Vizsgálták Rubint Réka oldalát

2017. december 5.

Kasza Tibi ügye után újabb, a neten sokak által követett, úgynevezett influencer/véleményvezér, Rubint Réka közösségi oldalain megjelenő termékeknél vizsgálta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül-e megjelenésük az oldalakon. A két forgalmazó cég végül kötelezettséget vállalt rá, hogy megváltoztatja marketinggyakorlatát, a GVH így nem állapított meg jogsértést.

Vizsgálták Rubint Réka oldalát

A Kreatív Online írása szerint a Gazdasági Versenyhivatal szerint a Rubint Réka Facebook- és Instagram-oldalán 2015. február 1-jétől megjelenő, a The Body Shop termékeit, szolgáltatásait és a márkát népszerűsítő tartalmak és bejegyzések forgalmazója, az Avanzo-Trade fizetett, vagy egyéb ellenszolgáltatást nyújtott azért, hogy termékei az oldalakon megjelenjenek, ez azonban az egyes posztok láttán valószínűsíthetően nem volt egyértelmű a fogyasztók számára.

A GVH is felismerte, hogy a fogyasztók széles köre követi a közösségi médiában a celebeket, a hirdetők számára pedig egyre népszerűbb a véleményvezérek, influencerek közreműködésével folytatott marketing. A hivatal szerint nem tekinthető független véleménynek vagy semleges tartalomnak az olyan poszt, amelynek közzétételében gazdaságilag is közvetlenül érdekelt a közzétevő, legyen ez egy kifizetett összeg, keretszerződés, ajándékba adott termék vagy szolgáltatás, osztalék, jutalék, egyéb bevétel.

A közösségi médiában megjelenő, különböző stílusú, formájú és tartalmú posztok között sok esetben úgy jelennek meg fizetett vagy egyéb módon támogatott, nem független tartalmak, hogy egyáltalán nincs utalás arra, vagy nem egyértelmű, hogy reklámról van szó – hívja fel a figyelmet a GVH.

Ahogy a múltkori hasonló esetnél, Kasza Tibor és a Telekom kapcsán tette, a hivatal most is arra jutott, hogy bár számos versenyfelügyeleti eljárás lenne indítható az ügyekben, ennél hatékonyabban védhető a közérdek a piaci szereplőknek iránymutatást nyújtó kötelezettségvállalással. Legalábbis rövid távon - írták.

A mostani ügyben vizsgált posztokat a GVH végül nem minősítette (éppen a kötelezettségvállalásokra figyelemmel), de megerősítette, hogy akkor tekinthető jogszerűnek egy magánszemély közösségi oldalán írt posztjainak sorában megjelenő fizetett tartalom, ha abban egyértelműen, közérthetően, hangsúlyosan jelenik meg, hogy az nem egy független, semleges vélemény vagy ajánlás, hanem ellenszolgáltatás vagy egyéb közvetlen gazdasági érdek (is) áll mögötte.

Cimkék: internet
Denevérek tartanak rettegésben egy várost

Denevérek tartanak rettegésben egy várost

A nagy testű, denevérek rendjébe tartozó repülőkutyák múlt héten özönlöttek be az ausztráliai Charters Towers-be.
Adagolják már a Soundot

Adagolják már a Soundot

A Balaton Sound történetének legerősebb felhozatalát ígéri már a szervezők első bejelentése is. A most nyilvánosságot kapott nevek közt ott van a Nagyszínpad teljes headliner sora, így a Chainsmokers, David Guetta, Dimitri Vegas & Like Mike, Martin Garrix...
Boldogtalan Jamie Oliver

Boldogtalan Jamie Oliver

A siker sokszor magányos dolog, még egy olyan világhírű férfi számára is, akit odahaza egy támogató és megértő feleség és öt gyönyörű gyermek vár.
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: