Társfüggő férfiak

2016. március 4.

Becslések szerint másfél milliónál is több társfüggő él Magyarországon. Döntő többségük nem is tudja, hogy az, holott mint minden függőséget, ezt is kezelni kell.

Társfüggő férfiak

Általában a nőkre jellemző a társfüggőség, de a tapasztalatok szerint a férfiaknál is egyre gyakoribb, hogy alárendelt kapcsolatban élik mindennapjaikat. Döntő többségük nem tudja, hogy függő, sőt gyakran nehéz is ezt beláttatni velük – írja a hirado.hu.

Ahol nincs egyenrangú emberi kapcsolat

Nem azt jelenti a társfüggőség, hogy az ember, legyen az nő vagy férfi nem tud egyedül élni, hanem azt, hogy az egyik fél látszólag alárendeli magát párja döntéseinek, azért, hogy elismerést kapjon, biztonságban legyen a kapcsolatában.

A társfüggőknek nincs helyén az önbecsülése és nem szívesen vállalnak felelősséget érzéseikért, tetteikért, döntéseikért. Félnek a felelősségtől ezért szívesen átruházzák párjukra, amit a másik fél kimondatlanul vállal, ezért mindent megtesznek, hogy a kapcsolat fennmaradjon. Párjuk szinte minden kérését, vágyát teljesítik és sok minden felett szemet hunynak.

A függő fél elnézi például a sorozatos megcsalást is, mert olyan módon kötődik társához, hogy elveit és önmagát is feladja. Tisztában van azzal, hogy párja megalázta őt, de elnézi neki. Hálát, kárpótlást vár viszonzásul. Ha nem kapja meg, akkor nem riad vissza párja manipulálásától, sőt a nyílt agressziótól sem. Sokszor azonban még a romboló párkapcsolatokból sem lépnek ki – magyarázta Csehák Hajnalka pszichológus.

Gyakran szerfüggő társat választanak

Alkoholista családok vizsgálatánál fedezték fel a szakemberek, hogy létezik társfüggőség. Felfigyeltek arra, hogy bármilyen romboló is egy alkoholistával való kapcsolat, a másik annyira kötődhet a szerhasználóhoz, hogy csak nehezen vagy egyáltalán nem lép ki a kapcsolatból. Addiktológiával foglalkozó szakemberek használják azt a kifejezést, hogy „az alkoholista választott szere az alkohol, a társfüggő választott szere az alkoholista” - mondta Hoffmann Katalin krízisintervenciós tanácsadó és klinikai szakpszichológus.

Drámaháromszög – hatalmai játszmák sorozata

Ha egy alkoholista férfi nem megy be a munkahelyére, a nő a segítségére siet, betelefonál a főnöknek és füllent valamit. A megmentő szerepébe helyezi magát, de cserébe kedvességet, több figyelmet vár.

Ha nem kap semmit üldözővé válik és folyamatosan felhánytorgatja férjének, hogy ő mennyi mindent tett érte. A férj az áldozat szerepébe kényszerül. Ezt hívják drámaháromszögnek, ami hatalmi játszmák egész sorozatát hozza magával. A társfüggő váltogatja a megmentő és az üldöző szerepet – magyarázta Belány Viktória szociálpedagógus, biblioterapeuta. A társfüggőkre jellemző az is, hogy a végsőkig képesek hinni az ígérgetéseknek, fogadkozásoknak.

Egyre több a férfi

A társfüggő férfiak erős, határozott, céltudatos nőket választanak. Mivel azonban nem képesek megbirkózni velük, alárendeltként élnek mellettük - mondta Csehák Hajnalka. A pszichológus szerint azért növekszik a társfüggő férfiak száma, mert az elmúlt 15-20 évben felborultak a férfi-női szerepek

Régen a férfiak a munkahelyükön és az otthonukban is erősek, irányítóak voltak. Míg a férfiak gyengébbé, addig a nők erősebbé váltak, megtanultak harcolni. Küzdenek például a munkahelyükön az elismerésért, a magasabb fizetésért - mondta Csehák. Ezt azonban az otthonukba, a párkapcsolatukba is hazaviszik  és nem tudnak átváltani a modern munkavállaló szerepről a hagyományos családi szerepre.

Így lesz valaki társfüggő

Személyiségfüggő, hogy kiből lesz társfüggő. Vannak, akik gyermekkoruk óta úgy érzik, hogy nem bízhatnak környezetükben. Ennek oka lehet, hogy gyerekként bizonytalanul kötődtek édesanyjukhoz.

Az otthon látott mintának is hatása lehet.  Ha gyerekként erős, domináns apát és alárendelődő anyát lát a gyerek, akkor nem tud majd egyenrangú félként tartozni valakihez. Bizonytalansághoz, majd társfüggőséghez vezethet az is, ha a szülő nem hagyja önállósodni, felnőni a gyerekét.

Kezelni kell

A függőségeket kezelni kell – mondták a szakemberek. Az egyéni és a csoportterápia nyújthat segítséget. A csoportfoglalkozásokon résztvevők – 6-8 fő – többsége nő, de minden csoportban van legalább két férfi is. A hónapokig tartó terápia során szembenéznek a problémákkal, megvizsgálják a gyerekkori élményeket és átbeszélik kapcsolataikat – mondta Horváth Andrea, aki két éve tart csoportfoglalkozásokat társfüggőknek.

Volt olyan ember, aki néhány csoportfoglalkozás után meghozta a döntését és kilépett a kapcsolatából, de vannak, akiknél a tagadás jellemző. Mindenféle önigazolást gyártanak – ház, gyerek -, hogy miért nem hagyják ott a másikat. Akad ugyanakkor olyan társfüggő is, aki felismeri problémás viselkedési mintáit és változtatni, fejlődni szeretne - mondta el tapasztalatait a csoportvezető.

Segítség lehet az egyéni foglalkozás is, ahol a társfüggő megtanulja átalakítani tanult mintáit, felépíteni magában az egyenrangúság érzését, kapcsolatát pedig új alapokra helyezni.

Cimkék: házasság, lelki egészség, párkapcsolat
Kell-e együtt (is) aludni...?

Kell-e együtt (is) aludni...?

Az ágyunk: elsődleges intim terünk, amely biztonságot nyújt, és egyik fontos biológiai szükségletünket szolgálja ki. A kapcsolatban élők majd' 30%-a szívesebben tölti párja nélkül az éjszakát – a nőket ugyanis jobban zavarják párjuk alvási szokásai,...
Ilyen a tökéletes lánykérés - szerintetek

Ilyen a tökéletes lánykérés - szerintetek

Lehet bármikor, csak négyszemközt, romantikus módon, térden állva történjen és legyen meglepetés. Ilyen a tökéletes lánykérés a magyarok többsége szerint...
5 tuti randi tipp

5 tuti randi tipp

Nem az ismerkedés az igazán nehéz napjainkban, hiszen az internetnek köszönhetően ez egyre egyszerűbb, hanem a sikeres randi, ami után mindkét fél úgy érzi, hogy újra találkozniuk kell. De hogyan érjük el, hogy legyen második, harmadik, sokadik találkozó?
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: