Szex és terhesség: 5 titok

2017. április 4.

Rajta vagytok éjjel nappal mégsem sikerül teherbe esned? Jani White felfedi, mit csinál a legtöbb pár rosszul az ágyban, amikor teherbe esésről van szó, és mit kellene tenniük helyette.

Szex és terhesség: 5 titok

Jani White a termékenység és szexualitás szakértője a The Fertile Fizz (A termékeny buborék/pezsgés) című könyv szerzője mindent elmagyaráz, amit tudnod kell. Az Angels by Baci írása.

1. Kevesebb fókusz legyen a peteérésen és több a felvezetésen

Valószínűleg a legnagyobb hiba, amit a „próbálunk teherbe esni” (TTC trying to concieve) párok elkövethetnek, hogy túl nagy figyelmet szentelnek az ovulációs napoknak. Persze ezek nagyon fontosak, sőt létfontosságúak, DE legalább olyan fontos, hogy megfelelő energiát gyűjts az ovuláció előtti napokban, mint az hogy elkapd azokat az alkalmakat, amikor a hormonjaid a csúcson vannak és képesek boldog mosolyt csalni az arcodra a terhességi teszt felett.

"Ha növelni akarjuk a teherbe esési képességünket, figyelmet kell helyeznünk a szexuális energiánk megnövelésére is."

Az az energia, ami csábítja a fogamzásra való fogékonyságot rögtön a menstruációd vége után elkezdődik. Egy nagy hiba, amit számtalan pár elkövet, hogy nem helyeznek megfelelő hangsúlyt a szexuális energiájuk felépítésére az ovulációs napok megérkezése előtt. Sok párt elsöpör a mindennapos rohanó, hektikus, asztalhoz kötött, ingázó élet és a szexuális tervezés nem számít fontosnak egészen a csúcs termékenységi napok kezdetéig.

2. Legyen elsődleges a csábítás

A legnagyobb tévedés, amit a „próbálunk teherbe esni párok” elkövetek újra és újra, hogy félresöprik a szeretkezést és csak a gyereknemzésre összpontosítanak. Térjünk hát vissza a testünk fogantatáshoz szükséges kémiai valóságába. A vonzódás kémiája a feromon pezsgés, az ugyanaz a hormon zuhatag, ami befolyásolja a teherbe esési képességedet.

"A vonzódás kémiája a feromon pezsgés, az ugyanaz a hormon zuhatag, ami befolyásolja a teherbe esési képességedet."

Ennek a neve a HPG, a hipotalamusz-hipofízis-gonádok tengely, ami egy nagyon érzékeny, finoman kiegyensúlyozott visszacsatolás az agy legfőbb mirigye, a hipotalamusz-hipofízis és a gonádok (petefészkek és herék) között. A vágyad jelet küld a limbikus rendszernek, amely beindítja a dopamin, a “szeretnék” hormon termelődését, amely viszont beindítja az oxitocin, az úgynevezett “szerelmi hormon” termelődést, amivel kifejleszti a kötődés /összekapcsolódás érzését, ami legszükségesebb összetevője a megfoganásak. Ez egy dominóhatás, ahogy egyik hormon beindítja a másikat, ezért is nevezzük hormon zuhatagnak. Ez a hormon zuhatag, ez a vágy vezérelt löket, majd beindítja azokat a hormonokat, melyek elröpítenek bennünket egy felfokozott akarás állapotába, feltüzelve ezzel az ösztrogén és a tesztoszteron hormonokat a szexuális csúcsra. Ez a libidónk, a hormon vezérelt vágy barométerünk.

Az akarásnak ebben az állapotában vagyunk a legbefogadóbbak és legalkalmazkodóbbak a fogantatásra. Amennyiben figyelmet tudunk fordítani a csábítás előtérbe helyezésére, a teherbe esési képesség ezzel egyidejűleg természetesen nőni fog, a fokozott szexuális erő következtében.

3. Ölelés, simogatás, egymás kezének megfogása

A partnereddel való összekapcsolódás is fontos szerepet játszik a szaporodásban. Említettük korábban, hogy a gyereknemzésre való összpontosítás ütközhet a szeretkezéssel és beszéltünk annak fontosságáról is, hogy feltüzeljük az oxitocint, ami egy módja annak, hogy megnöveljük a szexuális és szaporodási energiánkat.

Nem hangsúlyozhatjuk eléggé ennek az összekötő hormonnak a fontosságát, és hogy mennyire nélkülözhetetlen a fogamzás energiájához. Biztosnak kell lennünk benne, hogy a társunk, akit választottunk, erősen fog kötődni hozzánk. Ez a kötés-válasz bele van kódolva egy 30.000 éves programba, amely úgy beleivódott a DNS-ünkbe, hogy lehetetlen, hogy biztonságban érezzük magunkat a gyermekvállaláskor, ha nem tudjuk, hogy a választott társ ott lesz, hogy elhárítsa a kardfogú tigrisek támadását, elpusztítsa a gyapjas mamutot és ébren tartsa a tüzet, amíg mi szembenézünk a szüléssel és a csecsemőgondozásával egy barlangban, egy bizonytalan világban.

Kissé drámaian hangzik? Nos, talán a kardfogút helyettesíthetjük pénzügyi stresszel, a gyapjas mamut pedig lehet a helyi Tesco. Ám a hormonok működése tekintetében ez a barlang-orientált válasz még mindig a legfontosabb hajtóereje annak, ami a zuhatagunkat mozgatja/hajtja. Beindíthatjuk az oxitocin válaszunkat egymás kezének megfogásával, cirógatással, szemezéssel, érzéki hangokkal és öleléssel.

"A legbiztosabb módja annak, hogy feltüzeld a reproduktív erődet az, ha visszatérsz az állandó érintkezés állapotába."

Az ovulációt követő időszak is nagyon fontos, hogy a szexuális és szeretkezési energiád felfokozott maradjon. Ezek az oxitocin szintnövelő tanácsok létfontosságúak a sárgatest termelési szakaszban – az ovuláció utáni két hétben, amikor a beágyazódás megtörténhet. Ebben az időszakban rendkívül fontos mindkettőtök számára hogy nagy hangsúlyt és energiát fektessetek egymás dédelgetésébe. Mutasd meg a szerelmednek mennyire törődsz vele. Légy tudatában annak, hogy bár a spermiumok már célba értek, továbbra is figyelnetek kell a köztetek lévő hormonális rezgések fenntartására, a gyengédségtől a bujaságig mozgó skálán, ami attól függ, milyen hangulatban vagy. A fizikai kapcsolat fenntartása, ami az érintésen keresztül virágzik, létfontosságú alkotóelem a sárgatest fázis idején, ami abban segít, hogy a tested fogékonyabbá váljon a terhességre.

4. Töltsd fel a szexuális elemeket

Sok pár számára a teherbe esés folyamata egy szexuálpolitikával és feszültségekkel teli aknamezővé válhat, amelyből nagy eséllyel a csalódások és kielégítetlen szükségletek harca lesz. Ahogy korábban már kijelentettük, a gyermeknemzés gyakran kitúrja a szeretkezést, és aminek egy kellemes és kielégítő élménynek, szexuális feltöltődésnek kellene lenni, házimunkává válik. A legjobb módja annak, hogy a szeretkezés keretei közt maradj, ha arra fókuszálsz, ami a leginkább a szexualitás felé terel. Mi izgat fel?

"Vedd le a szemed a spermáról és a petesejtről és határozottan helyezd vissza a ”hogy tudlak felizgatni” pályára."

Kérdezd meg magadtól, hogy az elmúlt héten mennyi időt és energiát fordítottál az életed mechanikus, mindennapi dolgaira, mint például az ingázás, a munkád, a vásárlás és a főzés, a bevásárlás stb.? És ezekkel az általános napi dolgokkal kapcsolatosan mennyi időt szenteltél a közösségi médiának, az emailek megválaszolásának vagy csak az interneten való böngészésnek (általában annak az okát kutatva, miért olyan nehéz teherbe esni)?

Majd miután összeadtad mennyi energiát és időt használtál el, kérdezd meg magad – mindebből az időből mennyit töltöttél azzal, hogy fokozd a szexuális túlnyomást? Mennyi időt szántál arra, hogy kigondold, hogyan fogod elcsábítani a párodat? Menyi időt és energiát szenteltél annak, hogy megtaláld az utat, hogy fel tudd őt húzni? Mennyi időt töltöttél el arról fantáziálva, mi húz fel téged?

5. Üres gyomorral szeretkezni

Az egyik legnagyobb hiba, amit a párok elkövetnek, hogy a szeretkezést, a gyermeknemzést, a szexet valamikorra, valahova a nap végére száműzik. A legrosszabb ezzel kapcsolatban az, hogy a legtöbb pár nagyon későn vacsorázik, és mire elintézi a napi dolgait, megeszi a vacsorát, vegetál a tv előtt, majd végre a háló felé veszi az irányt, teli hassal és olyan hormonokkal a testben akar szeretkezni, amelyek inkább fókuszálnak az emésztésre, mint arra, hogy kívánatosak legyenek.

Amikor emésztünk, az endokrin rendszer (hormon irányító rendszer) az energiát főleg arra fordítja, hogy valahogy megkönnyítse annak a hatalmas mennyiségnek a feldolgozását, amivel az előbb megterhelted a gyomrodat és a bélrendszeredet, annak érdekében, hogy lebontsa és felvegye a tápanyagokat és megszervezze az összes emésztési funkciót, amelyek téged fenntartanak.

"Ahelyett, hogy besétálnál az előbb együnk, aztén szeretkezzünk napi rutinod ajtaján – próbáld meg fordítva csinálni."

Egyszerű. Sétálj be az ajtón, kapd fel a kedvesedet, siess vele a fürdőkádba, vagy a zuhany alá, vetkőzzetek le, mossátok le a nap porát, mosdassátok meg egymást egy érzéki szappanozással, hogy hangulatba hozzátok magatokat, majd szeretkezzetek, még azelőtt, hogy nekilátnál a szokásos vacsorádnak. Nem pusztán jobb szexben lesz részetek, de a vacsorához is egy csodásan megnövekedett étvággyal fogsz érkezni. Háborítatlan hormonáramlással szeretkezni azt jelenti, hogy a szexuális hormonjaid megkapták a legfőbb segítséget.

Cimkék: családalapítás, csábítás, párkapcsolat, szerelem, szex, terhesség
Magyarország Hűtlenségi Térképe, 2018

Magyarország Hűtlenségi Térképe, 2018

Ha új párkapcsolatban gondolkozol és nem jelent problémát az országon belüli távolság, érdemes Nógrádban, Tolnában vagy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ismerkedni, ugyanis ezekben a megyékben a legalacsonyabb a hűtlenkedési hajlam egy friss országos felmérés...
Kell-e együtt (is) aludni...?

Kell-e együtt (is) aludni...?

Az ágyunk: elsődleges intim terünk, amely biztonságot nyújt, és egyik fontos biológiai szükségletünket szolgálja ki. A kapcsolatban élők majd' 30%-a szívesebben tölti párja nélkül az éjszakát – a nőket ugyanis jobban zavarják párjuk alvási szokásai,...
Ilyen a tökéletes lánykérés - szerintetek

Ilyen a tökéletes lánykérés - szerintetek

Lehet bármikor, csak négyszemközt, romantikus módon, térden állva történjen és legyen meglepetés. Ilyen a tökéletes lánykérés a magyarok többsége szerint...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: