvédi irodának dolgozott.

A sussexi nyilatkozatnak nevezett dokumentum Charles Lennox-é, Richmond harmadik hercegéé lehetett, akit radikális hercegként ismertek a függetlenségi háborúban, mivel az amerikaiakat támogatta. A pergamantekercs azonban amerikai, valószínűleg New Yorkban vagy Philadelphiában készítették.

A dokumentum érdekessége, hogy a sussexi változatban az aláírók nevei nem az államok szerinti bontásban szerepelnek, ebben különbözik az eredeti irattól.

A harvardi szakemberek szerint a szokatlan felsorolás tükrözi James Wilsonnak, a kongresszus pennsylvaniai jelöltjének álláspontját, aki szerint a nyilatkozat nem a szövetségi államok, hanem az egységes nemzeti akaratukat kinyilvánító emberek dokumentuma.

Wilson egyike volt annak a hat embernek, akik mind a nyilatkozatot, mind az Egyesült Államok alkotmányát aláírták. Befolyása jóval nagyobb volt az amerikai történelem alakulására, mint korábban vélték.

58 millió fiókot függesztett fel a Twitter

58 millió fiókot függesztett fel a Twitter

A felhasználói fiókokat 2017 utolsó negyedévében az álhírek elleni küzdelem jegyében függesztette fel - derült ki a The Associated Press hírügynökség birtokába jutott adatokból.
Újra koncertezik a Take That

Újra koncertezik a Take That

A zenekar 30. évfordulójára nemcsak koncertsorozattal, de egy új albummal is megörvendezteti a rajongókat.
Megjelent a legjobban keresők listája

Megjelent a legjobban keresők listája

George Clooneynak nagyobb volt a bevétele az elmúlt évben, mint bármely más színésznek valaha egy év alatt. A Forbes legjobban kereső hírességeinek listáján a második helyet megszerző Clooneyt a bokszoló Floyd Mayweathernek sikerült megelőznie.
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: