Kell-e együtt (is) aludni...?

2018. április 25.

Az ágyunk: elsődleges intim terünk, amely biztonságot nyújt, és egyik fontos biológiai szükségletünket szolgálja ki. A kapcsolatban élők majd' 30%-a szívesebben tölti párja nélkül az éjszakát – a nőket ugyanis jobban zavarják párjuk alvási szokásai, mint a férfiakat…

Kell-e együtt (is) aludni...?

Egyedül, vagy párjával alszik szívesebben? Az alvás mellett, milyen más tevékenységekben kap főszerepet az ágya? Melyek azok a tényezők, amelyek fontosak a jóleső, pihentető alváshoz? Hogyan szeretnek aludni és általában mi zavarja a férfiakat és nőket az pihenésben? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a nemrégiben Lenor kutatása, amelynek legérdekesebb eredményeit dr. Almási Kitti, pszichológus véleményezte.

Tízből három párkapcsolatban élő nő inkább egyedül alszik

- Az eredmények azt mutatják, hogy a résztvevők kicsit több mint fele párjával alszik, ám ha külön nézzük a párkapcsolatban élőket, látjuk, hogy 29% leginkább egyedül alszik. Az egyedül alvók visszatérő problémák miatt döntenek úgy, hogy különvonulnak: a kutatásban a leggyakrabban említett tényezők az eltérő tévénézési szokások (sokáig nézi az egyik fél a TV-t vagy le kell halkítani, hogy ne zavarják a másikat) valamint a horkolás – emelte ki dr. Almási Kitti.

Hozzátéve, hogy párterápiás tapasztalatok azt mutatják, a fent említett okok mellett az intimitás elkerülése is nagyon gyakori szempont, ami miatt - különösen a nők - az egyedül alvást preferálják. A testkontaktus kerülése az életkor növekedésével gyakoribbá válik, erre utalnak azon adatok is, miszerint egymás kezét is ritkábban fogják az emberek idősebb korban az ágyban (a kor előre haladtával 25%-ról 12%-ra csökkent).

Az ágyban töltött idő nem csak az alvásra terjed ki: mára már az intim együttlétek mellett tévénézésre, olvasásra, számítógépezésre, étkezésre is használják az ágyat az emberek, így különösen fontos, hogy milyen a fekvőhely. A kutatásból az is kiderült, hogy az alvás ideális feltétele az emberek legtöbbje szerint a kényelmes ágy, az ideális hőmérséklet, és a friss ágynemű.

- Találkoztam már olyan esettel, ahol éppen a tisztasággal/illatokkal kapcsolatos eltérő szemlélet miatt távolodott el valaki a társától – mondja a pszichológus.

Ki szexi az ágyban?

Dr. Almási Kitti szerint az éjszakai viselet választása szintén érdekes az egyes korcsoportokban. Eszerint a szexi hálóruhát az 55 év feletti nők körében többen részesítik előnyben, míg a meleg pizsama a 36-55 éves csoportban a legkedveltebb választás, meztelenül pedig a 18-35 éves korosztály képviselői alszanak a legszívesebben.

Meglepő az is, hogy a nők csaknem fele szinte kortól függetlenül nem tartja fontosnak, hogy szexi legyen az ágyban: "a pizsama, hálóing kiválasztásánál figyelembe veszi, hogy vonzó/szexi legyen a párjának?" kérdésre, a válaszadók 49-50%-a adott nemleges választ, megjegyezve, hogy párjuk nem is várja el tőlük, hogy vonzók legyenek…

Ajánljuk még:

- Egyre több a magányos ember

- Beszélj az ágyban!

Cimkék: alvászavar, lelki egészség, párkapcsolat
Flörtölnél? Ide menj!

Flörtölnél? Ide menj!

Egy kutatás a szinglik nyaralási szokásait vizsgálta. Ebből kiderült, hogy a sztereotípiával ellentétben a legtöbb egyedülálló nem a strandon vagy a szórakozóhelyeken, hanem a természetben tölti a nyaralását és itt is ismerkedik a legszívesebben.
10 ok, amiért a szinglik többsége nem talál párt

10 ok, amiért a szinglik többsége nem talál párt

Akár a régóta tartó magánytól szenved valaki, akár a sokadik elbaltázott kapcsolaton van túl, ugyanúgy érvényes a felvetés, hogy vajon miért marad benne valaki ugyanabban az ördögi...
12 titok, amit egy férfi sosem vallana be

12 titok, amit egy férfi sosem vallana be

Vannak ki nem mondott dolgok, amelyeket mégis sejtünk, tudunk. De vannak olyan titkok, amelyeket nem hogy nekünk nem mondanak el a férfiak, de még egymás közt sem szívesen beszélik...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: