Kell-e együtt (is) aludni...?

2018. április 25.

Az ágyunk: elsődleges intim terünk, amely biztonságot nyújt, és egyik fontos biológiai szükségletünket szolgálja ki. A kapcsolatban élők majd' 30%-a szívesebben tölti párja nélkül az éjszakát – a nőket ugyanis jobban zavarják párjuk alvási szokásai, mint a férfiakat…

Kell-e együtt (is) aludni...?

Egyedül, vagy párjával alszik szívesebben? Az alvás mellett, milyen más tevékenységekben kap főszerepet az ágya? Melyek azok a tényezők, amelyek fontosak a jóleső, pihentető alváshoz? Hogyan szeretnek aludni és általában mi zavarja a férfiakat és nőket az pihenésben? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a nemrégiben Lenor kutatása, amelynek legérdekesebb eredményeit dr. Almási Kitti, pszichológus véleményezte.

Tízből három párkapcsolatban élő nő inkább egyedül alszik

- Az eredmények azt mutatják, hogy a résztvevők kicsit több mint fele párjával alszik, ám ha külön nézzük a párkapcsolatban élőket, látjuk, hogy 29% leginkább egyedül alszik. Az egyedül alvók visszatérő problémák miatt döntenek úgy, hogy különvonulnak: a kutatásban a leggyakrabban említett tényezők az eltérő tévénézési szokások (sokáig nézi az egyik fél a TV-t vagy le kell halkítani, hogy ne zavarják a másikat) valamint a horkolás – emelte ki dr. Almási Kitti.

Hozzátéve, hogy párterápiás tapasztalatok azt mutatják, a fent említett okok mellett az intimitás elkerülése is nagyon gyakori szempont, ami miatt - különösen a nők - az egyedül alvást preferálják. A testkontaktus kerülése az életkor növekedésével gyakoribbá válik, erre utalnak azon adatok is, miszerint egymás kezét is ritkábban fogják az emberek idősebb korban az ágyban (a kor előre haladtával 25%-ról 12%-ra csökkent).

Az ágyban töltött idő nem csak az alvásra terjed ki: mára már az intim együttlétek mellett tévénézésre, olvasásra, számítógépezésre, étkezésre is használják az ágyat az emberek, így különösen fontos, hogy milyen a fekvőhely. A kutatásból az is kiderült, hogy az alvás ideális feltétele az emberek legtöbbje szerint a kényelmes ágy, az ideális hőmérséklet, és a friss ágynemű.

- Találkoztam már olyan esettel, ahol éppen a tisztasággal/illatokkal kapcsolatos eltérő szemlélet miatt távolodott el valaki a társától – mondja a pszichológus.

Ki szexi az ágyban?

Dr. Almási Kitti szerint az éjszakai viselet választása szintén érdekes az egyes korcsoportokban. Eszerint a szexi hálóruhát az 55 év feletti nők körében többen részesítik előnyben, míg a meleg pizsama a 36-55 éves csoportban a legkedveltebb választás, meztelenül pedig a 18-35 éves korosztály képviselői alszanak a legszívesebben.

Meglepő az is, hogy a nők csaknem fele szinte kortól függetlenül nem tartja fontosnak, hogy szexi legyen az ágyban: "a pizsama, hálóing kiválasztásánál figyelembe veszi, hogy vonzó/szexi legyen a párjának?" kérdésre, a válaszadók 49-50%-a adott nemleges választ, megjegyezve, hogy párjuk nem is várja el tőlük, hogy vonzók legyenek…

Ajánljuk még:

- Egyre több a magányos ember

- Beszélj az ágyban!

Cimkék: alvászavar, lelki egészség, párkapcsolat
Ilyen a tökéletes lánykérés - szerintetek

Ilyen a tökéletes lánykérés - szerintetek

Lehet bármikor, csak négyszemközt, romantikus módon, térden állva történjen és legyen meglepetés. Ilyen a tökéletes lánykérés a magyarok többsége szerint...
5 tuti randi tipp

5 tuti randi tipp

Nem az ismerkedés az igazán nehéz napjainkban, hiszen az internetnek köszönhetően ez egyre egyszerűbb, hanem a sikeres randi, ami után mindkét fél úgy érzi, hogy újra találkozniuk kell. De hogyan érjük el, hogy legyen második, harmadik, sokadik találkozó?
5 típus, aki nagyobb eséllyel lép félre a tudomány szerint

5 típus, aki nagyobb eséllyel lép félre a tudomány szerint

Sokszor egyértelmű jele van annak, hogy a párunk megcsal minket. A megváltozott szokások, gyanús titkolózás, a telefon elrejtése mind elülteti bennünk a gondolatot, hogy a párunk titkol...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: