18+: Szexuális őrületek az ókorból

2018. február 28.

Régen az emberek erkölcsösebbek voltak, a fiatalok tisztelettudóbbak, és nem uralt mindent a szex – halljuk úton-útfélen. Pedig az emberi természet nem változik...

18+: Szexuális őrületek az ókorból

A szexualitás mindig is fontos szerepet játszott az emberiség történetében. Miként azt történelmi példák és különböző mítoszok is mutatják, eleink nem riadtak vissza a legextrémebb dolgoktól sem. A Szeretlek Magyarország összeállítása.

1. Nők és állatok

Jól ismerjük a krétai Minotaurusz, a bikafejű szörny legendáját. A római Apuleius egy szamárrá változtatott férfi készül nemi aktusra egy nővel. Az állatokkal való közösülés azonban nemcsak a mesék birodalmában létezett az ókorban, hanem része volt a római arénák szörnyű látványosságainak. Nem volt ritka ugyanis, hogy állatok erőszakoltak halálra nőket a vérszomjas közönség nagy örömére. Martialis római költő örökítette meg a Colosseum megnyitó játékait, ahol a gladiátor-küzdelmek és a feláldozott állatok mellett egy nőt bikával hágattak meg. Az ókori poéta utal egy bizonyos Carpophorusra is, akinek feladata volt, hogy nők megerőszakolására tanítson be állatokat.

2. Fiúk vonzereje érett férfiakra

Ha manapság azt mondják egy ismert személyről, hogy nem tud ellenállni a saját neméből való ifjaknak, joggal háborodunk fel. Platón leírta, hogy Szókratész szívesen forgolódott meztelen ifjak körül, velük aludt, ölelte őket. Kortársainak azonban valószínűleg a szeme se rebbent. A Kr.e. 5. századi Athénban ugyanis teljesen természetesnek tartották, hogy ha érett férfiak fiúkhoz vonzódtak. Számos irodalmi és művészeti emlék bizonyítja ezt a gyakorlatot, főleg a magasabb társadalmi rétegekben.

3. Bordélyházak a Római Birodalomban

A legtöbb társadalomban a prostitúció, ha nem is tiltotta törvény, szégyellni való volt. Nem így a rómaiaknál. A Pompeii-ben feltárt Lupinarium éles bizonyítéka annak, hogy a bordélyház nem egy rejtett épület volt valami sötét mellékutcában, hanem büszkén hirdette, hogy a betérők milyen szolgáltatásra számíthatnak. Feliratok tájékoztatják a vendégeket, hogy mit várhatnak a kínálatban szereplő hölgyektől, bent pedig számos festmény igazította el azokat, akik nem tudtak olvasni, vagy szegényesebb fantáziával áldotta őket meg a sors.

Babilónban, legalábbis a nagy történetíró Hérodotosz szerint, örömlánynak lenni egyfajta szent kötelesség volt. A görög-perzsa háborúk krónikása leírja, hogy minden babilóni nőnek életében egyszer el kellett mennie Istár, a szerelem istennőjének templomába és ott, egyfajta vallásos rítusként űzni mesterségét. E szolgálat idején bárkinek a közeledését el kellett fogadniuk, aki pénzt adott nekik. Egyes kutatók vitatják Hérodotosz állítását, abban viszont többségük egyetért, hogy egyes nőknek isten szolgálata és a férfiak pénzért való kiszolgálása egyre megy…

4. Ősi szex-játékszerek

2005-ben külöleges leletre bukkantak Németországban a régészek: egy kb 25 cm-s kemény eszköz meredezett ki a földből. Egy 26 ezer éves fallosz volt, amely a kutatók szerint minden idők legrégibb műnemiszerve lehetett. De nem ez volt az egyetlen, ami e műfajban a régmúltból előkerült. A legkülönbözőbb fajtájú és anyagú életnagyságú műpéniszeket fedezték már fel, ami arra utal, hogy őseink sem mentek a szomszédba egy kis fantáziáért a behatoló eszközök terén. A görögök sem titkolták e szex-játékszerek használatát, látható ez számos vázára festett képen. Arisztophanész ma is kedvelt vígjátékában, a Lüzisztrátéban a görög nők részben azért lépnek szex-sztrájkba a háborúskodás befejezése érdekében, mert a hadiállapot miatt megszűnt a műfallosz-kereskedelem.

5. Egyiptom vérfertőző istenei

A királyi családok évezredeken át úgy próbálták megőrizni vérvonalukat, hogy szűk körben házasodtak, ami gyakran járt katasztrofális genetikai következményekkel. Az óegyiptomi fáraóknál, akiket földi isteneknek tartottak, nem volt ritka, hogy édestestvérek keltek egybe. Pontosan úgy tettek, ahogyan az „igazi” istenek: Ozirisz és Izisz volt az egyiptomi mitológia leghíresebb testvér-házaspárja. Amikor Oziriszt fivére, Széth megölte és feldarabolta, Izisz elhatározta, hogy összegyűjti testének minden darabját. Csak a péniszét nem találta meg, mert azt megette egy krokodil. Attól kezdve, hogy egy isten pénisze került a Nílusba, a folyó rendkívül termékeny lett és életet hozott Egyiptom földjének. Izisz pedig agyagból formázott egy új nemi szerve testvérférjének és életet lehelt belé. Ez az első történelmi nyoma az orális szexnek.

Cimkék: szex
Flörtölnél? Ide menj!

Flörtölnél? Ide menj!

Egy kutatás a szinglik nyaralási szokásait vizsgálta. Ebből kiderült, hogy a sztereotípiával ellentétben a legtöbb egyedülálló nem a strandon vagy a szórakozóhelyeken, hanem a természetben tölti a nyaralását és itt is ismerkedik a legszívesebben.
10 ok, amiért a szinglik többsége nem talál párt

10 ok, amiért a szinglik többsége nem talál párt

Akár a régóta tartó magánytól szenved valaki, akár a sokadik elbaltázott kapcsolaton van túl, ugyanúgy érvényes a felvetés, hogy vajon miért marad benne valaki ugyanabban az ördögi...
12 titok, amit egy férfi sosem vallana be

12 titok, amit egy férfi sosem vallana be

Vannak ki nem mondott dolgok, amelyeket mégis sejtünk, tudunk. De vannak olyan titkok, amelyeket nem hogy nekünk nem mondanak el a férfiak, de még egymás közt sem szívesen beszélik...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: