A valódi szexben a fájdalom is valódi

2013. július 3.

A szürke ötven árnyalata című trilógia, illetve annak BDSM világa sokak fantáziáját elindította. Vajon a lelkünk mélyén mind vágyunk a fegyelmezésre?

A valódi szexben a fájdalom is valódi

Mit mond a pszichológia?

A fantáziában és az erotikában ugyanis van valami közös - ez pedig a képzelet, és annak hatalma. A téma érdekes, és első kíváncsiságunkat már az olvasás kielégíti. Vagyis belecsöppenünk egy világba anélkül,hogy valóban ki kellene próbálnunk azt. A regény ráadásul elég szoftos, igazán kemény részletek nincsenek, és több benne a rózsaszín romantika, mint a BDSM. Igaz, a regény írója, E.L. James is elismeri: úgy akarta megtörni a tabukat és felkelteni az olvasók kíváncsiságát, hogy közben nem túl sokkoló, vagyis befogadható marad. Ez lett - ahogyan a könyveket hívják - a mami pornó.

Herceg, fehér bilinccsel

A történet, ahogy kell, egy mese, csak éppen a nemi szervek és szerepek mentén. Közhelyes szerelmes regény: meg tudjuk-e változtatni a másikat, vagy el kell fogadnunk olyannak, amilyen - és úgy szeretni. Unalmas karakterek: egy gazdag ember, akinek mindene megvan, és egy kicsit szerencsétlen fiatal lány. Ám Christian Grey mágis különbözik a lányregények hercegétől. Mert ugyan szereti például a jó ételket és a jó sportokat, gondozza a virágokat, törődik a harmadik világgal - a bilincsek és fenekelések rabja...

BDSM

Egyre többet beszélünk róla, amelyben a regénytrilógiának vitathatatlan a szerepe. De miről is szól? Valaki fájdalmat akar okozni a másiknak - mert úgy dönt. Valaki más pedig ezt elviseli, befogadja - mert az előző valaki úgy döntött. De ki viseli ezt el?!

- A sok stressz, nyomás és flusztráltság levezethető a hálószobában - mondják szakértők. - És ha valakinek a kínzás a szenvedélye, akkor azt kell levezetnie. Az igazi öröm viszont az, amikor a kínzásnak vége: az elengedés. Mindkét fél számára.

Ne otthon!

A könyvnek, és az azóta megjelent kismillió hasonlónak azonban van valódi kockázata is. Sokan kedvet kapnak ugyanis ahhoz, hogy a gyakorlatban is kipróbálják az olvasottakat.

- A társadalom sajnos könnyen befolyásolható a téma pedig divatos - folytatja a szakértő. - Viszont egy könyv alapján nekilátni inkább okoz csalódást, mint valódi élvezetet. Arról nem is beszélve, hogy sokan elfelejtik: a valódi szexben a fájdalom is valódi.

Trendi az erotikus irodalom?

Most éppen ez: ezt olvassa mindenki, mindenhol. A metrón, a villamoson. Egy kávézóban, várakozás közben. Pedig nem kellene... - Az intim életünket, világunkat ne tegyük nyilvánossá, mert az nem egészséges - mondja a szakértő. - A szexualitás továbbra is magánügy.

Ajánljuk még:

- 18+: Meglepő és mocskos fétisek

- 18+: Szigorúan titkos női fantáziák

Cimkék: párkapcsolat, szex
Szerelem hétből hét napig

Szerelem hétből hét napig

Gondolkozzunk el azon, egyáltalán miért tennénk bármit is a párunkért? Mit is nyerünk azzal, ha hajlandók vagyunk erőfeszítéseket tenni és napi szinten foglalkozunk a viszonyunk erősítésével?
8 hiba, amit a párkapcsolatod első hónapjában elkövethetsz

8 hiba, amit a párkapcsolatod első hónapjában elkövethetsz

Minden párkapcsolatban általában a kezdeti szakasz a legizgalmasabb időszak. Az első hónapban érzett heves érzelmek miatt hajlamosak vagyunk elhamarkodni dolgokat és olyan hibákat elkövetni,...
Top 10: hiba a párkeresésben

Top 10: hiba a párkeresésben

Magyarországon évente sok százezer egyedülálló regisztrál különböző társkereső oldalakra, hogy megtalálja a párját. Vannak azonban tipikus hibák, amik pont hogy megnehezítik a szerelem megtalálását.
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: